Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
488 komentara

'Nisam učinila ništa krivo, ali ne želim biti uteg ovoj Vladi...'

Osobno nisam učinila ništa krivo, ništa nemoralno ili Bože sačuvaj, nezakonito. Percepcija je takva kakva je, ona je rezultirala da koalicijski partneri HDZ-u iskazuju nezadovoljstvo, rekla je Dalić...

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
488 komentara

- Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora Martina Dalić i ja odlučili smo da ona danas podnese ostavku na svoju dužnosti koju sam ja prihvatio, izjavio je premijer Andrej Plenković malo poslije 14 sati u Banskim dvorima.

Ostavka Martine Dalić uslijedila je tjedan dana nakon izbijanja Afere mailovi. U Vladi je objasnila razloge svoga povlačenja:

- U dogovoru s premijerom podnijela sam neopozivu ostavku. Sada odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret Vladi. Ja to nikako ne želim biti. Dobila sam politički zadatak spriječiti propast Agrokora i povratak cijele ekonomije u recesiju. Velika je sreća svih današnjih strastvenih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak. I zato i dalje mislim da za to mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima, rekla je Dalić.

TOMISLAV KLAUŠKI Odletjela je Dalić da se spasi Plenković. No je li to dovoljno?

Dodala je kako očekuje da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade:

- Osobno nisam učinila ništa krivo, ništa nemoralno ili Bože sačuvaj, nezakonito. Percepcija je takva kakva je, ona je rezultirala da koalicijski partneri HDZ-u iskazuju nezadovoljstvo, Ja to želim zaustaviti i zato dajem ostavku.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Plenković je prije obraćanja Dalić objasnio da je Vlada lex Agrokorom spriječila krizu širih razmjera:

- Niti jednim svojim potezom niti izjavom nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize, panike, kaosa, te eventualno i širih problema za hrvatski gospodarski i financijski sustav. Angažirali smo stručnjake koji su mogli pomoći Vladi da se pripremi za izbjegavanje najneugodnijeg scenarija - niza stečaja Agrokorovih kompanija, dodao je Plenković.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer je istaknuo da je Dalić konzultirala ljude koji su u toj temi mogli biti od pomoći i to u kratkom roku:

- Vlada je stala iza prijedloga zakona, Sabor je usvojio zakon. A zakon je imao vrlo važnu odredbu da se aktivira na zahtjev društva na koji se odnosi. I to je vrlo važno. Da nije bilo zahtjeva ivice Todorića, zahtjev ne bi bio aktiviran.

'Male sjene bacaju mrlju na uspješan proces'

Plenković je izrazio žaljenje što Dalić odlazi i naglasio da će se korigirati sve što nije bilo dobro:

- S aspekta mene kao predsjednika Vlade koji se itekako angažirao i u samom donošenju lex Agrokora, mislim da smo ostvarili strateški cilj i s te strane mogu reći da smo zadovoljni. Ono što mi je žao da u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa da izbjegnemo ove male sjene koje nam bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprečavanja krize u Agrokoru i njenog prelijevanja na naš financijski sustav. Dalić je svojim iskustvom, znanjem i energijom ovoj Vladi dala veliki doprinos i zato mi je žao što odlazi.

Danas objavljeni novi mailovi

Afera mailovi u čijem je središtu Dalić, nastavljena je i u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg.

Portal Index.hr u ponedjeljak je objavio novu mail komunikaciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na "lex Agrokor", navodeći da su uz uobičajene primatelje tog puta na listu bile dodane službene adrese savjetnice predsjednika Vlade Dubravke Vlašić Pleše i državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Sanje Mišević.

MARAS GOST 24SATA: 'Ostavka Dalić nije dovoljna, za ovo bi morao otići i Plenković!'

Portal navodi da je Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera, svega nekoliko sati prije nego što će vlada usvojiti "lex Agrokor" poslao u ime Grupe Borg mail s naslovom "Zakon o izvanrednoj upravi" te tekstom: "U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)."

S Plenkovićevom savjetnicom i državnom tajnicom članovi Grupe Borg su komunicirali i danima prije, šaljući zadnje verzije prijedloga zakona. Za pisce "lex Agrokor" također je znao ministar financija Zdravko Marić koji se na početku krize, iako rijetko, oglašavao na mailovima, tvrdi Index.hr.

MILAN KUJUNDŽIĆ: 'Nisam znao za prepisku, a o autorima Lexa nije se govorilo'

Nakon toga su iz oporbe uslijedile nove prozivke na račun Plenkovića i Dalić, uz pozive za ostavkama i novim izborima.

Tema: Afera mailovi

Možda vas zanima i ovo:
Message