Obavijesti

News

Komentari 466

Crnoja i Vidović: 'Od registra izdajnika mi nećemo odustati'

Crnoja i Vidović: 'Od registra izdajnika mi nećemo odustati'
1

Objavit ćemo mi sve registre. Nema razloga da, ako se netko ogriješio o zakone, i ako je netko izdao interese Hrvatske, da se ne nađe u tom registru, kaže Crnoja

VIDEO

Mijo Crnoja, novi ministar branitelja dao je svoj prvi intervju za HRT-ovu emisiju Veterani mira.

Jedna od prvih točaka, prioriteta njegova programa je da se sva prava hrvatskih branitelja reguliraju jednim zakonom. Taj je zakon, kaže on, manje-više već izrađen. Dat će ga na uvid svim braniteljskim udrugama, braniteljskoj populaciji i javnosti, kako bi doprinijeli izradi tog zakona. 

'Od prvog dana podržavam prosvjede u Savskoj'

- Od prvog dana podržavam prosvjede svojih suboraca u Savskoj 66, pogotovo stopostotnih invalida jer su oni dovedeni u jednu sramotnu i ponižavajuću situaciju, da moraju na ovakav način tražiti svoja prava. To se više nikada ne smije dogoditi - rekao je Crnoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Program su, kažu, podijelili na četiri poglavlja - na prvo mjestu je, kažu, stalna iskustvena skrb o vrijednostima i postignućima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, slijedi osiguranje trajne i pune skrbi za hrvatske branitelje i njihove obitelji, uključivanje hrvatskih branitelja u društveno-politički javni život i četvrta točka je potpora hrvatskim braniteljima u gospodarstvu. 

Tako je program opisao tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje Josip Vidović. 

- Jako mi je žao što je ovaj program u medijima naišao na kritike, jer program je jako dobar - kazao je Vidović. 

Vidović: Registra izdajnika se nitko nema potrebe bojati

Govoreći o najavljenoj objavi registra nacionalnih izdajnika, Crnoja je napomenuo da je program okviran i traži doradu

- Objavit ćemo mi sve registre. Nema razloga da, ako se netko ogriješio o zakone RH, i ako je netko izdao interese Republike Hrvatske, da se ne nađe u tom registru - poručio je Crnoja.

Vidović se nadovezao na ovu temu kazavši kako se registra izdajnika nitko nema potrebe bojati

- Mi smo ljudi koji poštuju Republiku Hrvatsku, poštivamo svaku osobu i pojedinca u Hrvatskoj. Borili smo se za demokraciju i vladavinu prava i mi od toga ne odustajemo. Legalnim putem, zakonskim okvirima ćemo tražiti od svih institucija RH da se ti registri objave. Ako se mogao objaviti registar hrvatskih branitelja, da se zna tko je gdje ratovao, na koji način, i ako su ugrozili sigurnost hrvatskih branitelja, mi ćemo sada tražiti da se objave svi registri. Nema razloga da se itko pribojava, taj registar nećemo raditi ni ja, ni vi, ni odbor, nego institucije, kazao je Vidović. Dodao je da nisu ni svi pojedinci unutar njihove stranke sretni s ovim. 

Kaže i da imaju punu potporu Tomislava Karamarka. 

- On je rekao - "vi branitelji ste stvarali Republiku Hrvatsku, za nju ste ginuli, ratovali ste, vi ste najspremniji uvesti red u Republici Hrvatskoj i slobodno, zakonskim putem radite i dajte prijedloge"... Mi smo ušli u Europsku uniju, mi smo članica NATO-a, moramo baštiniti vrijednosti Zapada, a ne neke druge vrijednosti. Moramo jasan odmak napraviti od komunizma, totalitarnih sustava - kazao je Vidović.

Žele provesti lustraciju

Hrvatski branitelji su, nastavlja, zagovornici toga da se provede lustracija "kao što su sve zemlje Europske unije provele lustraciju". 

- Poljska je najuspješnija država Europske unije, zato što je provela lustraciju, dovela je nove ljude, kvalitetne, stručne, i to je naš cilj - ništa više - kazao je.

'Vratiti ću dostojanstvo Domovinskom ratu i braniteljima'

Crnoja će raditi, kaže, na vraćanju dostojanstva Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, stavljanju Zakon o hrvatskim braniteljima u Ustav, "tako da se više nitko ne može s braniteljima poigravati". 

- Po današnjim udžbenicima koje je nažalost izradila Vlada Republike Hrvatske, vi imate doslovno dvije stranice o Domovinskom ratu, to je nedopustivo. Zanimljivo je da nijedan film dosad nije snimljen u pozitivnom kontekstu o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Ako su takvi filmovi rađeni, rađeni su od strane braniteljskih udruga koje su željele to napraviti, međutim mi ćemo u budućnosti zastupati da Hrvatska televizija, a to mora biti njezina obveza i dužnost, radi takve filmove o Domovinskom ratu i promiče te stvarne ciljeve za koje su branitelji ginuli - kazao je Crnoja za HRT.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 466
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS