News

Komentari 38

Crveni ni sami sebi ne vjeruju: Peđa je među biračima SDP-a treći izbor, a Tomašević drugi

Crveni ni sami sebi ne vjeruju: Peđa je među biračima SDP-a treći izbor, a Tomašević drugi

Čelnik platforme Možemo s trona najpopularnijeg političara svrgnuo je predsjednika države Zorana Milanovića i drugi mjesec je najpopularniji političar u zemlji

Možemo je druga snaga u zemlji, koji je s tog mjesta istisnuo SDP, koji je tako postao treća opcija, dok je  HDZ zacementirao prvu poziciju.  

Pokazalo je to istraživanje Crobarometra, koje je za “Dnevnik” Nove TV provela agencija IPSOS na uzorku od 984 građana. Iako je između dvije lijeve opcije razlika mala, činjenica je da Možemo kontinuirano raste već tri mjeseca, dok SDP već pet mjeseci pada. 

- Ankete su prolazna kategorija. Ne zamaramo se njima kad su loše niti se ne zanosimo kad su dobre. Fokusiramo se na rješavanje problema u Zagrebu - rekao je čelnik platforme i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Napomenuo je kako s SDP-om u Zagrebu imaju dobru suradnju i da se nisu u politiku uključili zbog rejtinga, nego zbog rješavanja problema. 

Tomislav Tomašević je treći izbor među biračima HDZ-a i drugi kod SDP-a. 

O predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu 33 posto ispitanih misli pozitivno, a 43 posto negativno. No Grbin je tek treći izbor među SDP-ovim biračima.  

Četvrta politička snaga u zemlji je Domovinski pokret, koji trenutačno uživa potporu 7,7 posto ispitanih. 

Treba napomenuti da je anketa provedena prije ostavke Miroslava Škore na mjesto predsjednika pokreta pa će se tek idući mjesec vidjeti je li se njegov odlazak odrazio na rejting stranke jer im je on bio zaštitno lice. Na petome mjestu po rejtingu je Most, koji ima potporu od 7,6 posto, dok su ostale stranke, među kojima su i partneri HDZ-a u vladajućoj većini, ispod praga od pet posto. 

Tako HSU uživa potporu 2,8 posto ispitanih, a Reformisti su na 1,2 posto potpore, HNS je na 0,9 posto, SDSS na 0,4 posto, a HSLS na 0,2 posto. Živi zid je opcija koja uživa 2 posto potpore ispitanih, HSS je na 2 posto. HSS, Fokus i Centar su na 1,6 posto potpore ispitanih, dok ostale stranke od ljevice do desnice imaju zajedno 6,8 posto. 

Čelnik platforme Možemo s trona najpopularnijeg političara svrgnuo je predsjednika države Zorana Milanovića i drugi mjesec je najpopularniji političar u zemlji. Tomašević ima potporu 56 posto ispitanih, dok njih 23 posto o njemu misli negativno. O predsjedniku države koji je pao na drugo mjesto po popularnosti 47 posto građana misli pozitivno, a njih 45 posto negativno. Na trećemu mjestu je Andrej Plenković, koji uživa potporu 43 posto građana, a 49 posto o njemu misli negativno. 

Predsjednik odlazi iz HNK nakon svečane akademije povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske

Istraživanje je pokazalo kako Vladine poteze ne odobrava većina građana, točnije 57 posto ispitanih, a slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Pesimizam je postao konstanta i 62 posto ispitanih misli da zemlja ide u lošem smjeru. Razloga za zadovoljstvo nema ni predsjednik države Zoran Milanović. 

Njegov rad ne odobrava 54 posto ispitanih. No Milanović još može računati na većinsku potporu birača svoje bivše stranke SDP-a. Tu su i birači Možemo i Mosta s potporom koja je oko 40 posto, ali i svaki četvrti birač HDZ-a odobrava rad predsjednika države. 

Najčitaniji članci