Obavijesti

News

Komentari 174

Daruvarcu rekao: 'Ubit ćeš je!' A on je odgovorio: 'To i želim'

Daruvarcu rekao: 'Ubit ćeš je!' A on je odgovorio: 'To i želim'
13

Na početku suđenja u rujnu sudac je, nakon što je obrana tražila njegovo izuzeće, rekao: "Obrana ovo radi jer pritvor optuženiku traje do 14. prosinca. Jedini im cilj je dašto prije izađe iz zatvora". I izašao je.

VIDEO

Od početka suđenja Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke (18) u kafiću, bilo je jasno da će taktika njegove obrane biti - odugovlačenje. Pokazalo se da je taktika bila uspješna. Sud nije uspio donijeti prvostupanjsku presudu u roku od 6 mjeseci i brutalni je nasilnik, koji je djevojku gotovo ubio rukama i nogama, što su sve snimile nadzorne kamere, izašao na slobodu. Uz mjere opreza, poput oduzimanja putovnice i zabrane prilaska žrtvi, ali te mjere malo znače prestravljenoj djevojci, njenoj majci i ostatku obitelji, koje su zbog prijetećih noćnih poziva bile u strahu i dok je on bio iza rešetaka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Daruvarac je nesretnu djevojku pretukao 13. lipnja. Snimka napada i šokantne fotografije pretučene djevojke zgrozile su javnost. Brutalno ju je pretukao u kafiću Chill Out u zadarskom kvartu Melada, u Ulici Benka Benkovića. Tukao ju je šakama i nogama, najviše po glavi i licu, i gazio je po cijelom tijelu. Udarao je njenom glavom u lavabo u WC-u toliko jako da se ovaj slomio.Uhićen je tek 12 sati nakon što ju je prebio, a svjedoci napada su mu čak savjetovali da bježi u Bosnu.

Prema kronologiji koju je medijima nakon puštanja na slobodu poslala predsjednica Općinskog suda u Zadru Ana Mišlov, ovo je slijed postupaka do prvog ročišta: 

- Okrivljenik je uhićen 14. lipnja 2018. od kojeg dana je u istražnom zatvoru.

- Općinski državni odvjetnik je podignuo optužnicu 31. srpnja 2018.

- Ročište za odlučivanje o produljenu istražnog zatvora održano je 2. kolovoza 2018. Obrana je 23. kolovoza 2018, podnijela odgovor na optužnicu. U njemu je predložila izdvajanje određenih dokaza.

- O tom je prijedlogu optužno vijeće odlučilo 23. kolovoza 2018.

- Obrana je podnijela žalbu 31. kolovoza 2018.

- Drugostupanjski sud (Županijski sud u Zadru) je o žalbi odlučilo 10. rujna 2018.

 - Spis je potom automatskom (nasumičnom) dodjelom dodijeljen u rad raspravnom sucu.

 - Prva rasprava određena je za 11. listopada 2018.

 -  Jedan dan prije dana određenog za raspravu, obrana je podnijela prijedlog za delegaciju spisa drugom stvarno nadležnom sudu. 
 

11. listopada, nepuna 4 mjeseca nakon napada - obrana traži izuzeće suca

Zbog niza okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost, Andrej Korljan, odvjetnik optuženog Darka Kovačevića Daruvarca zatražio je na početku suđenja izuzeće od obavljanja sudačke dužnosti raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, kao nadležne za odlučivanje o izuzeću suca Šimića, Ivane Klišmanić, sutkinje Općinskog suda u Zadru i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i Borisa Babića, predsjednika Županijskog suda u Zadru kao nadležnog za odlučivanje o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov.

- Smatramo kako u ovom kaznenom predmetu postoji sumnja u nepristranost navedenih sudaca, odnosno predsjednika sudova - rekao je Korljan, kako je tada javio zadarski.hr.

Posebno važnom istaknuo je okolnost da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio okrivljenika u zatvorskoj ćeliji broj 4 zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi, te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje.

- Tom prigodom sudac Šimić direktno se obratio okrivljeniku ispred njegovih zatvorskih cimera, te u nazočnosti pravosudnog policajca. Okrivljenik je ostao zatečen ovakvim postupanjem raspravnog suca, shvatio ga na neki način kao prijetnju koja je kod njega apsolutno stvorila dojam pristranosti suca i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje - rekao je.

Štoviše, kako je naglasio, ovaj posjet suca Šimića okrivljeniku u zatvorskoj ćeliji dogodio se prije nego što je okrivljenik primio rješenje optužnog vijeća o potvrđivanju optužnice, što znači da je raspravni sudac, čim je saznao da mu je predmet dodijeljen u rad, odmah pohitao u zatvor kako bi suđenje najavio okrivljeniku prije nego što je ovaj uopće mogao znati tko mu je dodijeljen za raspravnog suca jer još nije primio odluku o potvrđivanju optužnice.

Okrivljenik ima saznanja da ovaj sudac prije toga mjesecima nije bio u istražnom zatvoru, pa ga je ovaj posjet suca uistinu zabrinuo i kod njega stvorio uvjerenje da taj sudac nije do kraja objektivan i nepristran, te da pred njim neće ostvariti svoje pravo na pravično suđenje, odnosno izazvao je bojazan da je i on podlegao medijskom pritisku i nastaloj atmosferi koja prati ovaj kazneni postupak od samog početka - rekao je Korljan predloživši između ostalog da se od Zatvora u Zadru pribave podaci kada je raspravnom sucu predmet dodijeljen u rad, te da se ispitaju zatvorenici i pravosudni policajac.

Sudac Šimić je rekao da je bio nadležan za obilazak kao sudac istrage i i da je tog dana obišao sve zatvorenike.

- Kleveta je da sam rekao da ne traže on i odvjetnik odgodu. Da sam to rekao obrana bi izuzeće tražila odmah, a ne sad. Obrana ovo radi jer pritvor optuženiku traje do 14. prosinca. Jedini im cilj je da zatvorenik što prije izađe iz zatvora. Ovo je očita zlouporaba procesnih prava obrane - rekao je Šimić.

Zadar: Počelo suđenje Darku Kovačeviću optuženom za premlaćivanje djevojke

Mjesec dana bez ročišta zbog odlučivanja o izuzeću suca

- Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske je 18. listopada 2018. odlučio o zahtjevu za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zadru.

- Predsjednik Županijskog suda je 22. listopada 2018. (istog dana kada je primljena odluka predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske) odlučio o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru.

- Odluka Vrhovnog suda RH kojom je odbijen prijedlog za delegaciju nadležnosti zaprimljena je na Općinski sud u Zadru 29. listopada 2018.

- Predsjednica Općinskog suda u Zadru je 30. listopada 2018. odlučila o zahtjevu za izuzeće raspravnog suca.

 - Okrivljeniku je 2. studenog 2018. postavljen branitelj po službenoj dužnosti jer je izabrani branitelj svojim postupcima odugovlačio kazneni postupak.

- Obrana je ponovno podnijela zahtjev za izuzeće raspravnog suca 8. studenog 2018.

- O tome zahtjevu odlučeno je 12. studenog 2018.

Zadar: Održano ročište Darku Kovačeviću zbog premlaćivanja djevojke

13. 11. - počinje suđenje  - tvrdi da 'nije kriv' i da je popio 2 l vina i 10 viski cola

Za prijetnje apsolutno nisam kriv, a za ostatak optužnice nisam kriv kako se navodi, kazao je tog dana Darko Kovačević. U sudnicu su ga u lisicama doveli pravosudni policajci.

Tužiteljstvo Daruvarca tereti za prijetnju i nanošenje teške tjelesne ozljede mladoj Zadranki. Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je ujedinjenu kaznu u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

Svjedočio je psihijatar i sudski vještak Denis Sabljar.

- Okrivljenik ne boluje od nikakvih duševnih bolesti, ima samo dijagnozu nesanice, odnosno poremećaja spavanja zbog grižnje savjesti - kazao je i dodao kako Daruvarac pije nekoliko tableta dnevno, uključujući antipsihotike, antidepresive i anksiolitike. 

- On je nezrela osoba, frustrirana, puna gnjeva prema okolini. Zanemaruje i ne poštuje prava drugih. Sklon je prijevarama, prijetnji i manipulaciji. Kazao mi je kako je, dok je kao dijete živio u Banja Luci, netko njegovoj obitelji prijetio nožem, kao i da su mu bakinu kuću bombom digli u zrak - dodao je.

Daruvarac je, kaže Sabljar, istaknuo kako je na dan napada bio na fešti, na svetkovini blagdana sv. Ante kod prijatelja. Od 14 do 22 sata navodno je popio dvije litre vina i deset viski kola. No to je sve na razini nagađanja jer mu alkotest nije napravljen. Policija ga je, naime, uhitila tek idući dan, više od 12 sati nakon brutalnog napada.

- Jesam ja vama rekao da sam u kafiću u 22 sata naručio Chivas? Jesam vam rekao? - pitao je vještaka i psihijatra ovaj nezaposleni automehaničar, dodajući da je tada uzimao i druge tablete.

