Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Croatia Airlines štrajkašima će rezati godišnji odmor i plaće

Radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika uvest će se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka, poručuju iz Uprave Croatia Airlinesa na najavljeni štrajk

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
16 komentara

Iz Uprave Croatia Airlinesa priopćili su kako su zbog službene najave štrajka sindikata ORCA 'bili prisiljeni poduzeti nužne mjere kako bi se štetne posljedice umanjile što je više moguće, a koje uključuju poništenja odobrenja za godišnje odmore svim radnicima tijekom srpnja i kolovoza kao i smanjenje plaća i dodataka na plaću. 

DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA Radnici Croatije najavili štrajk; Uprava: To će pogoditi turizam

Priopćenje Uprave CA prenosimo u cijelosti. 

''S obzirom na službenu najavu štrajka sindikata ORCA s početkom u ponedjeljak, 9. srpnja ove godine, u kojoj je istaknuto da bi štrajk trebao trajati do „ispunjenja zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o prekidu štrajka“, Uprava Croatia Airlinesa bila je prisiljena poduzeti nužne mjere kako bi se štetne posljedice umanjile što je više moguće.   

Zbog aktualne situacije i štete koje će štrajk neosporno uzrokovati putnicima, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu i gospodarstvu, donesena je odluka prema kojoj će se s danom početka štrajka svim radnicima morati poništiti odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji zaposlenici će dobiti izravno od nadređenih. 

Nadalje, plaće za srpanj i razdoblje koje slijedi više se neće isplaćivati prema bivšem Kolektivnom ugovoru nego prema Pravilniku o radu, a radnicima koji štrajkaju, sukladno čl. 216 Zakona o radu, razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću. Pritom treba naglasiti da je kompanija u proteklih 18 mjeseci u kojima nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora  poštovala i primjenjivala sve odredbe prethodnoga kolektivnog ugovora, kao i Promemoriju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine, što znači da su svi zaposlenici (uključujući i zaposlenike ujedinjene u sindikat ORCA)  imali potpuno ista prava kao da kolektivni ugovor vrijedi. 

Nadalje, članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, a radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvest će se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka. 

Slijedom aktualne situacije, uprava Croatia Airlinesa poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Kompanija nema financijskih mogućnosti na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata. Sindikat ORCA, naime, dvaput je odbio ponudu poslodavca o povećanju plaća za 2,5 posto i ostale dodatne pogodnosti (isplata božićnice, regresa… ) i to potkraj 2017. i polovicom 2018. godine, a  zbog nepotpisivanja novoga kolektivnog ugovora financijski su oštećeni svi radnici Croatia Airlinesa. 

Također, s ciljem normalizacije situacije i poduzimanja svih potrebnih mjera, Uprava Croatia Airlinesa pozvala je predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak, 5. srpnja 2018. u 13 sati.''

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message