Obavijesti

News

Komentari 87

Crkva Saboru: 'Konvencija je štetna, nemojte je ratificirati...'

Crkva Saboru: 'Konvencija je štetna, nemojte je ratificirati...'
2

Potrebno je spriječiti svaki oblik ideološkog ili arbitrarnog zadiranja u pravni poredak, a posebice onaj koji se tiče samog ljudskog identiteta iz kojega i proizlaze sva ostala ljudska prava, kaže Crkva

VIDEO

U raspravu o Istanbulskoj konvenciji se uključila i Katolička crkva.  Tako je Hrvatska biskupska konferencija medijima poslala sljedeće priopćenje:

"Na jednome mjestu donosimo poveznice na dosadašnje dokumente raznih tijela HBK o tzv. Istanbulskoj konvenciji

Stav Katoličke crkve u Hrvatskoj o tzv. Istanbulskoj konvenciji može se iščitati iz dokumenata, priopćenja i poruka raznih tijela Hrvatske biskupske konferencije koje donosimo posložene kronološkim redom:

1) Poruka biskupa HBK "Muško i žensko stvori ih" od 15. listopada 2014. godine;

2) Priopćenje sa sjednice Vijeća HBK za život i obitelj od 12. rujna 2017.;

3) Priopćenje s 55. plenarnog zasjedanja HBK od 13. listopada 2017. godine;

4) Poruka biskupa HBK "Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji" od 30. studenoga 2017. godine". 

Bivši šef HDZ-a: Istanbulska kap koja bi mogla preliti čašu
Bivši šef HDZ-a: Istanbulska kap koja bi mogla preliti čašu

Tako se u tekstu u priopćenju sa sjednice Vijeća HBK za život i obitelj od 12. rujna 2017. između ostalog navodi sljedeće:

"U tome kontekstu dotaknuto je i pitanje ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) u Hrvatskome saboru. Članovi Vijeća i povjerenici upoznati su s činjenicom da se od 370 prispjelih komentara sudionika javne rasprave o Zakonu o ratifikaciji Istanbulske konvencije, provedenoj od 3. srpnja do 3. kolovoza ove godine, njih čak 4/5 izjasnilo protiv ratifikacije te Konvencije. Iz prispjelih komentara razvidno je da postoji opravdana opasnost zlouporabe pojedinih odredbi Konvencije i s time povezanih štetnih posljedice koje bi trebalo prevenirati, obzirom da se one tiču izravno ljudskog dostojanstva i pitanja čovjekova antropološkoga identiteta.

Što je Istanbulska konvencija? Štiti žene od svih oblika nasilja
Što je Istanbulska konvencija? Štiti žene od svih oblika nasilja

Naime, Istanbulska konvencija sadrži odredbu (čl. 3. c.) kojom se definira pojam rod kao "društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce".

Pukim svođenjem na društveni konstrukt stvara se opasnost da se pojmovi "rod", ali i "spol" odmaknu od ontološke datosti i prepuste interpretativnom relativizmu i diskreciji. Potrebno je spriječiti svaki oblik ideološkog ili arbitrarnog zadiranja u pravni poredak, a posebice onaj koji se tiče samog ljudskog identiteta iz kojega i proizlaze sva ostala ljudska prava.

Vijeće podsjeća da Crkva ne može ostati po strani kada je riječ o zaštiti temeljnih vrednota kojima se štiti dostojanstvo ljudskog bića, jer se radi "o važnom pitanju za osobni život kršćana i društveni život našega vremena" (Persona humana, 2).

Stoga, smo svi pozvani poštivati načelo prema kojemu nema istinskog promicanja ljudskog dostojanstva, ako se ne poštuju temeljne zakonitosti čovjekove prirode (Persona humana, 3).

Istanbulska konvencija prolazi makar i po cijenu novih izbora
Istanbulska konvencija prolazi makar i po cijenu novih izbora

Te zakonitosti ne smiju se narušiti arbitrarnim pojmovima i sličnim zadiranjima u pravni poredak koja imaju izravni učinak na pitanja ljudskog identiteta.

U tome smislu Vijeće poziva Hrvatski sabor, a osobito zastupnike koji dijele katolički svjetonazor, da ne ratificira gore spomenutu Konvenciju".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke