Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
151 komentara

Dačić: "EU još ne zna ni što će sa sobom, ni što bi s nama"

Komentirao je vlastitu izjavu da Srbija ne bi postala dio EU čak ni kad bi priznala Kosovo jer bi uvijek bilo novih uvjeta. Srbiji je, kaže, dosta najava uvjetovanja

Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
151 komentara

Ivica Dačić, šef diplomacije Srbije u razgovoru za srpski list Danas kazao je kako Europska unija (EU) još nije sigurna ni što bi sa sobom, a ni sa Srbijom

Komentirao je vlastitu izjavu da Srbija ne bi postala dio EU čak ni kad bi priznala Kosovo jer bi uvijek bilo novih uvjeta. Tom je izjavom, kaže, poručio da je Srbiji dosta raznih uvjetovanja i najava novih uvjeta. 

- Ona jasno poručuje da nam je toga dosta. Ona kaže: izvolite, gospodo, recite otvoreno što hoćete od Srbije, da bismo i mi mogli isto tako otvoreno reći hoćemo li to što se od nas traži učiniti ili ne. Mi smo u situaciji da prihvaćamo ili odbijamo nešto što nitko od nas službeno ne traži - kazao je Dačić koji smatra da bi Srbija mogla priznati Kosovo uvjerena da je to uvjet za članstvo u EU, a zatim da im netko kaže 'oprostite, ali uvjet je bilo nešto drugo'.

Rekao je i da to ne znači da EU ne želi Srbiju kao svoju članicu. 

- To znači da EU i sama još nije sigurna ni što će sa sobom, ni što bi s nama. I kada se o tome razmišlja, mora se imati u vidu sve s čime je EU danas suočena... Kriza, Grčka, Ukrajina, Bliski istok sa svojim refleksijama na Europu, pa odnos velikih i malih u samoj EU. Kada to pogledate, bolje razumijete i to što EU, na neki način, bježi od svega što joj se i učini potencijalnim problemom - kaže Dačić koji smatra i da Srbija neće imati većih problema s Bruxellesom 'nego što ih ima sada' zbog odluke da vojska Srbije sudjeluje u mimohodu pobjednika u 2. svjetskom ratu 9. svibnja u Moskvi.

Naime, šef parlamentarne skupine Europskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan smatra da je taj potez u suprotnosti s izjavama Beograda o posvećenosti procesu eurointegracija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message