Obavijesti

News

Komentari 75

Ćorić: Ministarstvo branitelja je neprihvatljivo i ne treba nam

Ćorić: Ministarstvo branitelja je neprihvatljivo i ne treba nam
5

To je bilo ministarstvo koje je služilo za potkusurivanje političkih ambicija i uhljeba. Svjedoci smo opravdanih prosvjeda u Savskoj 66, smatraju u stranci HSP AS

VIDEO

Iz Sabora stižu reakcije na stavove HSP AS koji je u predizbornoj kampanji odredio kako je Ministarstvo branitelja "višak", s obzirom da prava branitelja i članova njihovih obitelji proizlaze iz zakona za čije provođenje treba biti nadležno Ministarstvo obrane. Osim reakcija od Pere Ćorića (HSP AS) stiglo je i pojašnjenje.

U Mostu smatraju da je to osjetljiv resor te da se uz prethodno maksimalno uređenje zakonskih okvira kojima će se sačuvati dostojanstvo Domovinskog rata i svih pojedinaca, o tom pitanju treba otvoriti javnu raspravu.

Miro Bulj i Ines Strenja Linić mišljenja su da u toj raspravi moraju biti uključene sve braniteljske udruge i zainteresirani pojedinci te da treba naći najoptimalnije rješenje.

- Razmišljamo non stop o nekakvim rješenjima. Za sada su ministarstva ustrojena na način kako je to bilo i u bivšoj vladi. Naravno da treba razmišljati, ali i uključiti sve zainteresirane - rekao je Bulj.

Na pitanje traga li se za kandidatom za ministrom branitelja Bulj je uzvratio da "postoji lepeza ljudi koji bi trebali biti ministri branitelja", a nada se da će uskoro to biti riješeno.

I Strenja Linić potvrdila je da će Most, ako taj prijedlog dođe na stol, prvo tražiti javnu raspravu.

- To je nešto o čemu prvu i zadnju riječ trebaju imati branitelji, to je njihovo ministarstvo - poručila je.

Kazala je da se o pripajanju Ministarstva branitelja MORH-u u Mostu nije razgovaralo.

- To je prijedlog HSP AS koji ovih dana izlazi sa nekim svojim stavovima bez obzira što smo donekle rekli ako činimo većinu onda ćemo se zajedno i dogovarati - rekao je.

Podsjetila je da se Most u kampanji ali i nakon nje zalagao za smanjenje broja ministarstava kako bi se smanjila i i efikasnijom učinila sama državna uprava.

Predrag Matić (SDP) podsjetio je da je Ministarstvo branitelja razdvojeno od MORH-a 1998. godine, jer se MORH bavi nekim drugim stvarima, a Ministarstvo branitelja se bavi veteranima. 

'Osjetiljivi resor'

- Ovdje se prije svega radi o tome da vladajući nemaju ljude za taj osjetljivi resor i sad bi ga najrađe povjerili Ministarstvu obrane, ali on prirodno nažalost ne pripada MORH-u. Netko će reći da je grijeh ovo što sad kažem, ali ako bi se već negdje pripajalo, nažalost Ministarstvo branitelja prije pripada Ministarstvu socijale. Ne mislim pri tome ništa loše. U krajnjoj liniji, možda bi trebalo biti vladina agencija, ured pri Vladi. Ono što znam je da bi branitelji više voljeli da bude ured za branitelje i stradalnike Domovinskog rata pri Vladi, da im naređeni bude premijer. To bi njima jako imponiralo jer branitelji više vole formu nego sadržaj i bolje im je da im bude predsjednik Vlade, predsjednica, nego ministar, načelnik uprave, ravnatelj ili nešto drugo - rekao je.

Inicijativu HSP AS prokomentirao je i Josip Đakić (HDZ) koji smatra da to ne bi bilo dobro.

- Branitelji zaslužuju imati svoje ministarstvo koje će skrbiti i brinuti o njima i zakon koji će sigurno biti definirana sva prava o braniteljima i brizi o njima. Smatram da inicijativa HSP-a AS neće naići na dobar odjek u braniteljskoj populaciji te da ministarstvo ima svoju svrhu i potrebu - rekao je Đakić.

Na prijedlog SDP-a da se ministarstvo pripoji Ministarstvu socijalne politike ili da se osnuje vladin ured, Đakić je rekao da će o tome vjerojatno razgovarati Domoljubna koalicija i Most te pronaći zajednička rješenja.

Zalaže se da se i ministarstvo treba zvati Ministarstvo hrvatskih branitelja, te napominje da je bilo pripojeno ministarstvo branitelja sa socijalom i da u takvom odnosu snaga branitelji nisu bili predobro zastupljeni.

Pero Ćorić (HSP AS) pojasnio je da to nije bio prijedlog nego mišljenje kojeg su ranije dostavili partnerima, dok Most nije postojao u naznakama. 

'To ministarstvo nije činilo što treba'

- Ministarstvo branitelja, takvo kakvo je pod dirigentskom palicom ministra Matića je neprihvatljivo i ne treba postojati. To je bilo ministarstvo koje je služilo za potkusurivanje političkih ambicija i uhljeba. Svjedoci smo opravdanih prosvjeda u Savskoj 66, a mi smo davno prije tih prosvjeda to izjavili. To ministarstvo nije radilo posao, nije činilo ono što je trebalo, nije bilo na usluzi braniteljima ni njihovim obiteljima. Naš se stav nije promijenio. Hajdemo se nadati da će naši partneri iz HDZ-a predložiti kvalitetnog ministra i sve druge koji idu uz ta ministarstva i da će se ta praksa promijeniti - rekao je.

Napomenuo je da svaka država koja je bila u ratu, o pravima branitelja i njihovih obitelji, brigu o poginulima i njihovim obiteljima može voditi Ministarstvo obrane.

- Sasvim dovoljno je da se jedan resor u MORH-u otvori da vodi brigu o braniteljima, a drugi da vodi brigu o braniteljskim udrugama. Osobno sam u Vukovarsko-srijemskoj županiji vodio dugi niz koordinaciju braniteljskih udruga, to su prestrašne cifre sa stotinama udruga. To više nema smisla, to je degradacija tih udruga - ustvrdio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...