News

Komentari 0

COP26: Ministar Tuvalua poslao je poruku iz morskog plićaka

COP26: Ministar Tuvalua poslao je poruku iz morskog plićaka

Video je snimila javna televizija TVBC na Fongafaleu, otočiću na kojemu se nalazi glavni grad Funafuti, a trebao bi biti prikazan u utorak na samitu o klimi koji se održava u Glasgowu

Ministar vanjskih poslova Tuvalua je, u video poruci koja će se prikazati na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda u Glasgowu, održao govor stojeći do koljena u moru da bi tako ukazao na gorući problem - njegova pacifička otočna država na prvoj je liniji ugroženih klimatskim promjenama.

Društvene mreže vrlo su brzo preplavile fotografije Simona Kofea koji u odijelu i s kravatom te podvrnutih nogavica stoji za govornicom postavljenom u moru, želeći na taj način skrenuti pozornost na borbu Tuvalua protiv porasta razine mora.

U video poruci Kofe je ukazao na realne životne situacije s kojima se suočava ta druga najmanja otočna država na svijetu zbog klimatskih promjena i porasta razine mora te je istaknuo koje odvažne akcije poduzimaju vlasti da bi se uhvatile u koštac s vrlo hitnim pitanjem mobilnosti stanovnika u uvjetima klimatskih promjena.

Video je snimila javna televizija TVBC na Fongafaleu, otočiću na kojemu se nalazi glavni grad Funafuti, a trebao bi biti prikazan u utorak na samitu o klimi koji se održava u Glasgowu.

Snimljen je u vrijeme kada regionalni čelnici traže agresivnije djelovanje kojim bi se ograničio utjecaj klimatskih promjena.

Mnogi veliki zagađivači obećali su da će intenzivirati napore na smanjenju emisije ugljikova dioksida tijekom predstojećih desetljeća, a nekima je krajnji cilj nulta neto emisija do 2050.

No čelnici pacifičkih otoka zatražili su hitnu akciju, istaknuvši da je u pitanju opstanak nižih dijelova ove otočne države.

COP26 ušao u drugi tjedan, fokus na potpori siromašnim zemljama

Rasprave na konferenciji UN-a o klimi (COP26) nastavljaju se u ponedjeljak drugi tjedan za redom tijekom kojeg će izaslanstva biti najviše usredotočena na potporu siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena.

Britanska vlada je najavila planove o investiranju gotovo 300 milijuna funti kako bi najranjivijim zemljama pomogla u borbi protiv rasta temperature.

Ujedinjena Kraljevina, domaćin samita o klimi u Glasgowu, odlučna je pomoći zemljama u razvoju da se prilagode utjecaju klimatskih promjena te da se othrvaju gubicima i šteti kao posljedicama povećanja razina mora, sve razornijih oluja, suša i šumskih požara.

Ministrica za međunarodnu trgovinu Anne-Marie Trevelyan sazvat će sastanak ministara iz najmanje 26 zemalja i regija, uključujući SAD i Europsku komisiju, kako bi uputila apel za pomoć zemljama u razvoju te objavila financijsku pomoć Westminstera.

Prema izvješću udruge Christian Aid, neke od najugroženijih zemalja mogle bi do 2100., ako se nastave dosadašnje politike glede zagađenja, doživjeti veliki udar na svoja gospodarstva i pad rasta u iznosu od 64 posto.

Zemlje koje su najugroženije globalnim zatopljenjem pozivaju ostatak svijeta da tijekom sljedeće godine riječi zamjene djelima kako bi se spriječilo da rast temperature na globalnoj razini prijeđe 1,5 stupnjeva Celzija.

Ponedjeljak ujutro bila je prilika da izaslanstva budu brifirana o prošlotjednim aktivnostima i napretku u pregovorima.

Greenpeace je tijekom vikenda optužio Saudijsku Arabiju da pokušava blokirati sveobuhvatni dokument - završnu izjavu samita COP26 koja bi mogla uključivati obvezu da se ubrza s djelovanjem kako bi se ispunio zadani cilj - ograničavanje rasta temperature do 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje i jačanje napora usmjerenih na prilagodbu.

Na nizu događanja u Glasgowu ovaj tjedan će prisustvovati i bivši američki predsjednik Barack Obama koji je sudjelovao na propalom klimatskom samitu UN-a u Kopenhagenu i na uspješnom sastanku u Parizu na kojem je donesen prvi sveobuhvatni sporazum o klimi.

Najčitaniji članci