Obavijesti

News

Komentari 85

Dan 'nižih' cijena: Od struje do ZET-a, dopunskog, ali i goriva

Dan 'nižih' cijena: Od struje do ZET-a, dopunskog, ali i goriva
4

'Pale' su cijene pojedinačnih karata ZET-a, HEP je 'srušio' cijene struje, dopunsko sada za sve košta 70 kuna, a i u iduća dva tjedna vozači će plaćati jeftinije gorivo

VIDEO

Od utorka, 1. listopada 2013. godine, Hrvati neke usluge plaćaju jeftinije.

Naime, kako tvrde u ZET-u, oni su po prvi puta u svojoj povijesti smanjili cijene pojedinačnih karata u javnom prijevozu. Od 1. listopada sve pojedinačne karte, od onih kupljenih u vozilu, na kiosku ili elektronička vrijednosna karta  koštaju 10 kuna. Iako, treba reći kako je većini Zagrepčana tih 10 kuna za jednu vožnju i dalje jako puno.

Nadalje, od 1. listopada, svi će Hrvati plaćati jeftiniju struju. Do sada su manje plaćali tek oni koji su prešli konkurenciji, slovenskoj tvrtki GEN-I ili njemačkom RWE-u. No, od utorka i oni koji su ostali vjerni HEP-u (ili im se nije dalo prebacivati zbog raznih razloga, od straha do neznanja) dobivat će niže rate za struju, i to u prosjeku za sedam posto.  U HEP-u mole građane da ih nazovu i prijave stanje brojila.

No, s obzirom na sva prijašnja poskupljenja struje, ovo će mnogi teško uopće i osjetiti.

Uz ova dva pojeftinjenja, imamo i ono koje dolazi iz HZZO-a. Svi koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje od 1. listopada plaćaju jednaku cijenu - 70 kuna mjesečno. Doduše, ovu odluku kao pojeftinjenje mogu shvatiti isključivo oni koji su do sada plaćali više.

Za druge, poput umirovljenika s malim mirovinama i radnika s malim plaćama koji su do sada plaćali 50 kuna, ova je odluka zapravo poskupljenje, i to za nemalih 20 kuna

Poklopilo se da 1. listopad bude utorak, i to onaj u kojem Ministarstvo gospodarstva određuje nove cijene goriva, koje je ovog puta pojeftinilo - i to od 27 do 31 lipu po litri. No, takvo će ostati iduća dva tjedna. Onda opet slijedi strepnja za koliko će gorivo poskupjeti. 

Slavko Linić je ionako već kod predstavljanja reformskih i interventnih mjera najavio da će povećati trošarine na gorivo i cigarete, da u tom slučaju 'neće imati milosti'. Stoga, poskupljenje goriva je neizbježno.

Iako je potpuno jasno da ovo nisu nikakva velika pojeftinjenja, budući da je zapravo ukupno riječ o nekoliko desetaka kuna, lijepo znati da smo u jednom danu imali 'čak' četiri pojeftinjenja.

Sustav u kvaru: Ne koristite ZET-ove vrijednosne karte

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.