Obavijesti

News

Komentari 159

Proradila je aplikacija preko koje se svatko može prijaviti za cijepljenje, evo kako funkcionira

Proradila je aplikacija preko koje se svatko može prijaviti za cijepljenje, evo kako funkcionira

Na web adresi www.cijepise.zdravlje.hr unosi se tek nekoliko podataka - OIB ili matični broj osiguranika, e-mail adresa, mjesto gdje se želite cijepiti, nakon čega na e-mail stiže potvrda o zaprimljenoj prijavi

VIDEO

Isprobali smo upravo pokrenutu aplikaciju cijepise.zdravlje.hr preko koje se svatko može prijaviti za cijepljenje protiv COVIDA-19, i nakon unošenja samo nekoliko podataka dobili potvrdu da je prijava bila uspješna. 

"Vaša prijava je zaprimljena pod brojem... O terminu i adresi cijepljenja ćemo vas naknadno obavijestiti na način koji ste odabrali prilikom prijave (SMS/Poziv/E-mail)", glasila je obavijest nakon kratke prijave koja uzima tek par minuta vremena. 

Na portalu se zainteresiranima za cijepljenje pojašnjava zašto je ono dobro, tko se treba cijepiti, i kako se za cijepljenje prijavljuje.

"Cijepljenje štiti vas, kao i osobe s kojima živite i s kojima dolazite u kontakt. Za sva cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj, klinička istraživanja su dokazala da su koristi daleko veće od bilo kojih nuspojava ili mogućih rizika. Sigurnost svih cjepiva intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, tako i kroz različite studije te sustave prijavljivanja nuspojava. Nuspojave na cjepiva protiv COVID-19 su uglavnom blage i prolazne. U slučaju nuspojava javite se svom liječniku obiteljske medicine. Cijepljenje se kod većine cjepiva provodi s dvije doze, a osobe koje su se već cijepile protiv COVID-19 te su primile obje doze cjepiva protiv COVID-19, ne mogu se ponovno cijepiti", kaže informacija.

'Ma neka me cijepe kojim god cjepivom žele, samo da sve ovo završi pa da vidim svoju obitelj'
'Ma neka me cijepe kojim god cjepivom žele, samo da sve ovo završi pa da vidim svoju obitelj'

Kao odgovor tko se treba cijepiti navode da je za suzbijanje pandemije ključno da se cijepi velika većina građana. Cjepivo je dobrovoljno i besplatno za sve.

Velika većina odraslih građana može se cijepiti, rijetki oni koji to nikad neće smjeti

"Cjepiva protiv COVID-19 nisu namijenjena djeci mlađoj od 16 ili 18 godina, a granična dob ovisi o vrsti cjepiva. Posebno se preporučuje cijepljenje osobama starije životne te osobama s kroničnim bolestima koje predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. To su osobe s respiratornim, kardiovaskularnim te malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom i imunodeficijencijama. Cijepljenje se posebno preporučuje djelatnicima u zdravstvu i djelatnicima pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi. Velika većina odraslih građanki i građana može se cijepiti, a trajne kontraindikacije za cijepljenje su izrazito rijetke. Zdravstvena stanja zbog kojih cijepljenje treba odgoditi, ili zbog kojih se netko trajno ne može cijepiti, utvrđuje liječnik prilikom cijepljenja (povišena tjelesna temperatura, akutna bolest, poznata preosjetljivost na sastojke cjepiva i teže reakcije pri prethodnoj dozi cjepiva). Osobama koje su pozitivne na COVID-19 preporučuje se cijepiti prvom ili docijepiti drugom dozom cjepiva najmanje jedan mjesec nakon bolesti", navedeno je. 

Tko se ne može prijaviti preko aplikacije, treba nazvati 0800 0011, operateri će to učiniti umjesto njih

Osobe koje su se prijavile za cijepljenje liječniku obiteljske medicine, ne trebaju se ponovno prijavljivati putem ovog portala. Osobe u dobi od 65 godina i starije prijavom na cijepljenje putem ovog portala ili putem izabranog liječnika obiteljske medicine ostvarit će prednost u dodjeli termina za cijepljenje u odnosu na osobe mlađe životne dobi, navodi se također. Osobe mlađe od 65 godina s kroničnim bolestima koje predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 (osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom, imunodeficijencijama) prioritetno će dobiti termin za cijepljenje prijavom na cijepljenje putem izabranog liječnika obiteljske medicine. Organizirana cijepljenja u kolektivima (zdravstvene ustanove, domovi za starije i nemoćne, ostali kolektivi) ne prijavljuju se putem ovog portala nego se cijepljenje organizira s nadležnim zavodom za javno zdravstvo.

Građane koji se iz različitih razloga ne mogu sami prijaviti putem ovog portala ili kod liječnika obiteljske medicine, moli se da nazovu 0800 0011. Operateri u pozivnom centru će umjesto njih na portalu ispuniti prijavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.