Obavijesti

News

Komentari 29

'Da netko želi poslušnika bio bi neinformiran da uzme mene'

'Da netko želi poslušnika bio bi neinformiran da uzme mene'
1

Novi guverner Hrvatske narodne banke rekao je da će nastaviti dosadašnju politiku očuvanja stabilnosti kune. Tvrdi da on i premijer Milanović imaju normalan odnos

VIDEO

Novi guverner HNB-a gostovao je u Dnevniku Nove TV. Rekao je da će nastaviti dosadašnju politku očuvanja stabilnosti kune i objasnio je da će ako bude potrebno otkupiti sve kune, čitavu novčanu ponudu i da teoretski mogu održavati tečaj stabilnim. 

Cilj HNB-a je što prije uvesti euro, a naša perspektiva uvođenja eura i naša ekonomska perspektiva ovise o eurozoni i svim problemima koji se tamo događaju. 

- Za ulazak u eurozonu kriteriji su sada postroženi i trebat će puno rada da to ostvarimo. To nije nešto što će se dogoditi u nekoliko idućih godina. To će se dogoditi za 5, 6 ili 7 godina, rekao je guverner. 

Na pitanje što će se događati s kamatama za građane s obzirom da je većina jako zadužena guverner je odgovorio da su kamate tu gdje jesu, a da ćemo tek vidjeti gdje će biti sutra. Dok god se država zadužuje po visokoj cijeni teško da će biti većeg pada kamatnih stopa, pojasnio je Vujčić.  Rekordna razina inflacije od 3,8 posto u svibnju uzrokovana je, kako je rekao Vujčić, poskupljenjem električne energije i plina, a očekuje se da će prosječna stopa inflacije biti 3,2 posto. 

- Inflacija ne bi trebala znatno rasti. Sada dostiže maksimum upravo zbog ovih poskupljenja, rekao je nasljednik Željka Rohatinskog i dodao da je pozivanje MMF-a u pomoć uvijek opcija, a ovisi o tome hoće li Hrvatska zadržati kreditni rejting i kakvi će bit uvjeti zaduživanja na tržištu. 

Za kraj guverner je prokomentirao u kojoj mjeri će HNB biti neovisan od izvršne vlasti s obzirom da se dosta govorilo o njegovoj bliskosti s vladajućom koalicijom. 

- Povijest mog odnosa s premijerom Milanovićem je sljedeća: prvi put sam ga upoznao prije 2-3 godine. Do trena kad je moje ime izašlo kao ime kandidata za guvernera nismo se susreli više od 10 puta, razgovarali smo o ekonomskim temama. To je jedan normalan odnos. A ako bi netko htio dovesti poslušnika za guvernera, trebao bi biti jako neinformiran da mene uzme, rekao je Vujčić.

>> Cijeli intervju s guvernerom Borisom Vujčićem pročitajte OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature