Obavijesti

News

Komentari 77

Plenković najavio paket pomoći umirovljenicima: Evo koliko ćete dobiti ovisno o mirovini

Plenković najavio paket pomoći umirovljenicima: Evo koliko ćete dobiti ovisno o mirovini

Plenković je jutros obišao Sisačko-moslavačku županiju, a u Glini je sudjelovao na primopredaji ključeva za stanove ljudima čiji su domovi oštećeni u potresu

VIDEO

Sjednica Vlade održala se danas s početkom u 13 sati, a na dnevnom redu je, među ostalim, bila odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog izmjena Zakona o osobnoj iskaznici.

Prije Vladine sjednice premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti uručivanja ugovora za nastavak obnove javnih zgrada na kojima su provedene mjere zaštite financirane iz FSEU u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornost.

PRATITE UŽIVO:

- Da najprije izrazim dobrodošlicu Damiru Habijanu, novom ministru gospodarstva, siguran sam da će kao iskusan političar i pravnik pridonijeti ostvarivanju programa Vlade, jutros je i preuzeo dužnost. Ovaj smo postupak napravili brzo i ažurno nakon što je bivši savjetnik bivšeg ministra zlouporabio povjerenje koje je dobio i provodio aktivnosti koje su bile orkestrirane s oporbenom strankom Mostom, a koja se pokazala kao koruptivna - poručio je premijer na početku sjednice Vlade.

Ovog tjedna postignut je važan dogovor u trijalogu između Vijeću EU, EK i EU parlamentra o transeuropskoj prometnoj mreži, dodao je.

- Nakon niza godina pregovora dogovorili smo da se Hrvatska u novom sustavu transeuropskoj prometnoj mreži nađe na čak četiri europska koridora, za nas je posebno važno da smo se našli na koridoru Baltik-Jadran, na pravcu od Rijeke prema Splitu. Hrvatska će time dobiti 450 kilometara željezničkih pruga, 450 kilometara cesta, osam novih luka, pet novih urbanih čvorova - kazao je.

Istaknuo je i kako se relaksiraju mjere oko afričke svinjske kuge.

- Došlo je do smirivanja epidemije zahvaljujući našim mjerama, a ne prosvjedima, pogotovo ne onima kojima nisu ni pravi svinjogojci. Imamo novi mehanizam, regionalizaciju, koja omogućuje tradicionalnu svinjokolju u Slavoniji i trženje svježeg mesa - rekao je.

Dodao je kako su do sada isplatili 13,2 milijuna eura poljoprivrednicima. 

- Prije afričke svinjske kuge bilo je 800.000 svinja, za vrijeme mjera uginulo ih je ili ih je eutanizirano 35.000, a nakon šest mjeseci uz nove registracije svinja njihov ukupan broj je oko 950.000. Dakle, danas imamo apsurd da je više registrirano svinja nego prije pojave bolesti. Poanta je samo jedna - da je pristup Vlade bio ispravan i donio je rezultate. Nikada nijedna Vlada nije učinila ovoliko za Slavoniju, seljake i poljoprivredu, za stvarne svinjogojce - poručio je premijer.

Osvrnuo se i na proces obnove nakon potresa. 

- Završena je obnova crkve Sv. Marka i škola Tituša Brezovačkog u Zagrebu, jutros smo bili u Glini i Sisku, tamo je obnova itekako uznapredovala, veliki uspjeh za Glinu - nakon 40 godina je izgrađena prva višestambena zgrada. Otvorili smo još 74 objekata uz Dom za starije koji će služiti kao privremen smještaj, a koji će postati integralni dio Doma za starije, obnoveljen je Dom zdravlja, u Sisku je obnovljena Gimnazija, katastar, Županijski i Općinski sud, a u petak ćemo biti u Petrinji na godišnjicu potresa kako bi i tamo otvorili višestambene zgrade - istaknuo je. 

Prije sjednice Vlade, dodao je, dodijelili su 40 ugovora vrijednih 305 milijuna eura za obnovu javnih zgrada sa statusom kulturne baštine.

Podsjetio je kako su osigurane 3,3 milijarde eura za obnovu, što iz Fonda solidarnosti, što iz NPOO te iz Državnog proračuna, od kojih su do sada utrošene 2,2 milijarde eura.

Najavio je i dodatnu pomoć umirovljenicima, odluku koju će usvojiti na današnjoj sjednici. 

- Vlada je proračunskim uštedama uštedjela dodatnih 79 milijuna eura za i odlučili smo pripremiti još jedan paket pomoći za umirovljenike. Povećali smo obuhvat na 830.000 umirovljenika i za one koji primaju mirovinu do 840 eura. I situacija je sljedeća - oni koji imaju mirovinu do 300 eura dobit će 160 eura, oni s mirovinom od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, oni do 570 eura mirovine dobit će 80 eura, onima sa 700 eura mirovine ide 60 eura, a nova katergorija su oni od 700 do 840 eura, koji će dobiti 50 eura. Ovo je poruka Vlade da mislimo na njih - poručio je.

Najavio je i puštanje ostalih BBB-ovaca iz grčkih pritvora.

- Što se tiče BBB-a u Grčkoj, mi smo se, kao što uvijek činimo za sve državljane, angažirali i pružili konzularnu zaštitu, pravnu pomoć, imali smo dijalog s grčkim vlastima i mogu izvijestiti da je donesena odluka da su s današnjim danom 102 od 102 hrvatska državljana puštena i sutra bi trebali biti doma. Mi im preporučamo da drugi put u ovakve avanture ne idu - poručio je premijer.

Uskoro opširnije....

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije