Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Dante je inspiraciju za 'Pakao' pronašao u pulskom groblju?

Dante Alighieri i Pula od ranije su povezivani, a po nekim teorijama, taj grad ga je čak inspirirao za pisanje 'Pakla'. Druga teorija govori kako je Dante u Pulu stigao bolestan, neposredno prije svoje smrti

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
17 komentara

Sveti Mihovil je jedno od brda koja okružuju Pulski zaljev, a na nadmorskoj visini od 32,14 metara nalazi se austrijska tvrđava sv. Mihovila izgrađena u razdoblju od 1851. do 1854., kao dio sustava obrane austrijske ratne luke.

POGLEDAJTE VIDEO

- Prilikom gradnje utvrde uništeni su tada posljednji vidljivi ostaci benediktinskog samostana koji se u izvorima prvi put spominje 990. godine. U sklopu samostana nalazila se bazilika sv. Mihovila i grobna kapela sv. Klementa, izgrađene u vrijeme cara Justinijana iz šestog stoljeća - rekla je prof. dr. Klara Buršić Matijašić povodom Dana sv. Mihovila, tijekom predavanja o arheološkim istraživanjima na istoimenom pulskom brdu, prenosi Glas Istre.

Profesorica je spomenula da je oko 1320. godine u samostanu boravio talijanski književnik Dante Alighieri. Ta se tvrdnja, kaže, oslanja na nedovoljno dokumentiranoj predaji, ali taj detalj se spominje u devetom pjevanju Danteovog 'Pakla'.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA:

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 24.01.2013., Pula - Danas otkriveno jod novih nalaza nakon jucerasnjih prvih radova. Posve neocekivano, tijekom plinofikacije i rekonstrukcije vodovodne mreze, u centru Pule, tocnije u Preradovicevoj ulici iza zida stare lokacije Opce bolnice, bageri su "zakacli" podzemne grobove te su na svega 30 centimetara dubine na vidjelo izasli i dijelovi ljudskih kostiju. Od pulskog arheologa Zeljka Ujcica voditelja arheoloskog nadzora i istrazivanja na tom podrucju, rijec je o nalazistu na brdu Sv. Mihovil, na kojem se nalazio i istoimeni srednjovjekovni samostan s grobljem te je bilo vrlo izvjesno da bi se tijekom nekih radova i malo dubljih iskopa mogli pojaviti nalazi. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Nakon što su u Preradovićevoj ulici pronašli podzemne grobove i dijelove ljudskih kostiju, ponovno se u središte zanimanja građana Pule, ali i mnogih drugih, našla priča o velikom groblju koje je Dante spomenuo u svojoj 'Božanstvenoj komediji', a koje bi moglo biti upravo to u Preradovićevoj ulici.

DIJAMANT BABUŠKA Ženin najbolji prijatelj postao je bolji - našli dvostruki dijamant

Dante Alighieri i Pula od ranije su povezivani, a po nekim teorijama, taj grad ga je čak inspirirao za pisanje 'Pakla'. Druga teorija govori kako je Dante u Pulu stigao bolestan, neposredno prije svoje smrti. Ipak, koliko god je povezivanje velikog književnika sa gradom u Hrvatskoj zanimljivo, stručnjaci priznaju da ne postoji detaljna dokumentirana poveznica.

S druge strane, ono što je sigurno je to da Pulu spominje u 'Paklu', moguće je da je tamo boravio oko 1300. godine, a ne 1320., samo godinu dana prije svoje smrti. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message