Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Čudo s Hudsona: Mislio sam da je gotovo, ali nije bilo strašno...

Slavni pilot koji je spustio avion u rijeku i tako spasio putnike i posadu godinu dana kasnije otišao u mirovinu, a o njegovom spektakularnom slijetanju snimljen je film

wcnc.com
Foto: wcnc.com
33 komentara

Prije točno 10 godina zrakoplov Airbus 320 tvrtke US Airwaysa u kojem je bilo 155 putnika i pet članova posade sletio je u rijeku Hudson. U ovoj nevjerojatnoj avionskoj (ne)sreći, svi putnici su preživjeli, iako ih je tridesetak u šoku odmah iskočilo u ledenu vodu rijeke čim su se vrata aviona otvorila. 

NYTimes | Autor: NYTimes Foto: NYTimes

Zrakoplov je letio na liniji 1549 iz zračne luke LaGuardia u New Yorku prema Charlotteu u Sjevernoj Carolini. Nedugo nakon polijetanja, zrakoplov je bio iznad gusto naseljenog područja New Yorka, nedaleko od 48. ulice na Manhattanu.

WCNC Istraga pokazala: Ptice su 'oborile' avion u Hudson

Nakon što su otkazali motori, pilot Chesley 'Sully' Sullenberger zadržao je prisebnost i nježno spustio avion u rijeku, i tako spasio živote putnika i članova posade. Kako se sumnjalo, istraga je potvrdila da se avion srušio zbog ptica koje su uletjele u oba motora. Motori su se iste sekunde ugasili, a u trenutku sudara s pticama, avion je bio na visini od 975 metara. 

SkyNews | Autor: SkyNews Foto: SkyNews

Tadašnji gradonačelnik New Yorka David Paterson spuštanje aviona prozvao je 'Čudom s Hudsona', a 2016. godine snimljen je i film istog imena koji je režirao Clint Eastwood, a pilota Sullyja glumio je Tom Hanks

AFP Pilot koji je spustio avion na rijeku Hudson opet leti

Chesley Sullenberger za US Airways pilotirao je 30 godina, a u mirovinu je otišao 2010. godine, godinu dana nakon spektakularnog slijetanja. Nakon posljednjeg leta, izjavio je kako je sretan što je tijekom života radio posao koji istinski voli te da mu je drago što je radio sa divnim kolegama. 

REUTERS | Autor: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell Foto: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell

Povodom 10. obljetnice, Sully je u intervjuu za ABC News kazao da iako je prestao letjeti za US Airways, nije prestao raditi. 

- Samo sam promijenio karijeru. Postao sam govornik, autor, stručnjak za sigurnost, ali i aktivist za sigurnost u javnom prometu ii sigurnost u svakoj industriji i području. Kada sam shvatio da mi je ova neočekivana slava 'dala glas' koji dopire puno dalje nego do tada, osjetio sam obavezu da to iskoristim u dobru svrhu, čineći dobro - izjavio je. 

AFP Pilot koji je spustio avion na Hudson ide u mirovinu

 
- Moja misao, malo prije slijetanja, bila je: 'Ovo će biti gadno'. Ali kada smo se zaustavili u vodi i kada nam je postalo jasno da je zrakoplov ostao čitav, stabilan i ostao plutati, Jeff i ja smo se pogledali i rekli u isti glas: 'Ovo nije bilo tako strašno kako sam očekivao' - prisjetio se za ABC. 

REUTERS | Autor: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell Foto: REUTERS/Davor Plukavec/Pixsell

Možda vas zanima i ovo:
Message