Obavijesti

News

Komentari 154

Članovi "U ime obitelji" predali u Sabor potpise za referendum

Članovi "U ime obitelji" predali u Sabor potpise za referendum
5

Inicijativa traži da se u Ustav ugradi odredba da je brak zajednica muškarca i žene. U subotu će na svojim stranicama objaviti tko im je donirao 140.000 kuna za akciju

VIDEO

Članovi organizacijskog odbora inicijative "U ime obitelji" u Saboru su predali kutije s 749.316 potpisa građana kojima traže raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav ugradila odredba da je brak zajednica muškarca i žene. Zahtjev za raspisivanje referenduma predali su predsjedniku Sabora Josipu Leki, koji je uz to dobio i buket crvenih ruža. 

- Posao je završio? - upitao je Josip Leko okupljene članove organizacijskog odbora. 

Odvjetnik i aktivist inicijative Krešimir Planinić potvrdno je odgovorio uz opasku "Bogu hvala, sad je u Saboru pa smo sretni jer nemamo više posla".

Leko: Sabor vam ne izražava emocije

- Sabor vam ne izražava emocije. Ovdje smo ne da navijamo nego da radimo u skladu s Poslovnikom. Važno je reći i znati da je Hrvatska demokratska zemlja, da je demokracija stabilna, da ste vi u skladu s demokratskim standardima to napravili - kazao je Leko okupljenima.

Predstavnica Inicijative Željka Markić zahvalila je predsjedniku Sabora što je našao vremena i osobno ih primio.

- To nam je jako drago - izjavila je Markić.

Leko joj je uzvratio da je to "standard koji u Saboru žele zadržati. Ponovio je da parlament ne daje ocjene ni vrijednosne sudove, već da radi u skladu s Poslovnikom, standardima i praksom Sabora".

- Dakle, svi građani koji poštuju Hrvatsku, institucije, demokratske standarde su dobrodošli u Sabor - kazao je.

Iz organizacijskog odbora zahvalili su Leki uz napomenu kako su i oni mislili da je najbolji put kojim treba ići korištenje demokratske procedure uz poštivanje Ustava i zakone zemlje.

- Sad ćemo se vjerojatno nekoliko puta uskoro vidjeti, razne su mogućnosti - zaključno im je kazao predsjednik Sabora.

'Očekujem samo da se poštuje Poslovnik'

U izjavi za medije ponovio je kako je procedura za sve zaprimljene podneske i zahtjeve ista. Naime, kada zahtjev urudžbira i kada dobiju zapisnik o prijemu materijala, sve će proslijediti nadležnim radnim tijelima u Saboru i čekati njihova stajališta. Upitan u kojem roku očekuje da će se obaviti taj posao, Leko je kazao:

- Ništa ja ne očekujem nego da se poštuje Poslovnik. Rokovi nisu zadani kada će neki odbor to staviti na dnevni red, to zavisi od odbora i plana rada Sabora - izjavio je.

Predstavnici organizacijskog odbora u Saboru sada iščekuju demokratsku proceduru. Iako se upravo oko te procedure lome koplja, Planinić smatra da je oko pravnog tumačenja dovoljno izrečeno, te ponovio očekivanja inicijative da se poštuje Ustav i Zakon o referendumu. S obzirom na to da su se na Markovom trgu zahvalili "podupirateljima i donatorima koji su na skrovit i ponizan način podržali akciju", Markić je u Saboru pojasnila.

- To su građani. Nemamo nikakve darove iz inozemstva. Budžet s kojim je inicijativa raspolagala je 140 tisuća kuna, od toga 40 posto su donacije pojedinih građana, a ostali dio su donacije različitih institucija - rekla je.

Sve o financiranju bit će objavljeno na internetu

Koje su institucije donatori nije željela precizirati napominjući da će se u subotu na njihovim web stranicama moći pažljivo pročitati sve o donacijama. Markić se nada da će cijeli posao vezan uz raspisivanje referenduma biti obavljen u najkraćem mogućem roku, uz napomenu da vjeruju da izvršnu vlast u Hrvatskoj zanima što građani imaju za reći na ovom referendumu.

Upitana što će biti u slučaju da ih se izigra, kazala je da nema pravno utemeljenog niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma.

- Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ja ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak u natrag prema totalitarizmu - izjavila je. 

Upitana podržava li gay pride, Markić je odgovorila:

- Mi podupiremo pravo svih građana da se izjasne o onome što je njima važno. Nama je važno da se izjasnimo o pitanju braka, drugima je važno nešto drugo i to pravo imaju svi građani. Nama je drago da ga imaju u demokratskoj Hrvatskoj - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije