Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

'Davat ćemo subvencije, dođe li i 10.000 beba, bit ćemo sretni'

Kamatna stopa neće biti više od 3,75 posto, a neke banke su nudile i ispod tri posto. Za svako rođeno ili posvojeno dijete subvencija se produžuje za dodatne dvije godine...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
64 komentara

Početkom rujna građani mogu očekivati novi natječaj za subvencioniranje stambenih kredita. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je da će se subvencioniranje kredita za rješavanje stambenog pitanja provoditi iduće tri godine, a natječaj će biti uvijek u rujnu. 

Novost u odnosu na lani jest da se subvencija produljuje za godinu dana. To znači da onaj tko podigne kredit na 15 godina može računati na državnu subvenciju u trajanju od pet godina. Subvencija će se produžiti za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete.
 


- Ako dođe i 10.000 beba bit ćemo presretni. U proračunu ćemo osigurati novac za sve - poručio je ministar Štromar koji je u Vladi predstavio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita. 

Kamata za stambeni kredit neće biti veća od 3,75 posto, a resorni ministar očekuje i manje kamate te podsjeća da su na prošlom natječaju pojedine banke nudile kamate za stambene kredite ispod tri posto. Dok je lani visina državne subvencije za sve bila jednaka, u budućnosti ona će ovisiti o indeksu razvijenosti. Tako građani koji planiraju kupnju stana koji žive u razvijenim krajevima mogu računati na mjesečnu subvenciju 30 posto rate kredita, dok oni u nerazvijenim krajevima mogu očekivati subvenciju do 51 posto. Ministar očekujem izglasavanje zakona u Saboru do 13. srpnja, kako bi već kroz ljeto proveli natječaje za banke, a u rujnu i otvorili natječaje za građane. 

Podsjetio je kako je prošle godine odobreno  2 321 zahtjeva za subvencioniranjem kredita, a u posljednjih šest do sedam mjeseci rođeno je 200 djece.
 
Ministar Štromar osvrnuo se i na problem zaštićenih najmoprimaca. Zaštićeni najmoprimci imat će pravo prvenstva pri kupnju POS-ovih stanova, ako se za to odluče. Iz stana koji korite kao zaštićen najmoprimci, morat će iseliti najkasnije 2 godine od ulaska u POS-ov stan. Stariji građani s tim statusom imat će i pravo prvenstva kod dobivanja staračkih domova. 

Vlasnici stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci do svog vlasništva doći će najkasnije 1.rujna 2023. godine. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message