Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Debeljak mora pokazati ima li realne izglede financiranja'

Na pitanje novinara o slučaju radnika koji je prodao djetetova invalidska kolica da bi imao za život, ministar je odgovorio da može suosjećati sa svim radnicima

Zagreb: Panel diskusija "Hrvatski izazovi - kako zadržati radnike"
Foto: Borna Filic/PIXSELL
2 komentara

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak da će novi strateški partner Uljanika Tomislav Debeljak u sljedećih nekoliko dana morati jasno Vladi prezentirati ima li realne izglede financiranja Uljanika.

Na pitanja novinara o situaciji u Uljaniku, te je li razgovarao s Tomislavom Debeljakom ima li on uopće 300 milijuna kuna koje bi trebao uložiti, kao i postoji li opasnost da se s Debeljakom ponovi priča kao s bivšim strateškim partnerom Dankom Končarom, Horvat je kazao da ne želi ulaziti u njegovu poslovnu politiku i ima li kao odabrani strateški partner realne izglede financiranja, no kako će u sljedećih nekoliko dana on to jasno morati Vladi prezentirati i dokazati.

Odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "InvestCro: Je li Hrvatska spremna za nove investicije?“, Horvat je rekao kako je svjestan da budućnosti Uljanik Grupe nema bez kvalitetnih radnika te kako postoji problem s njihovim odljevom u druga europska brodogradilišta.

Napominje da trenutno problem nije samo u teškom pronalasku sredstava potrebnih za ulazak u program restrukturiranja, već i u činjenici da, kada se daju obećanja naručiteljima brodova u Puli i Rijeci, zadani rokovi u tim ugovorima se vrlo teško poštuju. 

"Bio sam s vlasnicima kompanije, odnosno naručiteljima najvećeg broda koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj gradi, a njima nije prvi prioritet financiranje, oni to mogu financirati i sami, već im je prvi prioritet staviti na list papira obvezu da će se taj brod završiti zaključno s 1. rujnom", pojašnjava Horvat.

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" DANKO HORVAT: Brodosplit ubrzano traži novac za 50-postotni dio u Uljaniku

Upozorava da će se, ako za nekoliko dana Vlada, strateški partner i Uprava Uljanika na stol ne stave prihvatljiv model, odljev radnika nastaviti, kao i erozija oba brodogradilišta te smatra da tada ne bi bilo perspektive za završetak četiri broda.

Na pitanje novinara o slučaju radnika koji je prodao djetetova invalidska kolica da bi imao za život, ministar je odgovorio da može suosjećati sa svim radnicima koji su lošim poslovnim politikama dosadašnjih Uprava upali u takvu situaciju.

Horvat podsjeća da je država cijelu prošlu godinu isplaćivala plaće radnicima i u 3. Maju i Uljaniku, a poručuje da će kroz program ili međufinanciranje Vlada sigurno pronaći mehanizam da kroz plaćanje dobavljača, pronalazak modela završetka četiri broda, nađe i model isplate barem tri plaće za radnike 3. Maja i Uljanika.

Zagreb: Panel diskusija "Hrvatski izazovi - kako zadržati radnike" MINISTAR HORVAT: 'Uskoro ćemo znati može li država intervenirati u Uljanik'

Zamoljen za komentar informacije da se mnoge kompanije koje su sudjelovale u roll-upu za Agrokor rješavaju svog udjela, a među njima i dobavljači, te upitan ima li kakve pozitivne vijesti o refinanciranju Agrokora, Horvat je kazao da će Izvanredna uprava s provedbom nagodbe krenuti unutar trećeg mjeseca, a kako je i činjenica da u ovom trenutku postoji interes za financiranje odnosno refinanciranje roll up kredita pod ipak povoljnijim financijskim uvjetima

"To predstavlja dobar temelj i nadu da ćemo sve obveze koje smo prihvaćanjem nagodbe preuzeli, kroz dobru filozofiju i poslovnu politiku i refinanciranje takvog opterećenja, u sljedećih tri do pet godina ispoštovati", izjavio je Horvat.

Upitan pak kakva je to poruka da svoj udio prodaju pojedini dobavljači koji su dobili robni roll up, odnosno priliku da sa svojom robom budu prisutni na policama Konzuma, Horvat je odgovorio da se ne želi miješati u poslovnu politiku pojedinih dobavljača, a kako je jedna od činjenica sklapanja nagodbe bila i perspektiva da hrvatski dobavljači na policama Konzuma ostanu sljedećih pet godina. 

