Obavijesti

News

Komentari 4

'Čuo sam s Plenkovićem i predložio mu sastanak cijele oporbe, no on je to odbio'

'Čuo sam s Plenkovićem i predložio mu sastanak cijele oporbe, no on je to odbio'
1

Nakon izbornog debakla predsjednik SDP-a Davor Bernardić povukao se s funkcije i sve ovlasti prenio na potpredsjednika Zlatka Komadinu, koji će predložiti da izbori za novog predsjednika stranke budu 26. rujna

VIDEO

Predsjedništvo SDP-a održat će u petak, a Glavni odbor u subotu, gdje ću predložiti raspisivanje izbora za 26.rujna, poručio je u srijedu v.d. predsjednika SDP-a, Zlatko Komadina. 

Podsjetimo, nakon izbornog debakla Davor Bernardić se povukao s funkcije predsjednika stranke i sve svoje ovlasti prenio na potpredsjednika Komadinu, koji će do unutarstranačkih izbora voditi ovu najveću oporbenu stranku. Iako su ga birači poslali u Sabor, pitanje je hoće li Bernardić tamo i ostati. Zna se samo da će doći na konstituirajuću sjednicu Sabora, a daljnje planove nije otkrivao.

A obzirom da Sabor uskoro počinje s radom i SDP se što prije mora oporaviti od izborne noćne more. Neki SDP-ovci bi čak odgodili unutarstranačke izbore do proljeća iduće godine, do lokalnih izbora, no Komadina poručuje kako odgode nema. 

- Moje je da organiziram izbore sukladno statutu, koji ne dopušta nikakvu odgodu - rekao je Komadina dodavši kako se on neće kandidirati za predsjednika stranke. 

A što se tiče ostalih funkcija, razmotrit će. 

- Mislim da je vrijeme za smjenu generacija u SDP-u - poručuje Komadina. 

Za sad je jedino Peđa Grbin javno obznanio spremnost za preuzimanjem kormila. A Komadina, ne želeći otkriti koga on vidi na čelu te da li Grbin ima njegovu podršku, ističe kako bi bilo dobro da kandidata ima više. 

- Za sad još nitko nije kandidat, ovo su sve još najave kandidatura. Imamo model jedan član, jedan glas, svatko tko je platio članarinu može birati i biti biran. Bilo bi dobro da ljudi biraju, kad je jedan kandidat, onda se ne bira. Nisam vidjelica, važno je da SDP izađe iz ovog jači, imamo snage za oporavak - rekao je dodavši kako je vrijeme za okretanje prema budućnosti, a ne prošlosti.

Što se tiče sastanka s mandatarom Andrejom Plenkovićem, koji je trebao biti u utorak u Banskim dvorima, a kojeg je cijela oporba odbila, Komadina poručuje da nije bilo dobro što ih je Plenković zvao pojedinačno.

- Kad zovete na sastanak jednog po jednog, onda je za pretpostaviti da imate sa svakim različitu temu. Ja sam se osobno čuo s premijerom, stav SDP-a je da se razgovara, ali svi zajedno i to sam mu ja i predložio, no Plenković je to odbio.  Pojedinačni razgovori bi bili insinuacije i špekulacije, to nikome od nas ne treba pa ni Plenkoviću - rekao je Komadina. 

Plenković je kasnije rekao kako oporbu više neće zvati na razgovor, no Komadina poručuje "nikad ne reci nikad". 

- Ne treba biti tvrdoglav, treba prihvatiti da svi zajedno razgovaramo. Čisto sumnjam da više nećemo razgovarati, ako ništa drugo onda u Saboru, on je sad tehnički premijer, a saborski zastupnici još nisu zastupnici - kaže dodajući kako očito tema nije bila ista za sve kad nije prihvatio da cijela oporba zajedno s njim sjedne za stol.

- To nije pametno, ali on je inzistirao na tome, nitko mu nije došao i sad je to kako je - dodao je.

Komentirao je i ispad riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je pukao na sjednici gradskog vijeća i izvrijeđao vijećnicu Ivonu Milinović.

- U javnom prostoru treba birati riječi. Očito je izgubio živce, ali treba voditi računa o načinu izražavanja - kaže Komadina. 

Na pitanje hoće li biti sankcija za Obersnela, poručuje kako sad u SDP-u imaju preča posla.

Upitan što očekuje od Vlade, Komadina ističe kako je situacija složena zbog korone i ekonomije. 

- Plenković je odlučio ići s minimalnom većinom, vidjet ćemo što će vrijeme pokazati. SDP će uvijek voditi računa o interesima građanima, mi smo oporba, zna se što je posao oporbe, biti korektiv vlasti, a ne participirati u vlasti - kaže. 

Novinari su ga upitali i može li jamčiti da neće biti pretrčavanja iz SDP-a vladajućoj većini na što Komadina poručuje kako vjeruje da toga neće biti.

- Sustav sastavljanja lista trebao bi ići za tim da to budu provjereni kadrovi koji su se dokazali i kojima je ideologija najvažnija, a ne osobni interesi. Teško je špekulirati, ali ja vjerujem u ovu gardu da pretrčavanja biti neće - kaže. 

Što se tiče zamjena u Saboru, Komadina je istaknuo kako ih imaju pet i da svatko na listi SDP-a može biti zamjena onome tko ipak u Sabor neće.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.