News

Komentari 202

Bošnjaković: Razgovarali smo, očekujem Jelenićevu ostavku

Bošnjaković: Razgovarali smo, očekujem Jelenićevu ostavku

Ministar pravosuđa rekao je kako očekuje ostavku glavnog državnog odvjetnika koji je priznao da je član masonske lože. Dodao je kako to žele brzo riješiti

Ono što mogu reći, neprihvatljivo je članstvo u udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana po hrvatskim zakonima, njeno je djelovanje i članstvo prekriveno velom tajne i predstavlja potencijalni rizik za djelovanje i glavnog državnog odvjetnika i drugih ljudi koji su članovi takvih organizacija, rekao je pred Vladom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Razgovarao sam s glavnim državnim odvjetnikom. Vidjet ćemo njegove korake, očekujem čak i ostavku, a ukoliko to ne bude, onda ćemo analizirati dalje - rekao je

- Time što sam rekao mi ovo mi nije prihvatljivo, mislim da se iz toga može zaključiti kakav je moj stav - rekao je ministar i dodao da žele to brzo riješiti.

Bošnjaković je u kratkoj izjavi rekao da nisu znali da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić član masonske lože. 

- Ne želim reći da je bilo kakve odluke donosio pod utjecajem tog članstva, ali to članstvo stvara potencijalni rizik - rekao je ministar Bošnjaković.

Ministar Oleg Butković rekao je o cijeloj aferi kako stoji iza odluka Vlade.

- Ja gradim puno mostova, cesta, zidova po Hrvatskoj ali me ovi Zidari nisu zvali - dodao je.

Bačić: Trebalo je članstvo znati kao važnu informaciju

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je za N1 kako očekuje da se članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj loži razriješi. Dodao je da državni odvjetnici trebaju učiniti sve kako im članstvo u pojedinim udrugama ne bi utjecalo da u svom radu budu transparentni i pravični.

- Držim da je to trebalo znati kao važnu informaciju - rekao je i dodao kako očekuje da će se Vlada danas o tome očitovati i da se njegovo članstvo razriješi. Na pitanje treba li otići, dodao je "Polako".

Ćorić: Mene nitko nije zvao, ali nisam taj tip

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u srijedu uoči užeg kabineta Vlade da ne vidi ništa problematično u činjenici da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić član masonske lože.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Bilo čija pripadnost bilo kojem udruženju u Republici Hrvatskoj, ukoliko to udruženje djeluje u skladu sa zakonom, meni osobno, u ovom konkretnom slučaju, nije nešto što je predmet propitivanja - rekao je ministar Ćorić. 

Na pitanje kako javnost može vjerovati u neovisnost odvjetništva ako je glavni čovjek u tajnom društvu koje ima svoja pravila i gdje se članovi međusobno štite i pomažu, uzvratio je novinaru da je vrlo sugestivan. 

- Ja o tome ne znam ništa. Nisam član takvog ili bilo kojeg društva u Hrvatskoj, osim šahovskog kluba, čime se ponosim. Imajući to na umu, ne mogu govoriti niti o uvjetima niti o funkcioniranju jedne takve organizacije. Ukoliko je ona prijavljena i njezina aktivnost nije ilegalna, ne vidim razlog zašto bi to bio problem. Ukoliko neki druge vide, onda je dobro da to propituju - ocijenio je Ćorić.

Ono što vidi, kaže, je da je Jelenić vrlo otvoreno nastupio i jasno uputio poruke po tom pitanju. "Meni se to što je izrekao barem u kontekstu njegovog funkcioniranja čini vrlo prihvatljivim i konačno simpatično", istaknuo je. 

Na konstataciju da je percepcija nepotizma usko vezana uz masonska društva, uzvratio je da je percepcija nepotizma usko vezana uz bilo koji fenomen udruživanja u svijetu, poput bratstva i političkih stranaka. 

- Osobno neću činiti razliku između bilo kojeg predstavnika koji dođe u moje Ministarstvo, nevezano o tome je li pripadnik neke takve organizacije ili udruženja ili nije. Ne mislim da je pozicija Jelenića kompromitirana time što je nekad bio član bilo kojeg društva - ocijenio je. 

Ustvrdio je i da svatko ima pravo na svoj izbor kako i na koji način funkcionira. Upitan zašto on sam nije mason, rekao je da nije sklon takvom obliku udruživanja.

- Mene nitko dosad nije zvao, da me i zvao, ja bih se zahvalio jer jednostavno nisam taj tip - naglasio je.

Kosor: Od Milanovića se očekuje mišljenje

Cijeli slučaj je za N1 komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je rekla kako bi predsjednik Zoran Milanović već danas, prvog dana svog mandata, trebao komentirati Jelenićevo priznanje da je član masonske lože.

- Od njega se očekuje da kaže svoje mišljenje, to nije prtljanje u rad institucija - rekla je. 

Najčitaniji članci