Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
326 komentara

'Rodna ideologija je opasnija od komunizma, ja neću biti žena'

Savjetnik ministrice kulture Ladislav Ilčić nastavio je s agitiranjem protiv Istanbulske konvencije. Na tribini u Šibeniku najavio je organiziranje referenduma...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U organizaciji Hrvatskog katoličkog društvo prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’ u šibenskoj su knjižnici na tribini ‘Istina o Istanbulskoj konvenciji’ govorili Marija Friedrich i Ladislav Ilčić, javlja Šibenski portal.

– Prema rodnoj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće, a kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi do sada izmišljenih rodova. Rodna ideologija, koja tvrdi da su spol i rod odvojeni, preko feminističkih pokreta i međunarodnih konferencija u Kairu 1994. i Pekingu 1995. se uključila u ključne svjetske društveno-političke procese i postala je politička paradigma. Ona nema znanstvenu potkovu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija koja je prihvaćena 2011. godine. Konvencija definitivno ima dobrih stvari, jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama. I jako je teško biti protiv takvog dokumenta i zato je kao trik unutra ubačena rodna ideologija. Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor i kao takva je pravno jača od zemaljskih zakona, što znači da bi se naši zakoni trebali prilagoditi i podrediti Istanbulskoj konvenciji. Države koje ga ratificiraju obavezne su kontroli međunarodne skupine – kazao je Ladislav Ilčić.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Promjena spola je nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici. Mi se možemo hormonalno promijeniti i ličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena –kazao je Ilčić.

Na tribini su najavili i pokretanje referenduma o ratifikaciji i vjeruju da pravno stoje jako dobro i da mogu, kao što su dosad toliko puta dokazali, pokazati svoju suverenost.

Raspisivanje referenduma okupljeni su zdušno pozdravili uz naglasak da bi se trebala izbjeći igra riječi kako ne bi bilo zabuna kod zaokruživanja ‘za’ ili ‘protiv’ kao što je bio slučaj na referendumu 2013. godine.

STIER POVEO USTANAK Istanbulska konvencija prolazi makar i po cijenu novih izbora

Rodnu ideologiju je nazvao opasnijom od komunističke jer je ‘komunistička išla čizmom i mogla se prepoznati, a ova ide iznutra’.

– Rodna ideologija kaže da su spolne razlike društveno uvjetovane, odgajamo djevojčice kupnjom rozih haljina i lutki i one onda postanu curice. Spol je određen u trenutku oplodnje! U Konvenciji se spominju stereotipi koji su negativno obojeni pojmovi, ali stereotipi su nam u određenoj količini potrebni. Zbog lučenja različitih hormona u mozgu dolazi do promjena i stoga muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak – kazala je Friedrich.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Muškarci i žene boje vide različito, ali i ponašaju se različito kada se vrate s posla.

– Žena ima potrebu iznositi svoje osjećaje, a muškarac 15 minuta šutjeti –primjer je različitosti koji je navela.

Hrvoje Zekanović, HRAST-ov zastupnik i prvi predsjednik Hrvatskog katoličkog društvo prosvjetnih djelatnika ‘Biskup Srećko Badurina’, istaknuo je kako imaju veliku podršku crkve u ovome što rade.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message