- Uzimali ste spolni hormon testosteron i hormone rasta, ali to u kombinaciji s alkoholom nema većeg utjecaja na uračunljivost od alkohola samog - kazao je liječnik.

U čitanju optužnice čulo se kako je Daruvarac, na opasku gosta kafića da djevojku prestane tući jer će je tako ubiti, odgovorio - to i želim.

Optuženikov odvjetnik Korljan ponovno ima pritužbu:

- Postupanjem suda dovedena je u pitanje zakonitost ovog kaznenog postupka. Sudac je prošli put javno izjavio da će, u slučaju da bude donesena osuđujuća presuda, okrivljenik nastaviti boraviti u istražnom zatvoru. Ta odluka se donosi na kraju suđenja, a on je najavio kakvu će odluku donijeti prije nego je rasprava počela. Očito mu je presudio prije suđenja - rekao je.

15. studenog - svjedoči vlasnica kafića koja 'ništa nije vidjela'

Odvjetnik Daruvarca je na ročištu zatražio kombinirano vještačenje psihologa i psihijatra. 

Andrej Korljan na sud je donio znanstvene radove o anabolicima i steroidima i njihovom djelovanju u kombinaciji s alkoholom. 

Državni odvjetnik Igor Vulić nije se s tim složio. 

- Budući nije napravljen alkotest, znamo da je optuženi mogao lagati o tome koliko je popio, kao i o tome koje je tablete popio. Svako daljnje filozofiranje o svjedočenju vještaka je pravljenje cirkusa od suda.

Svjedočila je vlasnica (26) kafića Chill Out na Meladi u kojem je Daruvarac tukao djevojku. 

Ušla je u kafić par minuta prije, pa sjela na terasu.

- Vidjela sam da je cura krvava i izašle smo s njom van. Nisam vidjela što se dogodilo jer je bila gužva. Nije dala da zovem Hitnu jer se bojala majke, pa je Hitnu nazvala susjeda. Kasnije nam je predstojnik stanara kazao da je netko od susjeda zvao i policiju.

 Državni odvjetnik je svjedokinji kazao kako je djevojka nakon premlaćivanja kazala da je njena prijateljica htjela nazvati policiju, ali kako joj vlasnica i njezin suprug, koji nije došao svjedočiti, to nisu dozvolili. 

Svjedokinja je rekla i da Daruvarca nije vidjela i da ne zna što se u kafiću događalo.

Pretučena djevojka odradila je u kafiću u kojem je pretučena dvije smjene, a trebala je odraditi tamo ljetnu sezonu.

- Bili smo skupa Darko i ja na fešti taj dan, dosta se popilo, vidjela sam ga kako pije viski i vino, sjedio je pokraj mene - rekla je vlasnica kafića.

Kazala je da ne zna za to da je djevojka pretučena u WC-u kafića.

Jedan svjedok, odnosno suprug vlasnice kafića se opravdao i javio da je bolestan, a jedna svjedokinja da joj nema tko čuvati djecu i da nema novca za put, a jedan svjedok nije došao.

U kafiću su tri kamere. Vlasnica kaže da snimke nije pogledala, ali da ne zna objasniti zašto nije. Policijski tehničar je došao i izuzeo snimku.

- Zanimalo me što je na snimci, ali nisam je pogledala. Evo, ne mogu objasniti zašto, ali nisam je vidjela -  kazala je.
U nastavku je svjedočila kako je djevojka bila zaljubljena u Daruvarca i kako joj se on žalio da ga djevojka uhodi i ne da mu mira.

Spominjala je još neke snimke razgovora koji idu na štetu djevojke.

- Da, ispričaj im malo više o tome - rekao je Kovačević s optuženičke klupe.

- Malo je vjerojatno kako svjedokinja, iako ju je to zanimalo, nije pogledala videosnimku i nema ništa za reći o okrivljeniku, ali se zato u detalje sjeća razgovora i prepiski - rekao je državni odvjetnik. 

16. studenog - treće ročište - svjedoči majka, javnost isključena sa suđenja

Pretučena djevojka nije došla svjedočiti na sud jer se tek oporavlja nakon što se prije dva dana vratila sa operacije u KB Rebro. Tamo su joj operirali lice koje joj je smrskano nakon što ju je Daruvarac, brutalno pretukao.

- Ona je sad na sedativima i tabletama protiv bolova, propisano joj je da miruje i spava kako bi se nakon operacije sve smirilo, kazao je njezin opunomoćenik Milan Petričić.

