Obavijesti

News

Komentari 135

Crna lista: Putinovi kritičari koji više nisu među - živima

Crna lista: Putinovi kritičari koji više nisu među - živima
1

Prije nekoliko dana hospitaliziran je Vladimir Kara Murza, ugledni ruski novinar i opozicijski aktivist. On je samo još jedna osoba na dugoj listi Putinovih neprijatelja od kojih mnogi više nisu među živima.

VIDEO

Vladimir Kara Murza (35) već je nekoliko dana u bolnici i to u kritičnom stanju. Primljen je u bolnicu nakon što su mu počeli otkazivati organi, a to mu nije prvi puta. Kara Murza je u bolnici završio i prije dvije godine nakon što su mu otkazali bubrezi što je također, pisao je The Guardian, pripisano trovanju. Tada su mu u krvi pronađene velike količine teških metala, a slične simptome ima i danas. 

Kara Murza je inače jedan od najglasnijih kritičara Vladimira Putina i Kremlja, a trenutno je na poziciji saveznog koordinatora 'Open Russia', organizacije koju je osnovao Mikhail Khodorkovsky, bivši naftni tajkun koji je u zatvoru odležao deset godina nakon što se javno suprotstavio Vladimiru Putinu. Prije toga je bio zamjenik liberalne partije koju vodi Mikhail Kasyanov, bivši premijer koji je danas zakleti kritičar Kremlja. 

Vladimir Kara Murza se, kao što možete vidjeti, kreće u prilično nepoželjnom društvu koje je Kremlju već jako dugo trn u oku. On naravno nije prvi kritičar Kremlja koji se iznenada razbolio ili pak umro pod neobičnim okolnostima. 

Boris Nemtsov

Tu listu možemo započeti s Borisom Nemtsovim, inače nekadašnjim saveznikom Vladimira Kare Murze. Nemtsov je inače za vrijeme vladavine Borisa Jeljcina zamjenik premijera, a kasnije je postao glasni kritičar Vladimira Putina. Ubijen je 2015. godine s male udaljenosti s četiri metka u centru Moskve kada se iz restorana vraćao kući. 

Iako je Putin tada 'osobno preuzeo vođenje istrage', ubojica nikada nije pronađen, piše Business Insider

Mikhail Lesin

Bivši ruski ministar za informiranje i osnivač televizije Russia Today krajem 2015. godine pronađen je mrtav u hotelu u Washingtonu. Prema pisanju The Daily Beasta, on je razmatrao nagodbu s FBI-em kako bi izbjegao optužbu za korupciju. S obzirom da je godinama bio u samom srcu političkih događanja u Moskvi, njegove bi informacije bile od velikog značaja da sve suparnike Kremlja i Rusije, pa je netko to jednostavno odlučio spriječiti. 

iako se prvotno mislilo da je umro od srčanog udara nakon nekoliko dana neumjerene konzumacija alkohola, istraga je pokazala da su ga ubili 'udarci tupim predmetom u glavu'. 

Boris Berezovsky 

Nakon što je pao u nemilost Vladimira Putina, ruski se oligarh Berezovsky sklonio u Veliku Britaniju uz prijetnju da će 'Putina s vlasti maknuti silom'. U svojem je domu pronađen mrtav u ožujku 2013. godine s povezom oko vrata, a istražitelji nisu mogli objasniti kako je točno umro. 

Paul Klebnikov

Klebnikov je izrešetan u vlastitom automobilu za vrijeme vožnje, a bio je urednik ruskog izdanja magazina Forbes koji je često pisao o korupciji i 'kopao' po životima bogatih Rusa. 

Sergei Yushenkov 

Nakon što su bombe u rujnu 1999. godine ubile više od stotinu Rusa što je, tvrde mnogi, pogodovalo dolasku Vladimira Putina na čelo zemlje nakon ostavke Borisa Jeljcina, Sergei Yushenkov je tvrdio da je iza svega stajao upravo Putin, iako je službena istraga za sve okrivila čečenske separatiste. 

Yushenkov je ubijen metkom u prsa samo nekoliko sati nakon što je ministarstvo pravosuđa službeno priznalo njegovu političku stranku. 

Anna Politkovskaya i Natalia Estemirova 

Novinarka Politkovskaya u svojoj je knjizi 'Putinova Rusija' opisala transformaciju Rusije u policijsku državu. Ubijena je ispred svog stana, a za ubojstvo je optuženo pet muškaraca koji su za to primili 150 tisuća dolara. Međutim, naručitelj nikada nije identificiran. 

Natalia Estemirova je također bila novinarka koja je često surađivala s Politkovskayom. Specijalizirala se za razotkrivanje kršenja ljudskih prava u Čečeniji od strane ruskih vlasti. Nakon što je oteta, odvedena je u šumu gdje je pronađena s prostrjelnim ranama na glavi. Nikada nitno nije osuđen za njeno ubojstvo. 

Aleksandar Litvinjenko 

Nakon što je ubijena njegova draga prijateljica Anna Politkovskaya, Litvinjenko se počeo bojati i za svoj život. Ne samo da je bio u pravu, već će njegova smrt odjeknuti diljem svijeta nakon što će ga Andrei Lugovoi i Dmitry Kovtun otrovati radioaktivnim polonijem-210 početkom studenog 2006. godine. Bio je to prvi i posljednji takav slučaj u povijesti. 

Litvinjenko je tada inače bio već bivši agent KGB-a koji je zbog toga predstavljao iznimnu opasnost za Kremlj. Život je posvetio razotkrivanju Vladimira Putina, surađivao je s britanskim tajnim službama, a kroz cijelu je istragu oko vlastitog trovanja sam navodio istražitelje, o čemu smo vrlo detaljno pisali povodom 10. godišnjice njegove smrti.  

Bio je uvjeren da je njegovo ubojstvo naručio osobno Vladimir Putin, a sa sličnim je zaključkom okončana i službena istraga britanskih vlasti. 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu