Obavijesti

News

Komentari 0

Dalija Orešković: Odlukom o Karamarku onemogućuje se preispitivanje Plenkovića

Dalija Orešković: Odlukom o Karamarku onemogućuje se preispitivanje Plenkovića

Očitovala se time na odluku Visokog upravnog suda koji je pravomoćno poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. godine

VIDEO

Nakon što je Visoki upravni sud poništio odluku po kojoj je bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je riječ o političkom paravanu da se Povjerenstvu onemogući preispitivanje premijera Andreja Plenkovića.

"Jasno je bilo kakav će biti epilog te situacije još od trenutka kada je Ustavni sud 2019. u srpnju odlučio o tom predmetu. Sve kasnije odluke svih upravnih sudova, kako u slučaju Karamarka, tako i u svim predmetima u kojima je Povjerenstvo odlučivalo o povredi načela djelovanja, slijede osnovnu odluku i uputu Ustavnog suda", izjavila je novinarima u Saboru.

Očitovala se time na odluku Visokog upravnog suda koji je pravomoćno poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. kojom je bilo utvrđeno da je bivši predsjednik HDZ-a i potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog čega je otišao iz politike.

Visoki upravni sud pravomoćno poništio odluku o Karamarkovu sukobu interesa iz 2016. godine
Visoki upravni sud pravomoćno poništio odluku o Karamarkovu sukobu interesa iz 2016. godine

Orešković, saborska zastupnica Centra, ocijenila je kako je Ustavni sud spomenutom odlukom osporio ovlast Povjerenstva da odlučuje o povredama načela djelovanja i donosi deklaratorne odluke o tome.

"Ona čak nije ni toliko motivirana traženjem pravde, pravednosti i obrane ustavnosti u slučaju Tomislava Karamarka, nego je ta odluka Ustavnog suda bila politički paravan za abortiranje Povjerenstva kao antikorupcijske institucije i to s ciljem da se Povjerenstvu onemogući da se preispituje protiv Andreja Plenkovića", istaknula je.

Napomenula je kako su, kada je Ustavni sud odlučivao o Karamaraku, pred Povjerenstvom bili predmeti protiv Plenkovića, (imenovanje Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji, putovanje u Helsinki te afera Agrokor i Borg), koje su uključivale i premijera Plenkovića, ministra Zdravka Marića te bivši ministricu Martinu Dalić.

Nakon teške bolesti, preminuo je Josip Petrović, čovjek zbog kojeg je morao otići Karamarko
Nakon teške bolesti, preminuo je Josip Petrović, čovjek zbog kojeg je morao otići Karamarko

"Ono što se Karamarku stavljalo na teret kao potencijalni sukob interesa tek je kap u moru u odnosu na težinu povreda zakona koje su se mogle staviti na teret Plenkoviću, a da je takvu praksu podržao sustav, tada bi Vlada Andreja Plenkovića odavno pala", poručila je Orešković.

Dodala je kako je ta odluka, ne samo da je Ustavni sud zaštitio Plenkovića da snosi političku odgovornost, poslužila HDZ-u da kod donošenje novog zakona u potpunosti izbaci povredu načela djelovanja.

Naglasila je kako danas umjesto Povjerenstva imamo "nakaradnu izmišljotinu da Vlada donosi etički kodeks za državne dužnosnike u kojem će odluke donositi tijelo izravno pod Vladinom ingerencijom". "Standardi idu unatrag i danas imamo potpuno paralizirani sustav borbe protiv korupcije", upozorila je Orešković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a