Obavijesti

News

Komentari 63

Mala Ema pobijedila državne birokrate: Priznali da je invalid

Mala Ema pobijedila državne birokrate: Priznali da je invalid
3

Ema Kuzle (4,5) iz Daruvara rodila se bez lijeve podlaktice. Čak tri komisije dosad su odbile pravo na osobnu ivalidninu. Četvrta komisija dala je pozitivno rješenje

VIDEO

Napokon su pobijedili razum i logika. Nakon četiri i pol godine uspjeli smo izvojevati pobjedu nad krutom birokracijom. U srijedu sam dobila nalaz i mišljenje kojim daruvarski Centar za socijalnu skrb mojoj kćeri Emi napokon priznaje pravo na osobnu invalidninu. Visina će biti određena u rješenju koje ćemo naknadno primiti, rekla je presretna Tanja Kuzle iz Daruvara. 

Njena kći Ema (4,5) rođena je bez lijeve podlaktice. Unatoč hendikepu čak tri komisije su joj dosad odbile priznati pravo na osobnu invalidninu iako joj je utvrđena 80-postotna invalidnost. Do sada u sastavu komisije nije bilo liječnika fizijatra i defektologa koji su najstručniji članovi komisije kad je riječ o osobnoj invalidnosti poput one koju ima Ema. Upornost majke Tanje urodila je plodom. U četvrtoj komisiji sjedili su fizijatar i defektolog i rješenje je napokon bilo pozitivno. 

Kad narastem, bit ću zubarica i pjevačica, kaže mala Ema

Presretna majka kaže kako nije samo posrijedi novac koji Ema treba dobiti nego i status po kojemu sva djeca trebaju imati ista prava. Tanja kaže kako je ovo rješenje presedan. Omogućit će da druga djeca koja imaju iste ili slične poteškoće kao Ema ne moraju prolaziti višegodišnju neizvjesnost kako bi ostvarili ono na što imaju po zakonu pravo. Dok se borila s birokracijom, povezala se s brojnim drugim majkama čija djeca imaju slične probleme. S ponosom je pokazivala rješenje dok je Ema, koja je izuzetno živa djevojčica, cijelo vrijeme skakutala u majčinom krilu s 15-mjesečnim bratom Franom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Njih dvoje se sjajno slažu i Ema, unatoč tome što nema podlakticu i šaku, uvijek bratu pomaže u igri. Danas smo zajedno išle u centar po nalaz - kazala je majka, a otac Berislav bio je na radnome mjestu u Daruvarskim toplicama. 

Ema ide u vrtić. Majka kaže kako plastičnu protezu, sad kad je narasla, ne nosi dok se igra jer joj smeta.

- Kad narastem, bit ću zubarica i pjevačica - rekla nam je djevojčica.

'Uspjeli smo uz potporu 24sata'

Puno hvala novinama 24sata na potpori koju su nam pružili pisanjem o Eminu problemu, rekla je Tanja. O Eminu slučaju prvi put smo pisali u ožujku 2010. godine, nakon druge komisije. Majka je sretna što sad i Daruvar ima komisiju kao i drugi gradovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje