Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
150 komentara

Sindikati ipak neće štrajkati; Pavić: 'Našli smo 150 milijuna'

Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1.1. 2019. godine, 2 posto od 1.9. 2019. godine, rekao je ministar Marko Pavić nakon sastanka sa sindikatima

Zagreb: Nastavak mirenja sindikata javnih službi i Vlade u sporu oko osnovice plaća za 2019.
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
150 komentara

Postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. uspješno je završen. Ipak, sindikati javnih službi nisu bili jedinstveni, javlja N1

- Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1.1. 2019. godine, 2 posto od 1.9. 2019. godine - rekao je ministar Marko Pavić nakon sastanka sa sindikatima.

- Vlada je izašla maksimalno sa svoje strane, zahtjevi sindikata su bili puno veći, ovo je maksimum koji smo mogli dati u ovom trenutku. Zadovoljstvo je što smo uspješno završili proces mirenja... Vlada će izdvojiti dodatnih 150 milijuna kuna uštedama u resorima - rekao je Pavić i otkrio da će se poslijepodne sastati s predstavnicima sindikata državnih službi kojima će ponuditi isto što i sindikatima javnih službi. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da će se pristupiti potpisivanju dodatka na Temeljni kolektivni ugovor.  

- Odluka nije bila unisona, ali dovoljan je broj predstavnika sidnikata za prihvaćanje ove odluke. Ovih osam sindikata prekida  sve štrajkaške aktivnosti - rekao je Mihalinec, dodavši da je važno da su se sindikati donekle približili svojim zahtjevima.  

Na pitanje, hoće li članovi biti zadovoljni ovakvim dogovorom, Mihalinec je poručio: 'Uvijek je netko zadovoljan, netko nije zadovoljan. Naša tijela su preuzela odgovornosti donijela takvu odluku'. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma. 

- Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu - poručila je.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message