News

Komentari 8

Dalmatinski pelikan opet na Neretvi: Nije ga bilo 100 godina

Dalmatinski pelikan opet na Neretvi: Nije ga bilo 100 godina

Dalmatinski pelikan obitavao je i gnijezdio se na ušću Neretve. U Hrvatskoj je izumro prije 100 godina, ali prije nekoliko dana pelikan se opet pojavio u svom kraju

Motrio sam i brojio ptice kao svake nedjelje te iznenada spazio kudravog nesita, odnosno dalmatinskog pelikana, kako su mu Englezi dali ime, ispričao nam je oduševljeno Bariša Ilić, voditelj Ornitološke postaje Hrvatskog ornitološkog društva u Metkoviću.

Iako je prema svom dalmatinskom imenu poznata u cijelom svijetu, ptica je na području Hrvatske izumrla prije gotovo 100 godina. Ipak, vratila se u svoj kraj. Kako su Iliću rekli lokalni ribari, dalmatinski pelikan na ušće Neretve stigao je između 16. i 18. ožujka.

- Ostao je kod nas nekoliko dana, a potom nastavio svoj selidbeni put, vjerojatno prema Crnome moru - smatra Ilić. Objasnio je kako je ptica izumrla jer se Neretva, u kojoj je obitavao i gnijezdio se, 50-ih godina 20. stoljeća počela isušivati. Nažalost, sumnja da će ova najveća vrsta pelikana svoje mlade opet donositi na svijet u Hrvatskoj.

- Teško! Može navratiti jer ima uvjete za hranjenje, ali za gniježđenje ne - kaže Ilić koji na ušću Neretve promatra, broji i prstenuje ptice za Zavod za ornitologiju.

Osim dalmatinskog pelikana, u Hrvatskoj su izumrle još četiri vrste ptica gnjezdarica. Posljednje gnjezdište crkavice bila je Paklenica. Izumro je i sup starješina, a Ravna Gora i Slavonija izgubile su tetrijeba ruševca. U okolici Pule izumro je ćelavi ibis.

Najčitaniji članci