Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
152 komentara

Crni rekord: Broj zaposlenih prvi put manji od 1,3 milijuna

HGK upozorava da nam pada broj radno aktivnog stanovništva. Trenutno je omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno nizak, na 100 umirovljenika radi tek 107 ljudi

Željko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
152 komentara

U siječnju bi prvi puta broj zaposlenih u Hrvatskoj mogao pasti ispod 1,3 milijuna, što se dosad nikada nije zabilježeno. Alarmantno upozorenje je odaslala Hrvatska gospodarska komora u svojoj analizi.

Iako se dosad Vlada hvalila padom broja nezaposlenih, pravi problem je pad zaposlenih. Jer nezaposleni se lagano administrativno brišu s burze rade nakon novih propisa, ali zaposleni pune proračun kroz poreze i doprinose i od zaposlenih zavisi hoće li se više trošiti. Tako da je pad zaposlenih puno veći problem. Podsjetimo, ako broj zaposlenih padne ispod 1,3 milijuna, to znači da je od krize Hrvatska izgubila više od 200.000 radnih mjesta i stanje se ne popravlja. HGK upozorava da nam pada radno aktivno stanovništvo, a upravo odnos radne snage i radno aktivnog stanovništva te odnos umirovljenika i zaposlenih predstavlja strukturni problem tržišta rada.

- Trenutno je omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini od tek 1,07, što znači da na 100 umirovljenika radi tek 107 osoba. Za usporedbu, početkom 2008. godine isti je omjer iznosio 1,34. Istodobno je broj umirovljenika i nezaposlenih veći od broja zaposlenih i to za oko 18%. Ujedno se, prema već objavljenim podacima broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti za siječanj, ugrubo može izračunati i broj zaposlenih u siječnju, koji bi trebao pasti prvi puta u povijesti ispod 1,3 milijuna - navode iz HGK.

Na problem upozorila i predsjednica

Na alarmantni podatak je upozorila i Kolinda Grabar Kitarović u svom pismu Zoranu Milanoviću u kojem traži da se sjednica Vlade koju saziva pozabavi i tim problemom.

U HGK napominju da bi nakon veljače, zbog turističke sezone, opet trebao padati broj nezaposlenih, ali da to neće povećati broj zaposlenih koji su ključni za gospodarski oporavak.

- Trend rasta nezaposlenosti nastavlja se i početkom godine odnosno stopa je registrirane nezaposlenosti u siječnju iznosila 20,3%. Očekujemo da će se takav trend zaustaviti nakon veljače kada će priprema turističke sezone uobičajeno generirati sezonsko zapošljavanje i pad stope nezaposlenosti. Na razini 2014. godine, na temelju baznog efekta i administriranja nezaposlenih, očekujemo daljnju blagu korekciju stope registrirane nezaposlenosti naniže, no ne i istodobni oporavak zaposlenosti i aktivnosti - kaže Zoran Savić, iz Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message