Odmah na početku trećeg ročišta tužitelj Igor Vulić zatražio je isključenje javnosti iz cijelog postupka zbog zaštite žrtve i njezinog obiteljskog života. On smatra da je jedini cilj obrane da ocrni žrtvu na najgrublji mogući način.

Na ovo ga je navelo svjedočenje vlasnice (26) kafića koja tvrdi da snimku nadzornih kamera nije vidjela te da ni u jednom trenu, iako je bila u kafiću, nije vidjela kako Kovačević tuče djevojku.

- Već prilikom ispitivanja prve svjedokinje postalo je jasno da će obrana biti usmjerena prema oštećenici kako bi ocrnila njezine moralne i druge kvalitete pozivajući svjedoke koji su redom u prijateljskim odnosima s optuženim zbog čega nisu reagirali dok je fizički masakrirao 18-godišnjakinju, već su to mirno promatrali - rekao je Vulić.

Iza zatvorenih vrata svjedočila je majka djevojke koja se dan ranije na društvenim mrežama u komentaru teksta osvrnula na svjedočenje vlasnice kafića.

- Di će ti duša, a meni si se klela da ćeš reći istinu zbog svog djeteta. Sreća imam sve snimke, hvala ti i ne dao ti Bog da ti se ovo vrati, ne znam kako kao majka možeš od ovog trenutka više mirno spavati!, napisala je i u nastavku dodala kako ima i snimke gdje dolazi pretučenoj djevojci u bolničku sobu i s njom plače.

- Ne mogu vjerovati, klela se na dijete... Kamo će joj duša, napisala je majka pretučene djevojke.

28.11. - sudac Tomislav Šimić na pretragama, slučaj preuzima nova sutkinja


Sudski postupak protiv Darka Kovačevića preuzima će sutkinja Mitra Meštrović. Sudac Tomislav Šimić koji je do sada vodio suđenje Kovačeviću zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, u ponedjeljak je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici. Nastavak suđenja nastavit će se kada se nova sutkinja upozna s predmetom. 

Glasnogovornik Općinskog suda Denis Klarendić rekao nam je da je sudac Šimić prošlog tjedna nekoliko dana proveo na pretragama, a nakon ročišta na suđenju Kovačeviću stanje mu se dodatno pogoršalo. Istovremeno je sudac Šimić otvorio dugotrajno bolovanje, kako je naglasio Klarendić, pa je njegov predmet morao biti dodijeljen drugom sucu.

Automatskim izborom preko sustava e-spis suđenje Daruvarcu dodijeljeno je Mitri Meštrović koje je donedavno bila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru i nema iskustva u kaznenim predmetima.

Raspravna sutkinja je odredila održavanje rasprave za 13. prosinca 2018.

12. prosinca - branitelj na bolovanju

- Branitelj po službenoj dužnosti je 12. prosinca 2018. obavijestio sud daje na dužem bolovanju od 11. prosinca 2018. pa je raspravna sutkinja 12. prosinca 2018. razriješila dužnosti branitelja postavljenog po službenoj dužnosti.

- Istog dana, 12. prosinca 2018., obrana je podnijela zahtjev za izuzeće raspravne sutkinje te ponovno zahtjev za izuzeće predsjednice i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i predsjednika Županijskog suda u Zadru.

- Zahtjevi za izuzeće predsjednika sudova u Zadru odbačeni su, a zahtjev za izuzeće raspravne sutkinje je odbijen, sve 12. prosinca 2018.

- Na raspravu 13. prosinca 2018. izabrani branitelj nije pristupio na raspravu, a svoj izostanak nije opravdao. Zbog izostanka branitelja po zakonu rasprava nije smjela biti održana.

- Istog dana okrivljeniku je postavljen novi branitelj po službenoj dužnosti jer je ocijenjeno da se postupcima izabranog branitelja odugovlači kazneni postupak pa je iduća rasprava određena za 14. prosinca 2018.

14. prosinca - branitelji nisu došli, ističe pritvor, Daruvarac ide van

Na raspravu 14. prosinca 2018. izabrani branitelj okrivljenika opet nije pristupio. Nije pristupio niti branitelj postavljen po službenoj dužnosti koji je zatražio da mu se dodijeli vrijeme potrebno za pripremu obrane okrivljeniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

Daruvarac je pušten da se brani sa slobode jer je istekao zakonski rok za pritvor, uz ispriku sutkinje žrtvama nasilja. Bolni jecaji majke i pretučene djevojke odjekivali su sudnicom. U petak popodne pustili su ga van uz mjere opreza. Suđenje se nastavlja 9. siječnja...

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je