Obavijesti

News

Komentari 108

Danas počinje suđenje Hrvatima u Zambiji, hoće li Ivan Pernar svjedočiti? 'Oni su izvan sebe'

Danas počinje suđenje Hrvatima u Zambiji, hoće li Ivan Pernar svjedočiti? 'Oni su izvan sebe'

Oni su kao i njihove obitelji već mjesecima izvan sebe zbog svega što im se događa. Dodatno ih je šokiralo to što će tužiteljstvo za svjedoka pozvati Ivana Pernara koji nema apsolutno nikakve veze s njihovim slučajem i potpuno je nejasno da ga zovu za svjedoka.

VIDEO

Danas počinje suđenje Hrvatima u Zambiji zbog optužbi za navodnu trgovinu djecom. Uhićeni su u prosincu prošle godine kad su krenuli s posvojenom djecom prema Hrvatskoj. Oni su kao i njihove obitelji već mjesecima izvan sebe zbog svega što im se događa i nadaju se pravdi. 

Dodatno ih je šokiralo to što će tužiteljstvo za svjedoka pozvati Ivana Pernara koji nema apsolutno nikakve veze s njihovim slučajem i potpuno je nejasno da ga zovu za svjedoka.

- Potpuno smo zgroženi činjenicom da će Pernar svjedočiti, a svi vrlo dobro znamo tko je on i nema nikakve veze s našima niti s posvajanjima. Nadamo se da će pravda pobijediti i da ćemo napokon vidjeti našu djecu, braću, sestre. Oni su isto van sebe, žele biti sa svojom djecom, žele vidjeti nas, svoje najmilije, Hrvatska im svima užasno fali - rekli su nam članovi obitelji Hrvata koji su već pet mjeseci u Zambiji gdje proživljavaju pravu noćnu moru.

Osmero hrvatskih državljana krajem veljače pušteno je da se brane sa slobode nakon što su u zatvoru proveli ukupno 65 dana. S nestrpljenjem su iščekivali današnje suđenje kako bi dokazali zambijskom pravosuđu da su djecu iz DR Konga posvojili legalno, odnosno da imaju pečatirane dokumente od posvajanju potvrđene od suda iz DR Konga, a posvajanje su, kao što je poznato potvrdili i hrvatski sudovi.

Slučaj prebačen na Visoki sud

Podsjetimo kako je Visoki sud u Ndoli odobrio zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem terete osmero Hrvata za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog na Visoki sud, tu je odluku donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj ispita na višem sudu.

- Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u cijeloj zemlji tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar ispita pred Visokim sudom - stoji u objašnjenju zahtjeva koji je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni.

Sakeni je nadalje u zahtjevu upućenom Visokom sudu naveo da će taj zahtjev biti za opću dobrobit stranaka i da neće nanijeti štetu optuženima.

Od zambijskog odvjetnika doznali smo da suđenje pred Visokim sudom traje vrlo kratko, uglavnom se već za tri tjedna izriče presuda, a obranu Hrvata posljednjih mjesec dana intenzivno priprema njihov odvjetnik Gideon Kalandanya. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.