Obavijesti

News

Komentari 796

Crkva potvrdila: Don Nedjeljko Ivanov činio je djela pedofilije

Crkva potvrdila: Don Nedjeljko Ivanov činio je djela pedofilije
1

Glasnogovornik Državnog odvjetništva u Zadru rekao je kako je istraga završila još 2012. zbog zastare. Monsinjor Puljić poslao je pismo žrtvama, ali nije se ispričao

VIDEO

Zadarska nadbiskupija je u petak na konferenciji za novinare objavila kako su utvrdili da je svećenik iz Bibinja, Nedjeljko Ivanov, činio kaznena djela pedofilije.

Crkva je o svemu obavijestila i policiju. Nisu komentirali kakvu je kaznu Crkva izrekla don Ivanovu. Vikar Zdravko Katuša rekao je kako je istraga gotova, donesena je presuda, a ta je presuda proslijeđena Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan. Dodao je kako je taj slučaj gotov što se tiče Zadarske nadbiskupije.

Glasnogovornik Državnog odvjetništva u Zadru, Slobodan Denona, rekao je kako je što se njih tiče istraga završila još 2012. godine. Tada je stupila zakonska zastara, koja po hrvatskim zakonima stupa na snagu 15 godina od posljednjeg počinjenja djela.

Prije točno dvije godine u medijima su objavljena svjedočanstva žrtava seksualnog zlostavljanja od strane dugogodišnjeg bibinjskog svećenika.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić napisao je pismo žrtvama don Ivanova. Pismo prenosimo u cijelosti:

Gledom na slučaj zlostavljanja sa strane negdašnjeg župnika u Bibinjama, don Nedjeljka Ivanova, koji je već više godina u mirovini u Zadru, javljamo Vam ovom brzom poštom kako je crkveni sud proglasio osumnjičenog župnika krivim. Vi ste svjedočili u tom procesu pa Vam stoga ovo i javljamo. Nakon što su prikupljena svjedočanstva slučaj je s prikupljenim materijalom preveden i u ožujku 2012. prijavljen na Kongregaciju za nauk vjere. Osumnjičenom don Nedjeljku je priopćeno da je proces otvoren, te uz prikladne sankcije i izdane su mu i određene zabrane dok proces traje. O slučaju je izviještena i policija koja je također saslušala osumnjičenog.

Kongregacija je nakon pregleda pristiglih svjedočanstava ovlastila crkveno sudište u Zadru neka osumnjičenom dadne mogućnost obrane osobno ili preko crkvenog odvjetnika. Odredila je također neka se uz pomoć crkvenih sudaca (delegata i dvojice prisjednika) još jednom vrjednuju svi argumenti optužbe i obrane, te provede upravno kazneni postupak i donese odluka u duhu odredbi kanona 1342-1350. Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela koji se odnose na kan 1395, § 2 i kan. 1387, sudci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela, te ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja.

Imajući sve to u vidu proveden je u studenom 2013. upravno-kazneni postupak protiv don Nedjeljka Ivanova, te osumnjičenom priopćena odluka o počinjenju kažnjivih djela. Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na Nauk vjere na dodatnu ovjeru. A u duhu Kaznenog zakona RH, od 1. siječnja 2013. (čl. 204, st. 4) prijavljena je nadležnim organima u Zadru odluka o izricanju kazni za spomenuto kazneno djelo.

Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo Vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovališta, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrjednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno.

Svemu tomu usprkos Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra. Vi ste se svojim svjedočanstvom uključili u taj proces. Crkva poziva ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, propise i zakone, kao i djelatnike medija neka se odvaže i uključe u tu poštenu borbu za obranu ljudskoga dostojanstva. Posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni. Zemlja i narod budućih generacija bit će im neizmjerno zahvalni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 796
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa