Obavijesti

News

Komentari 49

Dan poslije: Branitelji su složni kako moraju biti jedinstveni

Dan poslije: Branitelji su složni kako moraju biti jedinstveni
4

General Ivan Čermak na sastanku branitelja i premijerke Jadranke Kosor je govorio o zatvorskim iskustvima u Den Haagu. Naglasio je i kako će raditi za svoje suborce

VIDEO

Prvog dana na slobodi Ivan Čermak došao je u Banske dvore na sastanak premijerke Kosor s predstavnicima braniteljskih udruga, no nije davao izjave. Iako zadovoljan što je oslobođen optužbi, tužan je zbog kazni koje je prvostupanjsko vijeće izreklo Gotovini i Markaču, ali i zbog kvalifikacija o “udruženom zločinačkom poduhvatu”. Na sastanku je, kako doznajemo, prepričavao iskustva iz Haaga, ali i rekao da je spreman uzdignute glave raditi na tome da se u žalbenom postupku pobije ova neprihvatljiva teza.

Nakon trosatnog sastanka iza zatvorenih vrata zaključeno je da je Hrvatskoj sad potrebno jedinstvo kako bi došli do pravedne i pravične odluke Haškog suda. Branitelji su složni da je presuda usmjerena protiv temelja hrvatske države i vitalnih nacionalnih interesa te da je sad najvažniji cilj njihova obrana.

I dok se u javnosti postavlja pitanje je li država mogla učiniti više, Jadranka Kosor tvrdi kako je “država u okviru svojih ovlasti pomogla obranama generala, što znači dostupnost dokumentacije jednaka za sve”. Prokomentirala je i prosvjede tisuće branitelja na središnjem zagrebačkom trgu. Rekla je da svatko može izražavati nezadovoljstvo na svoj način, ali uz pridržavanje zakona i propisa.

- Međutim, mislim da moramo okupiti snage kako bismo učinili sve da se neprihvatljive teze o zločinačkom poduhvatu ponište. To se može raditi samo za stolom - rekla je Kosor.

Predsjednica Zajednice udovica Neda Balog najavila je kako će dio udruga tražiti odgovornost svih koji su bilo svojim svjedočenjem ili dostavljanjem dokumentacije i materijala pridonijeli ovakvim neprihvatljivim odlukama suda. Nije željela otkriti čiju će to odgovornost tražiti, no može se naslutiti kako je tu prvenstveno riječ o bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Umirovljeni general i premijerkin savjetnik Damir Krstičević priznao je da mu je petak bio jedan od najtežih dana i da se poslije presude generalima osjeća poniženo. Ponovio je kako je sad važno da se sve skupine društva ujedine i da svi zajedno pošaljemo poruku kako se ovo neće ovako završiti.

- Generali Gotovina i Markač ne smiju biti ostavljeni. Oni nisu vodili privatni rat. Moramo kao organizirana država i društvo svi zajedno biti jedinstveni, mudri i dostojanstveni, i to bez podjela, kako bismo vratili ponos i pravdu hrvatskom čovjeku i branitelju - rekao je Damir Krstičević.

Predstavnici udruga obaviješteni su na sastanku kako će Vlada ponovno tražiti uključivanje u sudski postupak kao prijatelj suda i da su počeli sa snažnom diplomatskom aktivnošću. Sljedeći tjedan ponovno će se sastati i razmotriti što bi se još s pravnog aspekta moglo učiniti.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...