Obavijesti

News

Komentari 52

'Covid putovnice mogu zaživjeti, ali ako se ispuni ovih 12 uvjeta'

'Covid putovnice mogu zaživjeti, ali ako se ispuni ovih 12  uvjeta'

Melinda Mills i Chris Dye, profesori sa Oxforda tvrde da bi koronaputovnice mogle funkcionirati ali da zato trebaju biti zadovoljeni određeni kriteriji.

VIDEO

U izvješću s panela kojeg su vodili profesori s Oxforda Melinda Mills i Chris Dye navodi se da bi koronaputovnice mogle zaživjeti, ali da prije toga moraju ispuniti 12 uvjeta.

Naime, proces cijepljenja protiv koronavirusa u tijeku je diljem svijeta, a u posljednje vrijeme sve više se priča o mogućem uvođenju 'koronaputovnica'. Koronaputovnice su zapravo potvrda o cijepljenju protiv covida-19, a koja bi cijepljenim osobama omogućila putovanje ili prisutnost određenim događajima.

Izrael otvorio nakon karantene: Ali bez 'zelene propusnice' ne možete u teretane, trgovine...
Izrael otvorio nakon karantene: Ali bez 'zelene propusnice' ne možete u teretane, trgovine...

Profesorica Melinda Mills ističe da je prije uvođenja koronaputovnica potrebno odrediti koja je konkretna funkcija ovih isprava, prenosi Medicalxpress.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najprije je potrebno odrediti omogućuju li koronaputovnice međunarodna putovanja ili bi se koristile unutar svake države kako bi cijepljenje osobe imale neke određene slobode i mogućnosti u odnosu na osobe koje još nisu primile cjepivo.

Covid putovnice: Hoće li se tako uspjeti vratiti stvari u normalu?
Covid putovnice: Hoće li se tako uspjeti vratiti stvari u normalu?

 - Predviđena uporaba imat će značajne implikacije na širok spektar pravnih i etičkih pitanja koja treba u potpunosti istražiti i koja bi mogla nenamjerno diskriminirati ili pogoršati postojeće nejednakosti -  istaknula je Mills.

12 uvjeta

Stručno povjerenstvo predstavilo je 12 kriterija koji trebaju biti zadovoljeni da bi koronaputovnica mogla funkcionirati:

  1. Mora ispuniti mjerila koja se odnose na imunitet od covida-19. To znači da bi putovnica morala jamčiti da je osoba zaštićena od bolesti te da se ne može zaraziti koronavirusom i da virus ne može širiti na druge osobe.
  2. Potrebno je prilagoditi razlike između cjepiva i njihove učinkovitost i promjene u učinkovitosti kod novih varijanti virusa. No, da bi se to postiglo potrebne su dodatne informacije koje bi pokazale koliko su cjepiva učinkovita protiv novih varijanti virusa. Uz to, potrebne su dodatne informacije o tome koliko dugo traje imunitet.
  3. Putovnice bi trebale biti međunarodno standardizirane.
  4. Putovnice bi trebale imati i provjerljive akreditacije koje bi omogućile jednostavnu provjeru je li osoba odista cijepljenja. Postoje tehnički izazovi poput onih koji se odnose na formu (digitalni ili papirnati oblik), krivotvorenje i privatnost.
  5. Mora imati definiranu namjenu kako ne bi došlo do diskriminacije.
  6. Ovakva vrsta isprava morala bi se temeljiti na platformi interoperabilnih tehnologija što bi omogućilo jednostavnu komunikaciju i razmjenu podataka.
  7. Putovnice moraju biti sigurne i moraju se zaštititi osobni podaci i privatnost osobe, a dodatno se treba posvetiti i GDPR-u.
  8. Koronaputovnice moraju biti lako prenosive, odnosno treba odrediti hoće li to biti biometrijske isprave, hoće li se moći skenirati QR kodovi ili će to biti nešto sasvim treće.
  9. Osobe moraju moći priuštiti ovakve isprave.
  10. Koronaputovnice će morati ispunjavati sve zakonske standarde koji uključuju i ljudska prava, jednakost, sigurnosne protokole i dr.
  11. Moraju ispunjavati etičke i nediskriminatorne standarde.
  12. Koronaputovnice moraju imati uvjete korištenja koji su razumljivi i jasni i koje prihvaćaju osobe koje imaju ovakve isprave.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...