Obavijesti

News

Komentari 46

Čobanković: Vlada ne može pomoći radnicima Đakovštine

Čobanković: Vlada ne može pomoći radnicima Đakovštine
3

Žao mi je ljudi, suosjećam s njima, ali Vlada nema nikakvih pravnih mogućnosti da im pomogne, poručio je radnicima ministar poljoprivrede Petar Čobanković

VIDEO

Prevareni, poniženi i opljačkani, zaključak je predstavnika radnika Đakovštine koji su s današnjeg sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem otišli ogorčeni i u suzama, a njihovi mirni prosvjedi mogli bi, najavili su, prerasti i u blokadu prometnica.

- Žao mi je ljudi, suosjećam s njima, ali Vlada nema nikakvih pravnih mogućnosti da im pomogne. Oni se namiruju iz stečaja i stečajne mase ili prikupljanjem novca po osnovi tužbe za nelegalne radnje tijekom blokade Đakovštine prije stečaja – kazao je Čobanković. Na upit kako država, većinski vlasnik u čijem je posjedu 32 posto Đakovštine, može dopustiti da ljudi gladuju, tvrdi da se savjetovao i s DORH-om koji zastupa državu u stečaju, ali ne može učiniti ništa što nije u skladu sa zakonom. Zbog toga ih je i zvao u Zagreb - da im to kaže jasno i glasno. Tko je pak za sve kriv, utvrdit će Institucije, poručio je.

- Ministarstvo pravosuđa će poduzeti aktivnosti vezano za tužbe koje su na Trgovačkom sudu u Osijeku i drugo ne mogu ništa kazati - rekao je, dok su slomljeni radnici u očaju pitali kako će se vratiti kolegama u Đakovo i reći im da novca nema.

- Kažu da je ovo socijalna vlada, a nema ni s od socijale. U srcu žitne Slavonije kupujemo stari kruh jer nemamo što jesti. Struja nam je isključena, grijanje... – kazala je Sanja Katić, glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava bivši radnika Đakovštine, dok gradonačelnik Đakova Zoran Vinković poziva Vladu da shvati ozbiljnost situacije i nađe 26 milijuna kuna za otpremnine radnika. Od 350 bivših radnika propale tvrtke, među kojima je 61 branitelja, 320 ih više ne prima ni naknade za nezaposlene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom rasprave o prijedlogu zakona o kvaliteti zdravstvene i socijalne skrbi Zoran Vinković (HDSSB) progovorio je o toj temi umjesto o slučaju Đakovština te uime Kluba zastupnika HDSSB-a zatražio od Sabora da se donese zakon o odšteti kako bi 350 radnika Đakovštine dobilo otpremnine u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna.

- Nama nije do štangi, lažne zaštite zdravstva i socijalne skrbi, nama je do brige za 350 radnika Đakovštine koji se nalaze u teškoj situaciji. S obzirom na 32 posto vlasničkog udjela kroz razne fondove i dva člana Nadzornog odbora, za stečaj Đakovštine i radnike na ulici najodgovornija je Vlada zajedno s upravom – ustvrdio je Vinković te rekao da su prvi zahtjev za sastanak radnici Vladi poslali 8. siječnja 2010. godine, što dokazuje hitrokraciju kojoj je trebalo više od godinu dana za reakciju.

- Pokradeno žito je samo zrno pijeska u pješčaniku, ovdje govorimo o milijunima za koje su zakinuti radnici. Tim su ljudima prestala sva prava na Zavodu za zapošljavanje, oni su nigdje. Zato im treba zakon kakav su dobili radnici Salonita koji su oboljeli od azbestoze, jer radnici Đakovštine boluju od gladi – poručio je Vinković. Činjenicu da je Vlada odgovorna odbacio je HDZ-ov zastupnik Josip Đakić.

- Kriva je uprava koja nije vodila brigu i koja nije poslovala u duhu zakona. Vi kupujete bodljikavu žicu i pravite performans na trgu u Đakovu – odgovorio je Đakić Vinkoviću. Vinković je rekao da nitko ne kupuje bodljikavu žicu i nitko ne pravi performanse s jadnim radnicima.

HDZ danas u Centru za kulturu Đakova predstavlja gospodarski program, pa nek' netko od vas prošeće do radnika i pita ih tko je kupio žicu – zaključio je Vinković.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21