Obavijesti

News

Komentari 63

Cvitan na razgovoru za posao: Prespora pravda je nepravda!

Cvitan na razgovoru za posao: Prespora pravda je nepravda!
3

Dinko Cvitan najavio je kako neće mijenjati metode rada, ali će ih unaprjeđivati. Spreman je suočiti se sa izazovima bude li izabran za državnog odvjetnika

VIDEO

Procesuiranje korupcije neće stati i dalje ćemo raditi na procesuiranju korupcije na najvišoj, ali i na lokalnoj razini, rekao je kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dinko Cvitan koji je odgovarao na pitanja članova Odbora za pravosuđe.

- Iznimno je opasna korupcija na lokalnoj razini i predstavlja ozbiljnu opasnost i nastavit će se izvidi i procesuiranje korupcije bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju predstavnici lokalne vlasti koji su se ogriješili o zakon - kazao je.

Prioritet će mu biti borba protiv organiziranog kriminala

Bude li izabran na mjesto glavnog državnog odvjetnika prioritet će mu biti i borba protiv organiziranog kriminala, a iako je na tom pitanju puno napravljeno, Cvitan je kazao kako to nije dostatno. Osvrnuo se i na veliku privatizacijsku pljačku i ratno profiterstvo u kojem također postoje pomaci, ali nedovoljni.

- U ovoj problematici što vrijeme više prolazi sve će teže biti ta djela dokazivati. Ključno vrijeme je izgubljeno, treba sagledati uzroke, ali ne treba odustajati. One koji su se okoristili trebalo bi sagledati kroz poreznu prizmu i barem naplatiti porez na tu razliku u imovini koja je stečena, jer činjenica je da danas u Hrvatskoj imamo popriličan broj ljudi koji ne mogu dokazati odakle im imovina s kojom raspolažu - rekao je Cvitan.

'Netko za te zločine mora odgovarati'

Naveo je da će u fokusu rada biti i procesuiranje ratnih zločina jer svaka žrtva mora dobiti satisfakciju. Rekao je da se na tom području suočavamo s velikim problemima prvenstveno jer je najveći broj počinitelja, koji su do sada nepoznati, izvan područja Hrvatske, a isto je i sa svjedocima čime je otežano procesuiranje. No, naveo je da je stvorena ozbiljna baza podataka svih ratnih zločina sa svim dokumentima i dokazima kojima se raspolaže.

- Svjesni smo da do pojedinih počinitelja nikada nećemo doći, ali fokusirat ćemo se na tzv. zapovjednu odgovornost jer netko za te zločine mora odgovarati. To ako prođe nekažnjeno onda to treba biti sramota ne samo državnog odvjetnika nego svih nas - izjavio je.

Spreman je za najužareniju stolicu u državi

Metode rada neće mijenjati ali će ih unaprjeđivati, a kazao je da je spreman suočiti se sa svim izazovima i zadacima koje će biti pred njim bude li izabran na mjesto glavnog državnog odvjetnika za koju mnogi smatraju da je najužarenija stolica u državi. Ipak ističe da se bez pomoći svih taj posao neće moći odraditi. Iako se u posljednje vrijeme u javnosti sve glasnije čuju poruke da nema presuda, naglasio je da za to nije odgovoran ni Mladen Bajić ni sutra Dinko Cvitan nego da je to stvar pravosuđa. 

Peđa Grbin imao je samo riječi hvale, a ne pitanja

Ustvrdio je i da "pravda koja je prespora postaje nepravda". Peđa Grbin (SDP) za Cvitana nije imao pitanje, ali je iznio hvalospjeve na njegov račun od toga da je poznati radoholičar, da je marljiv, pošten te čovjek koji ne dopušta da politika ni bilo tko drugi utječe na njegov rad.

- Htio sam postaviti pitanja, ali na neka od njih sam već dobio odgovor. Pitanja neću postaviti zato što na odluku treba li podržati Cvitana ili ne niti jedan takav odgovor ne bi mogao utjecati kao ovih 10 godina njegovog rada - kazao je Grbin.

Kregar ga zamijenio s Bajićem pa se ispravio

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Josip Kregar kazao je kako se nada da je Cvitan sve rečeno i zapisao.

- Dobro će vam doći u budućnosti kad budu kiše i tmurno vrijeme - kazao je. U jednom trenutku Kregar je Cvitana greškom nazvao Bajić, ali se odmah ispravio.

Odbor za pravosuđe jednoglasno je podržao da se Cvitana imenuje za glavnog državnog odvjetnika

Sabor bi o vladinom prijedlogu da se Dinko Cvitan imenuje za glavnog državnog odvjetnika trebao raspravljati na poslijepodnevnom dijelu sjednice. Prema najavi predsjednika Sabora Josipa Leke o ovoj temi Sabor bi trebao glasati u petak. Potvrdi li Sabor Cvitana za glavnog državnog odvjetnika on će na tom mjestu zamijeniti najdugovječnijeg glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskoj Mladena Bajića.

"Pravi državi odvjetnik sam treba poduzeti sve radnje"

Državno odvjetništvo je neovisno, ustvrdio je Cvitan pred članovima odbora. Iako se aktualnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u javnosti prozivalo da tempira uhićenja ovisno o tome kada Saboru podnosi izvješća od radu, Cvitan je poručio:

- Uvjeravam vas da nikada Mladen Bajić ni ja, jer sam bio njegov najbliži suradnik, nismo radili tajming da bi se pokazali u javnosti ili da bi njemu ostvarili bolju poziciju prilikom podnošenja izvješća u Saboru niti iz bilo kojeg drugog razloga. Samo su bile činjenice i dokazi. To odgovorno tvrdim i sve ostalo jednostavno nije istina - poručio je.

Cvitan je najavio da će od Županijskih i Općinskih državnih odvjetništva tražiti pojačan rad, jer oni su ti koji u svojoj lokalnoj sredini trebaju znati stanje u svojoj sredini jer on iz Zagreba ne može znati tko su lokalni moćnici.

- Pravi državi odvjetnik sam treba poduzeti sve radnje, obavijestiti Uskok i Državno odvjetništvo i boriti se da to bude njegov predmet. Fućkaš tužioca koji se neće tući za spis. To je najvažnija stvar, ući u sudnicu i pobijediti - kazao je.

Najavio je da će biti kadrovskih izmjena u Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvima i da će svi podvrgnuti ocjenjivanju. kazao je da će se pozabaviti i otkrivačkom djelatnošću. Odgovorio je i na prigovore na ranije prgovore zastupnika da se ne smije dogoditi da jedan ministar kaznu zatvora zamijeni radom za opće dobro, aludirajući na slučaj Čobanković. Cvitan je napomenuo da je to napravljeno u okviru zakona te da im je to omogućilo da dođu do više razine.

- Nikoga mi nismo milovali. Da sam ja bio u toj situaciji ja ne bih gulio krumpire nego bih otišao u zatvor - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije