Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Čuvari Isusova groba: Tradicija žudija stara više od 160 godina

Specifični običaj vezan uz Veliki tjedan diljem Dalmacije zasigurno su žudije. Muškarci od 18 do 35 godina odjeveni u rimske odore s štitovima, mačevima i kopljima "padaju" u noći vazmenog bdijenja

Foto: Pixsell

Folklor u liturgiji, lijepa tradicija žudija vezana za korizmeni Veliki tjedan korjene vuče iz 19 stoljeća, točnije iz 1857. godine kada je u župi sv. Ilije u Metkoviću po prvi puta krenuo običaj čuvanja Isusova groba. Upravo onako kako Evanđelja svjedoče, da su prije skoro 2000 godina rimski vojnici čuvali Isusov grob, tako se i dan danas diljem Dalmacije njeguje ta tradicija.

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it
Osnovao ih je Metkovac Ante Gluščević koji je bio sjemeništarac u talijanskom Lorettu pa je običaj donio u svoj rodni grad. Ovaj jedinstveni uskrsni običaj ubrzo se proširio diljem doline Neretve, a onda i po cijeloj Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori te u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Festival žudija ove godine u Imotskom

Žudije su obično mladi ljudi do 35 godine života koji moraju biti uzorni vjernici i građani. Najčešće su odjeveni u rimsku odoru s štitovima, mačevima i kopljima, a znaju se odjeniti i u narodnu nošnju kao što je običaj u Vrlici i Tisnom ili u odore mornara što je običaj u Opuzenu i Vrlici. Samo uprizorenje počinje na Veliki četvrtak izlaskom pred oltar mjesne crkve.

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Žudije je zatim izmjenjuju u parovima i bdiju sve do ponoći s Velike subote na Uskrs a Isusovim uskrsnućem, na zvuk svečane pjesme "Slava Bogu na visini" od straha popadaju na pod ili pobjegnu. Iznimka su žudije iz župe Vid koji nakon "padanja" u ponoć, na sam Uskrs ipak ostaju stajati i sudjeluju u uskršnjoj procesiji. 
Osim što čuvaju Isusov grob oni sudjeluju i u procesiji gradskim ulicama.

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Najpoznatije žudije su one iz Vodica. Oni su 2001. godine organizirali "Festival žudija" koji se, nakon što ih je prvih šest godina organizarala vodička župa, sad organizira svake godine u drugoj župi. Ove godine festival se organizira na Uskrsni ponedjeljak u župi sv. Frane u Imotskom, a sljedeće godine u župi sv. Antuna Padovanskog u Kominu kraj Ploča. Cilj festivala je čuvanje kulturne baštine i skretanje pozornosti na lokalne običaje koji pomalo nestaju. Na "Festivalu Žudija" okupi se oko tisuću žudija na jednom mjestu. 

I apostoli i žudije

U Tisnom  se običaj čuvanja Kristova groba  njeguje duže od 150 godina godina bez prekida.

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Na Veliki četvrtak čuvari glume apostole, te im na misi svećenik pere noge, a na misama Velikog petka i subote mladići odjeveni u narodne nošnje i naoružani drvenim kopljima stražare kraj oltara. Taj se običaj prakticira i u drugim župama. Božji grob u Tisnom stalno čuvaju po četvorica, a ostali čekaju svoju smjenu u zvoniku crkve. 

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Metković: Tri skupine žudija

Najveća uloga žudija, njih dvadeset i dvojice, u Metkoviću je na Veliki petak.U procesiji na Veliki petak oni su uza svećenika i Šimuna Cirenca u središtu pozornosti. Dijele se u tri skupine. Prva su skupina šimunaši, njih četvorica, koji prate Šimuna Cirenca. Odjeveni su u žute haljine s kacigama na glavi. Nose koplja sa sječivom, mačeve o pojasu i štitove.

Foto: Facebook/RNK Sladorana Druga su skupina baldakinaši koji prate baldahin pod kojim ide svećenik u procesiji s Presvetim. Odjeveni su u crvene haljine i prsluke s istim oružjem kao i šimunaši, ali bez štitova.Treća i najbrojnija skupina su gardisti, njih dvanaest, koji cijelim putom stupaju strogim vojničkim korakom. I oni su odjeveni u crvene haljine s prslucima, nose kacige bez perjanice, kao oružje - koplja (bez sječiva), a o pojasu mačeve. Svaku od tih skupina predvode vođe odjevene u ljubičaste haljine s kacigama ukrašenim perjanicama, a od oružja nose mač ili buzdovan i štit u ruci.

Dio turističke ponude

Žudije su nedvojbeno postale i dio dalmatinske turističke ponude, poglavito u Vodicama, gdje su običaj i tradicija čuvara Kristova groba postali poznati i izvan granica Hrvatske. Postale su vodički vrhunski brend a tome sigurno doprinose i male žudije koje jednostavno "obaraju s nogu".

Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it

Djeca, naime, tom vjerskom običaju daju jedan poseban štih, a mališani iz vodičkog dječjeg vrtića tradicionalno po uzoru na svoje starije sumještane odjevaju uniforme rimskih vojnika i čuvaju Kristov grob na Veliki petak te sudjeluju tradicionalnom uskrsnom doručku koji organizira Turistička zajednica grada Vodica.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message