Obavijesti

News

Komentari 1

Dan otvorenih vrata Sabora, građani će moći razgovarati s Jandrokovićem i zastupnicima

Dan otvorenih vrata Sabora, građani će moći razgovarati s Jandrokovićem i zastupnicima

Dan otvorenih vrata prigoda je građanima i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima pri čemu se u otvorenom razgovoru razmjenjuju mišljenja o radu Sabora te o aktualnim pitanjima

VIDEO

Povodom Dana Hrvatskog sabora, u subotu će se ponovno održati dan otvorenih vrata te će zainteresirani građani, bez prethodne najave, moći razgledati prostorije Sabora, razgovarati s njegovim predsjednikom i zastupnicima.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je proteklog tjedna građane da dođu u Hrvatski sabor te im poručio da su svi dobrodošli.

Tradicionalni dan otvorenih vrata Sabora ove se godine organizira dan prije Dana Hrvatskog sabora, 8. listopada, koji pada u nedjelju. Manifestacija otvorenih vrata Sabora održava se od 2013. i to najčešće prigodom obilježavanja Dana državnosti i Dana Hrvatskoga sabora, a svake godine okupi veliki broj zainteresiranih građana svih dobnih skupina iz cijele Hrvatske, kao i posjetitelje iz inozemstva.

Jandroković: 'Sabor je istinski čuvar opstojnosti našeg naroda'
Jandroković: 'Sabor je istinski čuvar opstojnosti našeg naroda'

Građani će moći razgledati prostorije Sabora od 10 do 17 sati bez prethodne najave i pogledati unutrašnjost Sabora te sve protokolarne salone koji nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Za posjetitelje iz inozemstva organizirano je vodstvo na engleskom jeziku.

Dan otvorenih vrata prigoda je građanima i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima pri čemu se u otvorenom razgovoru razmjenjuju mišljenja o radu Sabora te o aktualnim pitanjima.

Ranije se 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, no novim zakonom o blagdanima iz 2020. utvrđeno je da se taj dan obilježava kao spomendan Dan Hrvatskog sabora, u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je tu značajnu odluku donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo