Obavijesti

News

Komentari 0

Izbori u Danskoj kao radnja hit serije: Premijerka Frederiksen bori se kako bi opstala na vlasti

Izbori u Danskoj kao radnja hit serije: Premijerka Frederiksen bori se kako bi opstala na vlasti

Očekuje se da će populistička protumigrantska desnica osvojiti više na ovim izborima, ali je podijeljena u tri stranke koje zajedno u anketama imaju 15,5 posto glasova

VIDEO

Kao u epizodi političke drame 'Bergen' danska premijerka Mette Frederiksen borit će se da opstane na vlasti u utorak na parlamentarnim izborima, na kojima bi se naposljetku najviše mogao okoristiti autsajder.

U političkoj areni podijeljenoj između 14 stranaka, ankete pokazuju da nijedan od dva glavna bloka ne može osvojiti većinu od 90 mjesta u danskom parlamentu Folketingu sa 179 mjesta.

Ljevičarski 'crveni' blok predvođen socijaldemokratima premijerke Frederiksen prema anketama ima 49,1 posto glasova, odnosno može računati na 85 zastupnika.

'Plavi' blok desnih stranaka ima po anketama 40,9 posto glasova, što bi desnoj koaliciji trebalo osigurati 72 zastupnička mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ključno je osvojiti sredinu jer oni koji dobiju sredinu dobiju premijera - kazao je Kasper Hansen, politolog sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Nova stranka koja uzima glasove političkog centra su Umjereni, koje vodi bivši liberalni premijer Lars Lokke Rasmussen.

Ankete pokazuju da će njegova stranka osvojiti 10 posto glasova ili 18 zastupničkih mjesta, što je peterostruko povećanje podrške od rujna i iznenađenje za političke analitičare.

Rasmussen je odbio obećati potporu bilo kojem bloku prije izbora.

Stranački kolega Jakob Engel-Schmidt rekao je da su 'spremni raditi s kandidatom koji će omogućiti najširu suradnju za provedbu potrebnih reformi'.

Umjereni žele reformirati zdravstvo i mirovinski sustav.

Teški pregovori

U svojim nastojanjima da privuku često manje lojalno centrističko biračko tijelo, socijaldemokrati su najavili da žele vladati preko tradicionalnih političkih linija razdvajanja.

Desnicu predvode dva kandidata za premijera - konzervativac Soren Pape Poulsen i liberal Jakob Elleman-Jensen.

Ne bude li jasnog pobjednika u utorak, mogući dugi pregovori o formiranju vlade mogli bi ići u prilog Lokke Rasmussenu.

- On je žestok u pregovorima - rekao je Agerup. 'Može čekati dok se netko ne pokaže na njega i kaže: 'Vidi, da, ti bi mogao biti premijer''.

Situacija je to gotovo identična onoj u hit seriji 'Borgen', nazvane po sjedištu zakonodavne i izvršne vlasti u Danskoj, u kojoj čelnica imaginarne centrističke stranke suptilno manevrira kako bi postala premijerka.

Podijeljena populistička desnica

Socijaldemokrati, pojedinačno najjača stranka, pokušavaju 'igrati na to da su oni prava stranka u nesigurnim vremenima', navodi Rene Stubager, politolog sa Sveučilišta Aarhus.

Njihovo upravljanje pandemijom uglavnom je dobilo pohvale, unatoč posrtaju kad su naredili hitno ubijanje nerčeva zbog straha od mutiranog soja koronavirusa. Naposljetku se to pokazalo nezakonitim.

Socijaldemokrati predlažu porez na emisiju ugljika poljoprivrednom sektoru i povećanje plaća u javnom sektoru, dok su njihovi saveznici većinom govorili o zaštiti bioraznolikosti te podršci djeci i ranjivim skupinama.

Trenutna vlada pregovara s Ruandom o uspostavi centra u koji bi bili smješteni tražitelji azila dok se obrađuju njihovi zahtjevi.

Pandemija je Dansku koštala više od 16 mlrd. proračunskih €
Pandemija je Dansku koštala više od 16 mlrd. proračunskih €

Širom političkog spektra postoji konsenzus o potrebi očuvanja restriktivne migracijske politike pa se o tom pitanju ne raspravlja često.

- Postoji jasan konsenzus u parlamentu za striktne imigracijske politike - kaže Hansen.

Očekuje se da će populistička protumigrantska desnica osvojiti više na ovim izborima, ali je podijeljena u tri stranke koje zajedno u anketama imaju 15,5 posto glasova.

- Moramo zaštititi i naše društvo, a to znači da ne možemo samo otvoriti granice - rekao je 35-godišnji antropolog i podupiratelj socijaldemokrata Bjarke Rubow Jensen, sumirajući time prevladavajući stav u Danskoj

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag