Obavijesti

News

Komentari 8

Curica (13) bila oteta 88 dana: 'Vidio sam je i morao to učiniti'

Curica (13) bila oteta 88 dana: 'Vidio sam je i morao to učiniti'
1

SAD: Optuženi Jake Patterson po prvi puta je vidio djevojčicu kada je ulazila u školski autobus. Odmah je odlučio da će je oteti. Danima je pomno planirao kako izvesti gnjusni zločin

VIDEO

Nakon što je 13-godišnja Jayme Closs provela 88 dana u zatočeništvu, njezinog otmičara Jakea Pattersona (21) optužili su u utorak na sudu u američkom gradiću Gordonu u Wisconsinu za ubojstvo njezinih roditelja, Jamesa (56) i Denise Closs (46), otmicu i oružanu pljačku.

Sud je za Pattersona, uhićenog 15 minuta nakon što je Jayme uspjela pobjeći, odredio jamčevinu od pet milijuna dolara. Ako ga porota proglasi krivim, najvjerojatnije će ga osuditi na doživotni zatvor.

Ubio joj roditelje, a nju zatočio: Pobjegla je nakon tri mjeseca
Ubio joj roditelje, a nju zatočio: Pobjegla je nakon tri mjeseca

Vidio ju je i odlučio da će je oteti

Tijekom čitanja optužnice, isplivali su jezivi detalji gnjusnog zločina. 

Prema vlastitom priznanju, Jake Patterson vidio je Jayme Closs prvi puta u životu dok je ulazila u školski autobus. Čim ju je vidio, odlučio je da će je oteti, izjavio je istražiteljima. Nije znao kako se zove, a imena njezinih roditelja saznao je kasnije iz novina, nakon što ih je oboje ubio. 

U priznanju policiji, Patterson je objasnio kako je pomno isplanirao zločin. Ukrao je registracijske pločice i stavio ih na svoje vozilo. Obrijao je glavu kako ne bi ostavio DNK na mjestu zločina, a tijekom napada nosio je masku i rukavice kako na sačmarici ne bi ostali otisci prstiju.

Najbolji izbor za ubojstvo

Policiji je izjavio da je 'temeljito proučio koje se oružje najviše proizvodi i kupuje pa mu je teže ući u trag'. Procijenio je i da će sa sačmaricom 'žrtvi nanijeti teže ozljede pa je to najbolji izbor oružja za ubojstvo'. 

S namjerom da otme tinejdžerku koja mu je zapela za oko, dva puta je došao pred obiteljsku kuću u kojoj je Jayme živjela s roditeljima.

Tjedan dana prije napada, dovezao se do kuće, no odustao je jer je na prilazu bilo parkirano mnoštvo automobila. Dan-dva kasnije, ponovno je došao pred kuću. Vidio je upaljena svjetla i nekoliko prolaznika pokraj kuće, pa je po drugi put odgodio svoj plan.

U noći 15. listopada, Patterson ponovno je stigao pred vrata obitelji Closs. Jayme je ispričala istražiteljima da je ustala iz kreveta jer je čula pseći lavež. Kroz prozor je vidjela da se kući približava auto, a ubrzo nakon toga začuo se pucanj.

Patterson je pucao u kvaku i ušao u kuću. Prvo je ustrijelio Jamesa Clossa, oca tinejdžerice. Majka i kći, koje su se za to vrijeme skrivale u kupaonici, pronašao je nakon nekoliko minuta. Natjerao je majku Denise Closs da zalijepi ljepljivu traku preko usta svoje kćeri i zatim naciljao sačmaricom majčinu glavu i opalio. Tinejdžericu je izvukao van, ugurao u prtljažnik automobila i vratio se kući

Otetu djevojčicu zatočio je u svojem domu. Uzeo je svu njezinu odjeću i uništio ih.

Jayme je istražiteljima ispričala da ju je Patterson tjerao da se sakrije u njegovu spavaću sobu ispod kreveta kada su u posjet dolazili prijatelji i rodbina. Krevet bi zagradio košarama za prljavu odjeću i utezima, pa se djevojčica ne bi mogla izvući van, a da on to ne primijeti. Zatim bi pustio glazbu pa nije mogla čuti o čemu razgovaraju. 

- Jednom prilikom kad mi je naredio da se sakrije, slučajno sam pomaknula jedan uteg. On je to vidio i zaprijetio mi da će se nešto loše dogoditi ako se to ponovi - ispričala je.

'Ne znam gdje sam. Ubio mi je roditelje'

Nakon tri mjeseca, 10. siječnja, Patterson joj je rekao da ga neće biti nekoliko sati i naredio joj da se sakrije ispod kreveta. Čim je otišao, Jayme je odgurnula utege, izašla ispod kreveta, obula njegove cipele i pobjegla. 
 
Šerif okruga Barron njezin je bijeg iz kuće u gradu Gordon u kojem je bila zatočena, oko 60 kilometara od svog doma, pripisao 'volji za život'.

Mladu djevojku koja je hodala ulicom po hladnoći, bez kaputa i rukavica, pronašla je žena koja je šetala svog psa. Pokucala je susjedi koja je nazvala policiju. 

- Ja sam Jayme Closs. Ne znam gdje sam. Ubio mi je roditelje. Želim ići kući - rekla je ženi koja ju je pronašla. 

U međuvremenu, Patterson se vratio kući i vidio da je Jayme pobjegla. Sjeo je u auto i krenuo je tražiti. Kada je odustao i krenuo kući, pred vratima ga je već čekala policija.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. veljače.

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava