Obavijesti

News

Komentari 423

Crna statistika: U Hrvatskoj u sedam godina ubijeno 156 žena

Crna statistika: U Hrvatskoj u sedam godina ubijeno 156 žena
1

Rodna ideologija ne postoji, izmislili su je oni koji žele da se ostane status quo i da žena ostane drugotna, kazala je Neva Tolle, aktivistica za ženska prava

VIDEO

Od 2010. do 2017. godine u Hrvatskoj je ubijeno 156 žena. Njih 114 ubili su bliski ljudi, a 69 intimni partneri. Na jednu ženu koja prijavi nasilje dolazi njih četiri do pet koje to ne učine, iskustva su udruga koje se bave zaštitom žena i njihovih prava.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:16

- Sklona sam vjerovati da je tamna brojka neprijavljivanja nasilja i veća jer žene koje ga prijave prolaze novu viktimizaciju od sustava. Sva tijela i institucije koje bi im trebale pružiti pomoć, podršku i prekinuti kolo nasilja ne čine to ili čine nedovoljno brzo i kvalitetno. To je razlog zbog kojeg se nasilje rijetko prijavljuje - izjavila je Neva Tolle, aktivistica za ženska prava. Navodi da crna statistika, ali i dosegnuti civilizacijski nivo, govore kako je Istanbulsku konvenciju nužno ratificirati.

Konvencija ne uvodi treći spol, istospolni brak, a spol ostaje
Konvencija ne uvodi treći spol, istospolni brak, a spol ostaje

- Rodna ideologija ne postoji, izmislili su je oni koji žele da se ostane status quo i da žena ostane drugotna - izjavila je Tolle.

Navodi i kako ne treba imati iluzije da će jutro nakon ratifikacije konvencije situacija postati bajna. Napominje da tek tada državi predstoji ogroman posao usklađivanja domaćeg zakonodavstva i propisa, koji trenutno nisu dovoljno dobri, kako bi žrtve nasilja dobile brzu pomoć i zaštitu, a počinitelj adekvatnu kaznu. Tolle je uvjerena da će se od dana ratifikacije institucije “čuvati sadašnjih grešaka u kojima žrtva stigmatizirana i nije dovoljno zaštićena”.

'Ne, nisam pozvala na prosvjed protiv ratifikacije Konvencije'
'Ne, nisam pozvala na prosvjed protiv ratifikacije Konvencije'

- Da je Istanbulska konvencija postojala prije 20 godina, žene koje su silovane u ratu ne bi godinama čekale naknadu i psihološku pomoć nego bi svoja prava ostvarila istog trenutka - poručila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.

Protivnici konvencije osim referenduma, najavljuju i prosvjed 23. ožujka u Zagrebu. Ladislav Ilčić (Hrast) poručio je kako je “rodna ideologija opasnija od komunizma”.

- Promjena spola je nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici. Mi se možemo hormonalno promijeniti i ličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena – izjavio je.

Crkva Saboru: 'Konvencija je štetna, nemojte je ratificirati...'
Crkva Saboru: 'Konvencija je štetna, nemojte je ratificirati...'

Zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) kritičarima je poručio da oni nisu protiv zaštite žena i djece od nasilja.

- Predlažemo da se sutra donese zakon, koji će imati sve pozitivne odredbe konvencije pa i restriktivnije mjere zaštite od nasilja. No zagovornicima konvencije nije do zaštite žena od nasilja nego do nametanja rodne ideologije - tvrdi Zekanović.

"Bit Istanbulske konvencije je zaštita žena od nasilja..."
"Bit Istanbulske konvencije je zaštita žena od nasilja..."

Da se kroz konvenciju želi na mala vrata uvesti “rodna ideologija” dokaz mu je i objava predsjednika SDP-a Davora Bernardića na društvenim mrežama.

- Drago mi je da je i ova Vlada na čelu s Plenkovićem shvatila da kao civilizirana i proeuropski orijentirana država moramo uvažavati one koji su po rodnom opredjeljenju drugačiji od njihova konzervativnog shvaćanja braka i obitelji. Nitko ništa u ovoj zemlji ne smije imati protiv gay, transrodnih, tj. LGBTQI* osoba. Svi mi imamo slične potrebe. Svi dijelimo želju za boljim životom, srećom i uspjehom. Neprihvatljivo mi je da netko dijeli ljude po rodnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Za mene postoje samo ljudi - napisao je.

'Rodna ideologija je opasnija od komunizma, ja neću biti žena'
'Rodna ideologija je opasnija od komunizma, ja neću biti žena'

Hrvatska biskupska konferencija objavila je dokumente svojih tijela o konvenciji. U njima se navodi da je bilo koji oblik nasilja kršćanima neprihvatljiv, ali i da zaštita posebno ranjivih skupina ne smije biti podložna nikakvim ideologijama. Biskupi su izrazili zabrinutost što se u važnom međunarodnom dokumentu “pojavljuju neprihvatljive definicije, prema kojima bi trebalo poimati ‘obitelj’, ‘rod’ i ‘rodno nasilje’.

Plenković: U slučaju Konvencije smo pod pritiskom aktivizma
Plenković: U slučaju Konvencije smo pod pritiskom aktivizma

Nositeljima vlasti poručili da su i bez ratifikacije Istanbulske konvencije pozvani u nacionalno zakonodavstvo ugraditi najviše standarde zaštite od obiteljskoga nasilja i nasilja prema ženama i djeci te osigurati učinkovitu prevenciju promičući jednakost žena i muškaraca.

Protivnicima konvencije kaže: - Ne vjerujem im i mislim da lažu. Trebaju se sramiti, jer izmišljaju nešto čega nema u konvenciji. Konzervativne struje i crkva zalažu se za očuvanje obitelji pa iako su u njima i nasilnici. To je sramotno - poručila je Sanja Sarnavka. 

Sve o nasilju nad ženama i Istanbulskoj konvenciji pročitajte u novom broju najboljeg news magazina Express koji je u petak na kioscima,

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 423
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca