Obavijesti

News

Komentari 22

Čuvari Isusova groba: Tradicija žudija stara više od 160 godina

Čuvari Isusova groba: Tradicija žudija stara više od 160 godina
1

Specifični običaj vezan uz Veliki tjedan diljem Dalmacije zasigurno su žudije. Muškarci od 18 do 35 godina odjeveni u rimske odore s štitovima, mačevima i kopljima "padaju" u noći vazmenog bdijenja

VIDEO

Folklor u liturgiji, lijepa tradicija žudija vezana za korizmeni Veliki tjedan korjene vuče iz 19 stoljeća, točnije iz 1857. godine kada je u župi sv. Ilije u Metkoviću po prvi puta krenuo običaj čuvanja Isusova groba. Upravo onako kako Evanđelja svjedoče, da su prije skoro 2000 godina rimski vojnici čuvali Isusov grob, tako se i dan danas diljem Dalmacije njeguje ta tradicija.

Žudije


Osnovao ih je Metkovac Ante Gluščević koji je bio sjemeništarac u talijanskom Lorettu pa je običaj donio u svoj rodni grad. Ovaj jedinstveni uskrsni običaj ubrzo se proširio diljem doline Neretve, a onda i po cijeloj Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori te u susjednoj Bosni i Hercegovini.

žudije

Festival žudija ove godine u Imotskom

Žudije su obično mladi ljudi do 35 godine života koji moraju biti uzorni vjernici i građani. Najčešće su odjeveni u rimsku odoru s štitovima, mačevima i kopljima, a znaju se odjeniti i u narodnu nošnju kao što je običaj u Vrlici i Tisnom ili u odore mornara što je običaj u Opuzenu i Vrlici. Samo uprizorenje počinje na Veliki četvrtak izlaskom pred oltar mjesne crkve.

Žudije

Žudije je zatim izmjenjuju u parovima i bdiju sve do ponoći s Velike subote na Uskrs a Isusovim uskrsnućem, na zvuk svečane pjesme "Slava Bogu na visini" od straha popadaju na pod ili pobjegnu. Iznimka su žudije iz župe Vid koji nakon "padanja" u ponoć, na sam Uskrs ipak ostaju stajati i sudjeluju u uskršnjoj procesiji. 
Osim što čuvaju Isusov grob oni sudjeluju i u procesiji gradskim ulicama.

Žudije

Najpoznatije žudije su one iz Vodica. Oni su 2001. godine organizirali "Festival žudija" koji se, nakon što ih je prvih šest godina organizarala vodička župa, sad organizira svake godine u drugoj župi. Ove godine festival se organizira na Uskrsni ponedjeljak u župi sv. Frane u Imotskom, a sljedeće godine u župi sv. Antuna Padovanskog u Kominu kraj Ploča. Cilj festivala je čuvanje kulturne baštine i skretanje pozornosti na lokalne običaje koji pomalo nestaju. Na "Festivalu Žudija" okupi se oko tisuću žudija na jednom mjestu. 

I apostoli i žudije

U Tisnom  se običaj čuvanja Kristova groba  njeguje duže od 150 godina godina bez prekida.

Žudije

Na Veliki četvrtak čuvari glume apostole, te im na misi svećenik pere noge, a na misama Velikog petka i subote mladići odjeveni u narodne nošnje i naoružani drvenim kopljima stražare kraj oltara. Taj se običaj prakticira i u drugim župama. Božji grob u Tisnom stalno čuvaju po četvorica, a ostali čekaju svoju smjenu u zvoniku crkve. 

žudije

Metković: Tri skupine žudija

Najveća uloga žudija, njih dvadeset i dvojice, u Metkoviću je na Veliki petak.U procesiji na Veliki petak oni su uza svećenika i Šimuna Cirenca u središtu pozornosti. Dijele se u tri skupine. Prva su skupina šimunaši, njih četvorica, koji prate Šimuna Cirenca. Odjeveni su u žute haljine s kacigama na glavi. Nose koplja sa sječivom, mačeve o pojasu i štitove.

Žudije

Druga su skupina baldakinaši koji prate baldahin pod kojim ide svećenik u procesiji s Presvetim. Odjeveni su u crvene haljine i prsluke s istim oružjem kao i šimunaši, ali bez štitova.Treća i najbrojnija skupina su gardisti, njih dvanaest, koji cijelim putom stupaju strogim vojničkim korakom. I oni su odjeveni u crvene haljine s prslucima, nose kacige bez perjanice, kao oružje - koplja (bez sječiva), a o pojasu mačeve. Svaku od tih skupina predvode vođe odjevene u ljubičaste haljine s kacigama ukrašenim perjanicama, a od oružja nose mač ili buzdovan i štit u ruci.

Dio turističke ponude

Žudije su nedvojbeno postale i dio dalmatinske turističke ponude, poglavito u Vodicama, gdje su običaj i tradicija čuvara Kristova groba postali poznati i izvan granica Hrvatske. Postale su vodički vrhunski brend a tome sigurno doprinose i male žudije koje jednostavno "obaraju s nogu".

Žudije

Djeca, naime, tom vjerskom običaju daju jedan poseban štih, a mališani iz vodičkog dječjeg vrtića tradicionalno po uzoru na svoje starije sumještane odjevaju uniforme rimskih vojnika i čuvaju Kristov grob na Veliki petak te sudjeluju tradicionalnom uskrsnom doručku koji organizira Turistička zajednica grada Vodica.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje