News

Komentari 20

Dekan Arhitekture dao ostavku u Savjetu za obnovu: 'Nismo sudjelovali u odabiru kuća'

Dekan Arhitekture dao ostavku u Savjetu za obnovu: 'Nismo sudjelovali u odabiru kuća'

Dekan zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić najavio je povlačenje iz Savjeta za obnovu jer fakultet kojem je na čelu nije sudjelovao u odabiru tipskih kuća za Banovinu

Povući ću se iz Savjeta za obnovu jer nismo sudjelovali u odluci o načinu odabira zamjenskih obiteljskih kuća za Banovinu, rekao je Jutarnjem listu dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić koji je na sjednici savjeta najavio svoj odlazak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tvrdi da je "frustriran jer su na fakultetu još u veljači imali 20 idejnih prijedloga za obiteljske kuće na Banovini, ali vladajući ni za jedan od njih nisu iskazali nikakav interes".

- I onda odjednom u novinama vidimo kuće koje će se graditi, a na sastanku savjeta tek smo naknadno za njih saznali i o njima raspravljali. Na toj sam sjednici pokušao saznati po kojim su kriterijima odabrane kuće, tko je njihov autor te tko se za njih odlučio. Zar ne bi bilo logično da su svi prijedlozi, od onih koje je izradio fakultet pa i oni drugih arhitekata i projektanta te tvrtki koje se bave gradnjom tipskih kuća, predstavljeni odabranom stručnom tijelu koje je moglo izabrati najbolja rješenja od ponuđenih? Jer tih kuća treba graditi stotine, a ne dvije do tri - pita dekan Baletić.

Rješenja, a riječ je o jednom modelu obiteljske kuće te jednom za višestambene kuće, dobivena su putem javne nabavne, a ne arhitektonskog natječaja. Međutim, najviše je prijepora na sjednici izazvalo rješenje takozvanog urbanog modela, a koji nije odabran ni u javnoj nabavi, već ga je vladajućima donirao Rotary klub.

- Taj je model ispod razine arhitektonskih znanja i vještina, i to ako kažemo da ne raspravljamo o ukusima - kaže dekan Baletić te dodaje da je prije šest mjeseci ministar Darko Horvat od fakulteta naručio modele kuća koje su oni razradili u 20 primjera.

- I sad ja moram stati pred te ljude, koji su to crtali i radili i reći im da ne znam zašto nisu odabrani njihovi primjeri, nego ovaj koji je predstavljen, a sjedim u tom savjetu. Onda bolje da ne sjedim tamo - kaže Baletić koji tvrdi da ne stoji ni argument da bi neki stručni postupak odabira produljio proces.

Najčitaniji članci