News

Komentari 52

'Covid putovnice mogu zaživjeti, ali ako se ispuni ovih 12 uvjeta'

'Covid putovnice mogu zaživjeti, ali ako se ispuni ovih 12  uvjeta'

Melinda Mills i Chris Dye, profesori sa Oxforda tvrde da bi koronaputovnice mogle funkcionirati ali da zato trebaju biti zadovoljeni određeni kriteriji.

U izvješću s panela kojeg su vodili profesori s Oxforda Melinda Mills i Chris Dye navodi se da bi koronaputovnice mogle zaživjeti, ali da prije toga moraju ispuniti 12 uvjeta.

Naime, proces cijepljenja protiv koronavirusa u tijeku je diljem svijeta, a u posljednje vrijeme sve više se priča o mogućem uvođenju 'koronaputovnica'. Koronaputovnice su zapravo potvrda o cijepljenju protiv covida-19, a koja bi cijepljenim osobama omogućila putovanje ili prisutnost određenim događajima.

Profesorica Melinda Mills ističe da je prije uvođenja koronaputovnica potrebno odrediti koja je konkretna funkcija ovih isprava, prenosi Medicalxpress.

Najprije je potrebno odrediti omogućuju li koronaputovnice međunarodna putovanja ili bi se koristile unutar svake države kako bi cijepljenje osobe imale neke određene slobode i mogućnosti u odnosu na osobe koje još nisu primile cjepivo.

 - Predviđena uporaba imat će značajne implikacije na širok spektar pravnih i etičkih pitanja koja treba u potpunosti istražiti i koja bi mogla nenamjerno diskriminirati ili pogoršati postojeće nejednakosti -  istaknula je Mills.

12 uvjeta

Stručno povjerenstvo predstavilo je 12 kriterija koji trebaju biti zadovoljeni da bi koronaputovnica mogla funkcionirati:

Najčitaniji članci