"Mislim da je to dobra poruka za svakog dobavljača iz Hrvatske, a "business to business" ugovori koji se u ovom trenutku događaju i eliminiranje svih onih nepoštenih trgovačkih praksi koje se u ovom trenutku kroz Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja provode, mislim da su perspektiva da još uvijek danas Agrokor, a sutra kompanija pod nekim drugačijim nazivom, stane na svoje noge i bude jedan od regionalnih igrača", poručio je Horvat.

Horvat: Aktualne stope rasta nedovoljne da Hrvatska sustigne zemlje kojima želi biti uz bok

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak na konferenciji "InvestCro - Je li Hrvatska spremna za nove investicije?" da su stope rasta BDP-a od 2,7 posto, izvoza od 4 posto te investicija od 4,3 posto dobar temelj, ali da nisu dovoljne da se izjednačimo s onim zemljama s kojima bismo rado bili uz bok.

Istaknuvši potrebu za daljnjim reformama, Horvat smatra da je po privlačenju investicija Hrvatska u sredini tablice europskih zemalja. Tvrdi da u ovom trenutku Hrvatska ima jedan od najkonkurentnijih poticajnih okvira za investitore. 

"Ukidanjem administrativnih prepreka, smanjivanjem neporeznih opterećenja, smanjivanjem cijene rada, smanjivanjem praznine između nečeg što računovođe zovu neto jedan odnosno bruto dva želimo rasteretiti poduzetnike u plaćanju rada, ali i povećati neto osobni dohodak svakog radnika", kazao je ministar na konferenciji koju su organizirali Poslovni dnevnik, Večernji list i 24 sata s ciljem ukazivanja na problematiku stranih i domaćih ulaganja. 

Dodao je da u smislu privlačenja investicija Hrvatska područja nisu ravnomjerno razvijena, pa postoje dijelovi Hrvatske gdje sustav funkcionira puno bolje i brže se mijenja, a postoje i oni dijelovi države gdje promjene moraju biti puno drastičnije.

"U Hrvatskoj se poslovanje mora moći pokrenuti unutar dva dana, aplikacija za to je u procesu izrade, počet ćemo je testirati u travnju sa željom da u svibnju u Hrvatskoj svi budući poduzetnici pokretanje poslovanja naprave elektroničkim putem, u jednom koraku, u samo dva dana", rekao je Horvat, dodavši i da ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar provodi također akcijski plan u sklopu kojeg će 22 koraka u ishođenju građevinske dozvole pokušati smanjiti na 15 ili 16.

Horvat je kazao i da stranci Hrvatsku ponajprije percipiraju kao zemlju sunca i mora jer je mnogo novca uloženo u takav brending. S druge strane, Hrvatska nije prepoznata kao destinacija za investiranje upravo zato jer u tom segmentu nedostaje marketinga, smatra Horvat.    

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB)  Zdenko Adrović istaknuo je da se HUB  zalaže za raspravu o poticanju i povećanju investicija, mjerama za brži gospodarski rast kao i položaju i utjecaju financijskog i bankarskog sektora.

"HUB se proteklih nekoliko godina usredotočio na borbu za pravnu sigurnost poslovanja s rezultatima koji za nas, nažalost, nisu zadovoljavajući. Naš krajnji cilj je osigurati stabilan i predvidljiv regulatorni okvir i pravnu sigurnost poslovanja, jasnu regulaciju i poštovanje kriterija stručnosti. Sve nabrojano preduvjet je za povećanje ulaganja i njihovu održivost", rekao je Adrović.

Naglasio je i kako održavanje stabilnog i konkurentnog bankarskog sustava ne samo da poboljšava percepciju Hrvatske u očima investitora, nego i cijeli sustav privlačenja investicija čini boljim. 

Prema ekonomskom analitičaru Velimiru Šonji, investicijska se klima popravlja u zadnje tri godine, nakon što je zemlja godinama prema kriteriju investicijske efikasnosti bila na začelju tzv. nove Europe. U tom oporavku, rekao je,  prvenstveno sudjeluju privatne investicije, dok državne usporavaju rast.

"Oporavak investicija vuku turizam, trgovina, prerađivačka industrija i opskrba električnom energijom i plinom. Više od 50 posto investicija financira se iz vlastitih izvora, dok su 30 posto krediti i leasing", zaključio je Šonje.        

 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message