Obavijesti

News

Komentari 221

Dekan službenim autom otišao na politički skup u Njemačku i dobio kaznu. Platio je fakultet

Dekan službenim autom otišao na politički skup u Njemačku i dobio kaznu. Platio je fakultet

Otkrivamo detalje putovanja Pave Barišića, bivšeg ministra i aktualnog dekana Hrvatskih studija, kojeg je platio fakultet, a na kojem je počinjen prekršaj

VIDEO

Pavo Barišić, bivši ministar znanosti i obrazovanja te aktualni dekan Hrvatskih studija, otišao je na politički skup u Njemačkoj službenim autom fakulteta. Plaćene su mu dnevnice, cestarina, vinjete i gorivo, a usput je dobio kaznu zbog prebrze vožnje koju je, također, platio fakultet. Naknadno je dekan refundirao iznos.

Put u Njemačku

Barišić, kojeg posljednjih dana članovi fakultetskog vijeća pokušavaju smijeniti s dekanske funkcije, otputovao je u srpnju prošle godine u njemački Hof na manifestaciju Paneuropski dani, koju je organizirala Njemačka paneuropska unija. Na skupu, na kojem se okupilo više od sto sudionika iz nekoliko europskih zemalja, među kojima je bio i ministar Gordan Grlić Radman, Barišić je otišao na poziv organizatora kao jedan od predavača na temu 'Obrazovanje i kulturna politika u Europi', potvrdili su nam s Hrvatskih studija. Vijest o predavanju objavljena je i na službenim stranicama fakulteta. Osim Barišića, na skupu su govorili i šef Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Manfred Weber, potpredsjednik njemačkog Bundestaga Hans-Peter Friedrich, bavarski ministar znanosti i umjetnosti Bernd Sibler i mnogi drugi.

Drama na Hrvatskim studijima: Demograf Šterc pokrenuo je smjenu dekana Pave Barišića
Drama na Hrvatskim studijima: Demograf Šterc pokrenuo je smjenu dekana Pave Barišića

Barišić, inače glavni tajnik Paneuropske unije, na putu je bio od 17. do 19. srpnja 2020., a otišao je službenim automobilom Hrvatskih studija. Radi se o Peugeotu Rifteru, a za put su mu obračunate dnevnice u iznosu od 1317 kuna te ostali troškovi u iznosu od 2913 kuna, odgovorili su nam s fakulteta. Imali smo uvid u zahtjev za službenim putovanjem u kojem se navodi da se radi o 'izlaganju na Paneuropskom danu', kao i uvid u obračun putnih troškova, u kojemu su navedeni troškovi cestarine, vinjete i goriva, te Barišićevo izvješće o rezultatima putovanja u kojima navodi da je sudjelovao kao predavač u Hofu.

Kazna za prebrzu vožnju

Međutim, istog tog Peugeota kojim je Barišić putovao evidentirala je austrijska policija zbog prebrze vožnje. U dokumentu lokalnog ureda u koji smo također imali uvid, navedeno je kako je 19. srpnja u 14 sati i 18 minuta službenim autom Hrvatskih studija počinjen prekršaj na lokaciji Sankt Michael in Obersteiermark (Gornja Štajerska). Dopuštena brzina bila je sto kilometara na sat, navodi se u dokumentu, a izmjereno prekoračenje, korigirano za dozvoljeno odstupanje, bilo je 9 kilometara na sat. Potkraj kolovoza 2020., na Hrvatske studije stigao je prekršajni nalog austrijske prometne policije s kaznom u iznosu od 30 eura zbog prekoračenja brzine.

- Fakultet je platio kaznu, a profesor Barišić je nakon toga refundirao iznos - odgovorili su nam s Hrvatskih studija.

Politički skup

Da razjasnimo nedoumice o prirodi skupa na koji je otputovao Barišić, obratili smo se političkom analitičaru Žarku Puhovskom. On tvrdi da su Paneuropski dani definitivno politički skup kojeg je organizirala politička organizacija. 

- Iako Paneuropska unija nije politička stranka, ona je nedvojbeno politički usmjerena te se ne bavi nikakvom strukom, posebno ne onom koja je u programu Hrvatskih studija - kazao nam je Puhovski. 

Hrvatski studiji: Barišić poništio natječaj za dekana, Čović ga optužuje da šuruje s Fuchsom
Hrvatski studiji: Barišić poništio natječaj za dekana, Čović ga optužuje da šuruje s Fuchsom

Zbog čega je ovo problematično? Prema fakultetskim pravilima koje je potpisao Barišić, službena putovanja poduzimaju se, između ostalog, radi obavljanja djelatnosti fakulteta i specifičnih djelatnosti visokog obrazovanja i znanosti. Također, u pravilima se navodi da se na službeno putovanje odlazi kad za to postoji osnovana potreba te određena korist za fakultet. Nije jasno kako izlaganje na Paneuropskim danima, u organizaciji političke organizacije, spada u ove razloge.

Uz to, u odluci o uporabi službenog Peugeota Riftera, koju je također potpisao dekan Barišić, jasno se navodi da se službeno vozilo ne može koristiti u privatne svrhe. 

"Nikakvu kaznu fakultet nije platio"

Javili smo se Barišiću i zamolili ga da nam potvrdi i razjasni putovanje službenim autom na Paneuropske dane, kao i kaznu austrijske policije, a on nam je kazao kako tvrdnje zaposlenika Hrvatskih studija, za kojeg vjeruje da na njima temeljimo upit, 'sadrže niz neistinitih i konstruiranih insinuacija za koje je dao odvjetnicima da pripreme tužbu zbog počinjenja kaznenog djela klevete'. Također, dodao je da su sva njegova putovanja službenim automobilom bila isključivo u službene svrhe te da su evidentirana putnim nalozima. 

- Nikakvu prometnu kaznu Fakultet za mene nije platio - rekao nam je Barišić. 

Poslali smo mu zatim dokumente u kojima se navodi kako je službenim autom Hrvatskih studija počinjen prekršaj i zatražili konkretne odgovore, ali dekan nam je kazao da su odgovori na sva naša pitanja sadržana u prethodnom mailu. Na telefonske pozive nam nije odgovarao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji