Obavijesti

News

Komentari 162

Čuvaju ga dvojica: Božo Petrov još je pod policijskom zaštitom

Čuvaju ga dvojica: Božo Petrov još je pod policijskom zaštitom
1

Stalno uz njega: Bivši predsjednik Sabora Božo Petrov nije želio otkriti zbog čega sedam mjeseci nakon ostavke ima policijsku zaštitu. U kuloarima se šuška da mu prijete

VIDEO

Nisam u mogućnosti to pričati, morat ćete pitati SOA-u, rekao nam je čelnik Mosta Božo Petrov na pitanje zbog čega je još pod policijskom zaštitom.

Naime, Petrov je dao ostavku na mjesto predsjednika Sabora još početkom svibnja ove godine. Prema zakonu, kao šef Sabora bio je štićena osoba I kategorije te je imao pravo koristiti policijsku zaštitu još šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti.

No kako smo se nedavno uvjerili, a potvrdio nam je i Petrov, i dalje ga danonoćno čuvaju i prate u stopu po dva policajca iz Ureda za posebne poslove sigurnosti.

Jedan vozi crnu MUP-ovu limuzinu Audi A6, a drugi je pratnja. Petrov kaže da nije on tražio zaštitu, nego je to bio prijedlog Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) nakon izrade sigurnosne procjene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako se sigurnosne procjene obično rade za razdoblje od šest mjeseci, za očekivati je da će Petrova policija štititi najmanje sljedećih pet mjeseci.

- Ako oni ranije naprave sigurnosnu procjenu i zaključe da mi zaštita ne treba, ja ću je se odreći - rekao nam je Petrov.

U MUP-u tek kažu da se Petrovu pružaju mjere zaštite temeljem Uredbe o određivanju štićenih osoba.

- S obzirom na to da su svi podaci o pružanju takvih mjera označeni kao klasificirani nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaša konkretna pitanja - priopćili su nam iz MUP-a.

Čelnik Mosta nije jedini koji koristi zaštitu više od šest mjeseci nakon napuštanja dužnosti. Bivšeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa policija je čuvala čak pet godina zbog prijetnji koje je dobivao.

- To je meni bio veliki teret te sam jako sretan i zadovoljan što ću se moći slobodno kretati kao ptica - rekao je u travnju 2012. godine nakon ukidanja zaštite.

Bivšoj premijerki Jadranki Kosor te bivšem ministru policije i bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku osiguranje su ukinuli u listopadu 2013. godine, gotovo dvije godine nakon napuštanja dužnosti. Karamarka su čuvali jer mu je prijetio srbijanski kriminalac Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam.

Tad se doznalo i da je Karamarkovo osiguranje stajalo oko 180.000 kuna mjesečno, odnosno da je na njega u gotovo dvije godine potrošeno oko 3,7 milijuna kuna. Zaštita Jadranke Kosor stajala je manje, oko 2,5 milijuna kuna.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a