Obavijesti

News

Komentari 494

Sabu proglasili krivim: 'Odmah sam se sjetio Ante Gotovine...'

Sabu proglasili krivim: 'Odmah sam se sjetio Ante Gotovine...'
6

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nepravomoćno je osuđen zbog pokušaja podmićivanja dvoje vijećnika HDZ-a. Osuđen je na godinu i 4 mjeseca zatvora

VIDEO

Nikada neću priznati nešto što nisam napravio. Čim sam čuo presudu, sjetio sam se Ante Gotovine, rekao je bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je nakon izlaska iz sudnice Županijskog suda u Osijeku bio vidno potresen. 

Naime, on je nepravomoćno osuđen na godinu i 4 mjeseca zatvora za kazneno djelo podmićivanja vijećnika. Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku ocijenilo je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Sabo, u lipnju i srpnju prošle godine, nudio mito vijećnicima Mariji Budimir (HDZ) i Radivoju Đuriću kako bi ih pridobio u svoju stranku SDP te kako bi tako njemu osigurali većinu u Gradskom vijeću. 

Sud smatra da je tim činom Sabo obezvrijedio glasove birača. Zatvorska presuda Željku Sabi svojevrsni je presedan u Hrvatskoj jer još niti jedan naš političar nije suđen za kazneno djelo mita i pokušaj 'kupovine' glasova, a ovaj sudski postupak specifičan je i po tome što je kao glavni dokazni materijal tijekom suđenja uzet u obzir tajno snimljen razgovor između Marije Budimir i Željka Sabe koji je Budimir tek naknadno pustila u javnost preko medija. 

Snimka se koristila kao dokaz

Vrhovni sud ocijenio je kako se snimka može koristiti kao dokaz na sudu iako je i samo tajno snimanje takvog razgovora u nekoj domeni kazneno djelo. Iako se cijelo vrijeme suđenja Sabo branio izjavama da nije kriv tvrdeći da niti u jednom trenutku Mariji Budimir nije nudio novac, odnosno mito, sud je smatrao da je ta točka optužnice dokazana iskazima svjedoka te ponudom Budimir da bude članica Nadzornog odbora Borova ukoliko da glas Sabi. 

Presuda kao upozorenje političarima

Sud smatra kako je Sabo, kao iskusan političar, dobro znao što radi nudeći vijećnicima povlastice te da je time iskazao namjeru da svoje ovlasti iskoristi u svrhu izigravanja pravnog sustava i volje građana. Sudac Zvonko Vrban naglasio je kako ova presuda treba biti upozorenje svim političarima da ovakva i slična kaznena djela neće prolaziti bez sankcija. Isto tako, sud nije prihvatio tezu Sabovog odvjetnika Antuna Nobila da na izborima izabrani vijećnici nisu vijećnici sve dok se ne konstituira Gradsko vijeće te da, samim time, razgovori koje je Sabo vodio s njima ne mogu biti smatrani pokušajima mita. Sud smatra da su objavom službenih rezultata izbora vijećnici Marija Budimir i Radivoj Đurić stekli status izabranog člana predstavničkog tijela.

Nobilo: Utakmica još nije gotova

- Smatramo da je ovom presudom pogrešno utvrđeno činjenično stanje te da je povrijeđen zakon. Uložit ćemo žalbu Vrhovnom sudu jer u presudi vidim ozbiljne pravne probleme koje će morati riješiti. Ovo je bilo samo poluvrijeme i za nas utakmica nije gotova - rekao je Nobilo, dok je žalbu najavila i predstavnica USKOK-a koja nije zadovoljna visinom kazne. Nakon saslušanja presude Sabo je otišao u Vukovar u pratnji svoje obitelji koja je također bila na izricanju presude, ali i brojnih kolega političara iz SDP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 494
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.