News

Komentari 11

Delta ne uzrokuje teži oblik covida u djece u odnosu na ranije sojeve koronavirusa

Delta ne uzrokuje teži oblik covida u djece u odnosu na ranije sojeve koronavirusa

Znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu.  Novi podaci upućuju na to da delta djecu ne čini bolesnijom od alfe.

Varijanta delta ne uzrokuje teži oblik covida u djece u odnosu na ranije varijante koronavirusa, pokazala je britanska studija. 

Početkom ove godine znanstvenici su već ustanovili da djeca od alfa varijante ne obolijevaju teže u odnosnu na originalnu, vuhansku varijantu.  

Novi podaci upućuju na to da delta djecu ne čini bolesnijom od alfe. 

Britanski znanstvenici, uglavnom s Kraljevskog koledža u Londonu, uspoređivali su dvije skupine djece zaražene covidom.

U prvoj je bilo 694 zaraženih alfom između prosinca prošle i svibnja ove godine, a u drugoj 706 zaraženih varijantom delta od svibnja do srpnja. 

Ustanovljeno je da su djeca zaražena deltom imala nešto više simptoma, ali u obje skupine vrlo je malo djece moralo biti hospitalizirano. 

Duži oblik covida nije evidentiran ni u jednom slučaju, odnosno pola djece u objema skupinama bilo je bolesno manje od pet dana. 

"Naši podaci ukazuju na to da su kliničke karakteristike varijante delte u djece slične drugim varijantama", zaključili su britanski znanstvenici, a prenosi Reuters. 

Njihov zaključak u skladu je sa zaključkom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

"Iako zamjećujemo veći broj zaraza među djecom, naše studije pokazuju da nema razlika ni pogoršanja kada su posrijedi ozbiljnost simptoma i težina bolesti", kazala je nedavno ravnateljica CDC-a Rochelle Walensky, govoreći o delta varijanti. 

"Više djece danas je zaraženo covidom jer je bolest rasprostranjenija u široj zajednici", dodala je. 

Najčitaniji članci