Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
324 komentara

Čudo na dnu mora: Svi ronioci bi htjeli na Titov potonuli brod

Ronioci iz cijele Europe tjednima čekaju kako bi razgledali brod Vis koji je u svibnju potopljen u pulskom akvatoriju. Vlasnik je tako stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu

Foto: WWW.FRAMESOFMEMORIES.NL
324 komentara

Talijani, Slovenci, Austrijanci, Nijemci i Nizozemci. Ronioci iz cijele Europe dolaze na Kamenjak kraj Pule i istražuju Titov brod Vis.

Brod je potopljen u svibnju ove godine, a vlasnik Arsen Brajković na to se odlučio kako bi stvorio jedinstvenu ronilačku atrakciju na Jadranu.

- Već je ova turistička sezona bila odlična, a nismo se ni stigli baviti marketingom - zadovoljno govori Arsen.

Vis je potopljen na 34 metra dubine, dok je vrh broda na 18 metara, pa je upravo zbog toga pogodan i za ronioce početnike. Titov brod dugačak je 58 metara, a u najširem dijelu širok je 8,7 metara. Njegovo potapanje bila je kompleksna akcija koja je zahtijevala čak i promjenu zakonodavstva.

- Koncesija je izdana na 20 godina. Za to je zaslužno jako puno ljudi, od ronilačke zajednice do Ministarstva turizma , posebno bivši ministar Darko Lorencin. Tu je i bogato iskustvo ekipe iz Rijeke predvođene Ferdom Hitrecom, turističke zajednice Rijeke i Istre, djelatnici Ministarstva pomorstva...Puno ljudi sudjelovalo je da bismo imali ovu atrakciju - kaže Brajković, i dodaje kako je zanimanje za brod veliko baš zbog toga što turisti znaju da je na njemu plovio Tito.

- Razgledavanje izvana i iznutra obavlja se uz pratnju licenciranih ronilačkih centara koji s nama surađuju, a uz prethodnu rezervaciju na našoj službenoj stranici shipwreck-vis.com - govori nam vlasnik broda. Za razgledavanje postoji lista čekanja, a Brajković najavljuje kako posjetiteljima planira dodatno pojačati doživljaj i to osvjetljenjem, podvodnom fotografijom, memorijalnim centrom, a izrađivat će i suvenire koji će ih sjećati na jedinstvenu avanturu pod morem.

- Ronioci traže adrenalin - zaključuje na kraju.

Podsjetimo, admiralski brod Vis izgrađen je u brodogradilištu “Uljanik” 1956. godine. Bio je zapovjedni brod jugoslavenske ratne mornarice do ranih devedesetih godina.

Prva sezona

Vlasnik je zadovoljan prvom sezonom, a u budućnosti planira osigurati i dodatne sadržaje

Foto: WWW.FRAMESOFMEMORIES.NL

Na 34 metra dubine

Ronioci uživaju pod morem. Brod je potopljen na dubinu od 34 metra, dok je vrh na 18 metara

Foto: Denis Lončar/privatni album

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message