News

Komentari 59

Dekan oprao ministra Ćorića: 'Ja ovo nikad nisam doživio...'

Dekan oprao ministra Ćorića: 'Ja ovo nikad nisam doživio...'

Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, na svečanoj dodjeli ugovora pred ministrima je kritizirao administraciju koja, kako je kazao, guši istraživački i znanstveni doprinos u Hrvatskoj

U sklopu poziva "Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama" na FER-u dodijeljeno je 12 ugovora fakultetima i javnim ustanovama ukupne vrijednosti 42,8 milijuna kuna od kojih 33 milijuna kuna su bespovratna europska sredstva koja će rezultirati s 88 mjera prilagodbe klimatskim promjenama u 11 ranjivih sektora.

"Svaki put kada se potpisuje ovakav ugovor mi ga potpisujemo s grčem u želucu, jer sada slijedi vječita bitka s administracijom, borba za priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca dok je to u Europi dva puta u tri godine", kazao je Gordan Gledec, dekan FER-a, na svečanoj dodjeli.

- Zašto se traži od nas da administrativni teret bude deset puta veći od onog istraživačkog doprinosa i prijave projekta - upitao je Gledec prisutne među kojima su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, te regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić.

- Više vremena ide na administraciju nego na istraživanje - poručio je Gledec.

U nastavku je rekao kako se provedbena tijela miješaju i u najsitniji dio projekta, zbog čega istraživači više vremena potroše na administraciju nego na samo istraživanje. Zbog toga, kazao je, imaju osjećaj kao da se na njih gleda kao na lopove i kriminalce umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku.

- Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? Na to nismo nikada dobili odgovor – istaknuo je dekan FER-a.

Osvrnuo se i na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU i jednu od glavnih tema predsjedanja, a to je ulaganje u znanost i inovacije.

Kao primjer je onda naveo kada se FER prijavio za jedan projekt čija recenzija je na kraju trajala 17 mjeseci.

- Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. I FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok. Netko ovo mora reći i FER sa svojim rezultatima može to reći. Nemojte ovo shvatiti kao kritiku nego kao dobronamjernu sugestiju. Probajte nas razumjeti – rekao je Gledec.

Zbog svog je govora zaradio pljesak svih okupljenih dekana i rektora, ali ministri mu nisu pljeskali. Upravo suprotno, izgleda da su se uvrijedili.

Ministar Tomislav Ćorić je rekao da je Gledecov govor neprimjeren i istaknuo da ovo nikada nije doživio i kako nijedan upit od dekana FER-a nije došao u njegovo ministarstvo vezan za pojašnjenje procedura.

Najčitaniji članci