Obavijesti

News

Komentari 78

Covid aplikaciju nitko neće - javio se samo jedan zaraženi

Covid aplikaciju nitko neće - javio se samo jedan zaraženi

U proteklih mjesec dana samo je jedan korisnik, i to prošli tjedan, unio je verifikacijski kod. Aplikaciju je preuzelo 50.000 građana, što je oko jedan posto, dok je recimo Irska već na 30 posto

VIDEO

Mobilna aplikacija za praćenje kontakata i potencijalne zaraze koronavirusom, koju je Hrvatska predstavila među prvima u Europi nije baš zaživjela među domaćim korisnicima.

U mjesec dana preuzelo ju je 50 tisuća korisnika, ali samo jedna osoba podijelila je s drugima da je zaražena, javlja RTL

Aplikacija covid-19 razvijena je u APIS-u. Pod pretpostavkom da dvije osobe imaju instaliranu aplikaciju, da razgovaraju na udaljenosti manjoj od dva metra dulje od 15 njihovi će telefoni razmijeniti tzv ključeve. Tu informaciju pamtit će idućih 14 dana. Isto vrijedi i za sve ostale kontakte. 

Andrija Jarak ima korona virus
Andrija Jarak ima korona virus

"Ja kažem aplikaciji da imam covid na temelju pozitivnog nalaza i verifikacijskog koda tako da ne postoji način da se s tim manipulira. Kontakti će dobiti obavijestrda ste dana toga i toga bili u kontaktu s osobom koja ja je zaražena", rekla je voditeljica komunikacija APIS IT-a, Juliana Štrbić.

Pritom nećete dobiti podatke gdje ste zaraženi niti od koga. Tek poruku koja će, ovisno o vremenu druženja, naznačiti razinu rizika i daljnje korake. 

"Svakom novom instalacijom raste pretpostavka za uspjehom. Naravno da ako se vozimo tramvajem ili idemo u šoping centar mi ne možemo znati s kim smo se susreli, a aplikacija će na jedan benevolentan način evidentirati i omogućiti razmjenu informacija", rekao je voditelj službe e-zdravstvo Ministarstva zdravstva Hrvoje Belani.

U proteklih mjesec dana samo je jedan korisnik, i to prošli tjedan, unio je verifikacijski kod. Aplikaciju je preuzelo 50.000 građana. 

"To je oko 1 posto. U rangu smo Poljske, Austrija i Italija imaju od 7 do 10 posto. Irska čak 30 posto", rekao je Belani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer