News

Komentari 20

Dan porezne slobode: Više ne radite za državu, nego za sebe

Dan porezne slobode: Više ne radite za državu, nego za sebe

Udruga Lipa je prema izračunima za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, ima auto, živi u Zagrebu, u braku je i ima jedno dijete izračunala da je Dan porezne slobode u Hrvatskoj 29. lipnja

Udruga lipa izračunala je da je 29. lipnja Dan porezne slobode, dva dana ranije nego prošle godine. On označava dan u godini do kojeg građani rade za državu i sve što se financira iz proračuna, a nakon njega počinju raditi za sebe i svoju obitelj, javlja Poslovni dnevnik. 

U većini europskih zemalja taj je dan puno ranije nego u Hrvatskoj. 

Udruga Lipa izradila je Kalkulator porezne slobode u kojem svaki građanin može izračunati kada njemu počinje Dan porezne slobode. Prema njihovim izračunima za hipotetskog građanina koji prima prosječnu plaću, u braku je, ima jedno dijete, živi u Zagrebu, ima automobil, ne puši i plaća TV pristojbu on je upravo danas. 

Iako je u odnosnu na protekle dvije godine smanjena porezna presija, iz Lipe ističu kako su zabrinuti jer u odnosu na razdoblje prije krize opterećenje gospodarstva kroz poreze i prireze i dalje je veća za 2,5 postotna poena, odnosno za gotovo 11 milijardi ljudi u svijetu. 

Najčitaniji članci