News

Komentari 86

Danke, Deutschland!: Nijemci šalju toliko opreme i pomoći da je mi nemamo gdje primiti

Danke, Deutschland!: Nijemci šalju toliko opreme i pomoći da je mi nemamo gdje primiti

Iz cijele Europe na potresom pogođena područja stalno pristiže pomoć u opremi i hrani za ugroženo stanovništvo. Pomoć šalju i njemački vatrogasci koji su za Hrvatsku izdvojili čak 110 tona opreme

Njemački vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg u subotu su u Sisak dopremili 110 tona vatrogasne opreme, medicinske opreme i prehrambenih potrepština za u potresu stradalo područje Sisačko-moslavačke županije.Njemačka je za Hrvatsku poslala 11 vatrogasnih vozila i tri vozila Crvenog križa.

VIDEO: Nijemci šalju toliko da mi ne stižemo primiti 

Uz sve navedene donacije, vatrogasci su velikodušno donirali i dva vatrogasna vozila za potrebe nastradalog područja. Oprema su vrijedno pakirali volonteri i njemački vatrogasci u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, a u subotu je konvoj kamiona konačno pristigao u Sisak. 

Vrijednu su donaciju njemački vatrogasci dostavili ispred Javne vatrogasne postrojbe u Vatrogasnoj ulici u Sisku. 

Pogledajte video: Njemački vatrogasac na Banovini

Ova velikodušna donacija nije slučajna. Naime, vatrogasci iz pokrajine Baden-Württemberg su dugogodišnji prijatelji hrvatskog vatrogastva, a posebnu vezu imaju s vatrogascima Sisačko-moslavačke županije.

I dok pomoć pristiže iz brojnih država Europe, Hrvatska u skladištu ima robne zalihe koje bi mogle opskrbiti kompletno stanovništvo na mjesec dana. 

Svakodnevno svjedočimo konvojima kamiona koji neprestano pristižu u potresom pogođena mjesta. Zasada je pomoć poslalo čak 16 europskih država, a donirano je sveukupno 207 kontejnera, 1003 šatora, 5570 kreveta, 3685 vreća za spavanje i 501 grijalica.

Istodobno, iz hrvatskih robih zaliha poslan je tek 21 kontejner, 517 kreveta, dok šatorima, vrećama za spavanje i grijalicama nema ni traga. 

Pomoć su zasad poslale Turska, Slovenija, Austrija, Italija, Grčka, Rumunjska, Švedska, Češka, Poljska, Portugal, Bugarska, Slovačka, Mađarska, Francuska, Srbija, Litva i Njemačka, a u narednim danima očekuje se i pošiljka iz Finske.

Zemlje šalju i značajnu novčanu pomoć, pa je tako Vlada Srbije poslala milijun eura, Vlada Albanije 250 000 eura, Sjeverna Makedonija i Kosovo po 100 000 eura, Crna Gora 50 000 eura, a Islamska zajednica u BiH prikupila je 400 000 kuna.


 

Najčitaniji članci