Dejan Kovač: Korumpirane dužnosnike treba procesuirati | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 20

Dejan Kovač: Korumpirane dužnosnike treba procesuirati

Dejan Kovač: Korumpirane dužnosnike treba procesuirati
1

Kovač je naglasio da će se zalagati za neovisnost sigurnosnih službi i rješavanje ključnih problema u Hrvatskoj, a to je, smatra, korupcija na svim razinama

VIDEO

Predsjednički kandidat Dejan Kovač, kojeg podržava HSLS, u utorak je poručio kako je, tri godine nakon SOA-inog izvješća o korupciji u pravosuđu, vrijeme da se pokrenu postupci protiv počinitelja, a sigurnosnim službama omogući potpuna neovisnost.

Kazavši da se u posljednje vrijeme mnogo govori o promjenama ovlasti predsjednika, Kovač je na konferenciji za medije poručio da on nije za nagle promjene jer u mladoj demokraciji previše vlasti u rukama jedne osobe može dovesti do autokracije.

"Za mladu demokraciju poput hrvatske, nije dobro da jedna osoba ima previše ovlasti jer ponovno može doći do sustava autokratskih vođa, kakvih je bilo u prošlom stoljeću, a takvim je vođama sigurnosni sustav države služio za osobnu korist", poručio je.

Kovač je naglasio da će se zalagati za neovisnost sigurnosnih službi i rješavanje ključnih problema u Hrvatskoj, a to je, smatra, korupcija na svim razinama.

"Ako pogledamo službeno izvješće SOA-e od prije tri godine, vidjet ćemo da su desetci visokih dužnosnika u pravosudnom sustavu povezani s kriminalnim miljeom", istaknuo je.

Upitao se i što se promijenilo za te tri godine rekavši da sigurnosne službe ne služe za praćenje ljubavnica nego za dobrobit države.

"Ako je 90 posto građana kazalo da je glavni problem u državi korupcija, onda se to mora rješavati. Red je na predsjednicu i premijera da kažu zašto se ništa nije dogodilo u tri godine od SOA-inog izvještaja", rekao je.

Dodajući da razvijenije demokracije, u kojima je također bilo korumpiranih dužnosnika, procesuiraju krivce, ustvrdio je kako Hrvatska u tri godine nije procesuirala čak ni one koji su iz države krali milijune, pa se postavlja pitanje kada će se krenuti sa sudstvom.

Ipak, kazao je Kovač, ne može se penalizirati sve djelatnike u sudstvu zbog dvadesetak koji su korumpirani.

"Korupcija se treba identificirati. Ako je SOA identificirala problem, treba se postaviti pitanje organima vlasti - zašto to još nije riješeno", rekao je. Kovač smatra da je SOA odradila svoj dio posla, a sada je na redu da predsjednica i premijer pokažu političku volju.

Transparentnost financija, rekonstrukcija diplomacije te sigurnosne službe

Tri teme na koje će se osvrnuti bit će transparentnost javnih financija na Pantovčaku, tj. u ovlastima predsjednika, rekonstrukcija staroga sustava diplomacije koja, po njegovu mišljenju, služi za "uhljebljivanje političkih kadrova na račun građana" te sigurnosne službe i parlamentarna demokracija, rekao je Kovač.

Istaknuo je da će predati zahtjev za pravo na pristup informacijama kako bi pregledao troškove koje su napravile ambasade, ali i troškove javne nabave od 1995. do 2019. godine.

"Legitimno je da imamo troškove, ali mora se znati što smo dobili za te troškove, primjerice koliko se povećao izvoz, pa da možemo procijeniti uspješnost tih veleposlanika ili konzula", kazao je.

Istaknuvši da je to bitno jer su tri njegova protukandidata za predsjednika iz diplomacije, Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, kazao je da želi znati i što se dogodilo za vrijeme njihovih mandata.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme