News

Komentari 166

Deložirali obitelj iz kuće, žena živi u njoj okružena zaštitarima: 'Uzeli su nam dom na prevaru'

Deložirali obitelj iz kuće, žena živi u njoj okružena zaštitarima: 'Uzeli su nam dom na prevaru'

Obitelj Strjački iz Zaprešića tvrdi da su na prijevaru ostali bez doma. Iz tvrtke Severitas, koja je kuću kupila od RB zadruge, poručuju da su oni vlasnici te da su Strjački u nju provalili

U petak navečer isključili su nam struju i vodu. Ne daju mi ni da koristim mobitel, govori nam Miljenka Strjački (65) s balkona kuće u Ulici Rude Bosaka u Zaprešiću.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 


U kući su donedavno, osim Miljenke, živjeli njezin suprug Darko (65), sinovi Antun (28) i Marko (38) te snaha (38) i unuk (13). Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, iz kuće su iz deložirali 23. travnja.
Nakon dva dana uspjeli su ponovno ući u kuću te otad Miljenka više ne izlazi strahujući da će joj zaštitari, koji su uz nju cijeli dan i noć, zaključati vrata te se više neće moći vratiti. Sve je počelo, kažu Strjački, još 2007. godine kad su potpisali ugovor o kreditu s RB zadrugom na iznos od 120.000 eura.

'NISU DOBILI PUNI IZNOS'

- Kredit su podigli moji roditelji. Planirali su zatvoriti 39.000 eura kredita koji su imali u drugoj banci, a ostalo utrošiti na druge potrebe i preuređenje. No ostatak kredita u iznosu od 81.000 eura nikad nisu dobili, a rate su im uredno stizale na puni iznos kredita. Dvije godine su im obećavali i zavlačili ih da će dobiti i ostatak, a onda, kad su shvatili da ništa od toga, prestali su plaćati - govori njihov sin Antun.
Majka mu je bolesna, onkološki je pacijent, a brat i šogorica su gluhonijemi.
Odvjetnica obitelji, Sanja Dozet, pojasnila je da je prvi ovršni postupak zadruga pokrenula 2009. te da je trajao do 2014. godine. Na drugoj dražbi nekretnine kuću je za trećinu cijene kao ovrhovoditelj kupila zadruga, koja je potom pokrenula postupak za iseljenje.

ZADRUGA PREPRODALA KUĆU

Tijekom ovršnog postupka zadruga je ovu i još 20-ak nekretnina istog ili sličnog statusa, tvrde, prenijela na tvrtku Severitas, koja nije bila stranka u ovršnom postupku RB zadruge protiv supružnika Strjački.
Iz vlastovnice je vidljivo da je na kuću upisan Severitas te da su supružnici tijekom 2018. zatražili utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu.
Također, u kolovozu 2019. upisano je založno pravo temeljem ugovora o zajmu na iznos od 220.000 eura koji podiže treća osoba.

Iz tvrtke Severitas jučer nisu željeli davati izjave. Kako neslužbeno doznajemo, i njima je dosta ove situacije. Tvrde da je obitelj izgubila sve sporove koje je pokrenula te da već više od dvije i pol godine ne mogu ući u nekretninu čiji su vlasnici. Doznajemo i da su zvali policiju nakon što su doznali da je obitelj ponovno ušla u kuću očekujući da će ih prijaviti zbog provale. No policija dolaskom na mjesto događaja nije utvrdila elemente kaznenog djela ni prekršaja. Dok se situacija ne riješi, plaćaju zaštitare.

Najčitaniji članci